Βασίλης Γιόγιακας: ελεύθερη, δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού για όλους
Στην ελεύθερη, δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού για όλους τους πολίτες και στη συνεργασία ιδιωτών γιατρών και παρόχων υπηρεσιών υγείας για την κάλυψη αναγκών των κέντρων υγείας και άλλων δομών του Ε.Σ.Υ. εστίασε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για θέματα ΕΟΠΥΥ και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε στα αυξημένα κίνητρα που δίνονται για τη συμμετοχή γιατρών από το ΕΣΥ και περισσότερων γιατρών του ιδιωτικού τομέα στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο οποίος αντικαθιστά τον περιορισμένης ανταπόκρισης θεσμό του οικογενειακού γιατρού, καθώς και στα κίνητρα προς τους πολίτες ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η υποχρέωση εγγραφής τους σε προσωπικό γιατρό. Στάθηκε επίσης στη δυνατότητα των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να συνεργάζονται με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιώτες παρόχους, πολυϊατρεία και ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να καλύψουν ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες και πράξεις που σήμερα δεν διαθέτουν και μάλιστα σε άγονες και προβληματικές περιοχές όπως η Παραμυθιά και οι Φιλιάτες. Ο κ. Γιόγιακας αναφέρθηκε και στα ποιοτικά κριτήρια που θα καθορίζουν τη συνεργασία και την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και στην πρόβλεψη ενιαίου πλαισίου για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην Κατ’ Οίκον Νοσηλεία.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι, με τις αλλαγές αυτές, περισσότεροι πολίτες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τις οποίες σήμερα είτε δεν μπορούν να βρουν σε μια δημόσια δομή της περιοχής τους, είτε πρέπει να τις πληρώσουν σε ιδιώτη ενώ όλοι οι πολίτες θα έχουν, ελεύθερα και δωρεάν, έναν γιατρό που θα είναι ο σύμβουλος υγείας τους και η «πυξίδα» τους μέσα στο σύστημα υγείας. «Αντιμετωπίζοντας τέτοιες βασικές προκλήσεις, θα μπορούμε να χτίσουμε μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα πηγαίνει πέρα από την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη: στην προαγωγή της καλής υγείας, στην πρόληψη των ασθενειών και στην παροχή ολοκληρωμένης – ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής – φροντίδας. Προς όλους, και σε όλη τη διαδρομή της ζωής τους.», σημείωσε στο κλείσιμο της ομιλίας του, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου που συζητούμε βασίζεται σε κάποιες διαπιστώσεις, σε κάποια δεδομένα:
Είναι κοινή διαπίστωση ότι, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά, ούτε ως περίθαλψη εκτός νοσοκομείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και 1 στις 3 εισαγωγές έκτακτης ανάγκης και 4 στα 10 ορθοπεδικά περιστατικά θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται όχι στα νοσοκομεία αλλά σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Είναι δεδομένο ότι ούτε ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, ως πρώτου σημείου εισόδου για τη διαχείριση της υγείας του, έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά:
Μόλις 1,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό από το 2017, όταν και θεσμοθετήθηκε.
Οι επαγγελματίες υγείας που θα μπορούσαν να έχουν ρόλο οικογενειακού ιατρού και είχαν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ μειώθηκαν κατά 60%, συνέπεια μαζικών αποχωρήσεων.
Είναι δεδομένο ότι, παρά τη σημαντική ενίσχυση τα τελευταία 3 χρόνια, σε βασικές πρωτοβάθμιες δομές Υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις γιατρών, ιδιαίτερα σε άγονες και προβληματικές περιοχές, γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι…
Είναι επίσης δεδομένο ότι η χώρα μας έχει πλεόνασμα ιδιωτών που παρέχουν υπηρεσίες υγείας.
Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες γιατρούς εργάζονται εκτός του ΕΣΥ ενώ μια σημαντική μερίδα τους αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης. Ένα στα τέσσερα μέλη του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργο ή υποαπασχολούμενο.
Αυτά είναι τα δεδομένα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι:
Υπερφόρτωση των νοσοκομείων, περιορισμένη ανταπόκριση στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, αντικειμενική αδυναμία κάλυψης θέσεων γιατρών σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας, μεγάλο και πυκνό δίκτυο ιδιωτών.
Και με αυτά τα δεδομένα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει να διασφαλίσει την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Υπηρεσίες, το κόστος των οποίων μπορεί να χρηματοδοτείται από το Κράτος αλλά οι οποίες δεν παρέχονται απαραίτητα και αποκλειστικά από το Κράτος.
Το κράτος διασφαλίζει το δημόσιο αγαθό της υγειονομικής περίθαλψης, βάζοντας τους κανόνες, χρηματοδοτώντας, εποπτεύοντας και ελέγχοντας τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Σε αυτό το μοντέλο, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας υγείας συνεργάζονται για την καλύτερη δυνατή κάλυψη όλων των αναγκών υγείας του κάθε πολίτη.
Ο πολίτης επιλέγει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τις καλύψεις του ΕΟΠΥΥ, ενώ τα λεφτά των φορολογούμενων δαπανώνται με γνώμονα την καλύτερη δυνατή σχέση οικονομικής βιωσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας.
Αυτός ο σεβασμός στις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών και στα χρήματα των φορολογουμένων, αυτή η συμπληρωματική σχέση μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα χαρακτηρίζει βασικές προβλέψεις αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Είναι η ελεύθερη, δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού για όλους!
Με περισσότερα κίνητρα για τη συμμετοχή γιατρών από το ΕΣΥ και περισσότερων γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.
Αλλά και κίνητρα ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η υποχρέωση εγγραφής σε προσωπικό γιατρό.
Είναι η δυνατότητα των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας – προκειμένου να καλύψουν ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες και πράξεις που σήμερα δεν διαθέτουν – να συνεργάζονται με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιώτες παρόχους, πολυϊατρεία και ιδιώτες γιατρούς.
Με ειδική μέριμνα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές, όπως είναι στην περίπτωση της Θεσπρωτίας η Παραμυθιά και οι Φιλιάτες.
Είναι τα ποιοτικά κριτήρια που θα καθορίζουν τη συνεργασία και την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.
Ώστε ο πολίτης να ξέρει ότι οι παροχές που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούνται από ιδιώτες που επενδύουν στη βελτίωση των υπηρεσιών και των υποδομών τους.
Είναι, ακόμη, η οργάνωση όλου του τοπίου που σχετίζεται με την Κατ’ Οίκον Νοσηλεία, ώστε υπό την ευθύνη του Κράτους να μπουν σαφείς και ενιαίοι κανόνες για όλους όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Αλλά και τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε ο ασθενής να μπορεί με μια μικρή δική του συμμετοχή να κάνει μια επέμβαση δίχως την πολύμηνη αναμονή των πρωινών χειρουργείων.
Με κόστη χαμηλότερα από αυτά των ιδιωτικών κλινικών.
Και οφέλη για το προσωπικό των νοσοκομείων που θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με τις αλλαγές που φέρνει το παρόν νομοσχέδιο γίνονται κάποια συγκεκριμένα, ουσιαστικά βήματα:
Για να μπορούν περισσότεροι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τις οποίες σήμερα είτε δεν μπορούν να βρουνσε μια δημόσια δομή της περιοχής τους, είτε πρέπει να τις πληρώσουν σε ιδιώτη.
Για να μπορούν να έχουν όλοι, ελεύθερα και δωρεάν, έναν γιατρό που θα είναι ο σύμβουλος υγείας τους και η «πυξίδα» τους μέσα στο σύστημα υγείας.
Για να έχουν μεγαλύτερο αντίκρισμα οι εισφορές και οι φόροι με τους οποίους οι πολίτες χρηματοδοτούν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Για νααξιοποιηθεί μεγαλύτερο μέρος του «υγειονομικού αποθέματος» που έχει η χώρα μας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες υγείας.
Αντιμετωπίζοντας τέτοιες βασικές προκλήσεις, θα μπορούμε να χτίσουμε μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα πηγαίνει πέρα από την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη:
στην προαγωγή της καλής υγείας,
στην πρόληψη των ασθενειών,
και στην παροχή ολοκληρωμένης – ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής – φροντίδας.
Προς όλους, και σε όλη τη διαδρομή της ζωής τους.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ