Ηγουμενίτσα, στα Πλατάνια εντός πόλης!
Για να έχουμε πλήρη ιστορική εικόνα ανεπανόρθωτης ζημιάς κατά της Ηγουμενίτσας, που έγινε στα Πλατάνια. Μιας παραλίας της οποίας το μόνο που της έλειπε, ήταν το ενδιαφέρον για να καθαριστεί, οργανωμένα και αποτελεσματικά. Μετά απλά μια συντήρηση χρειαζόταν με βάση την καθαριότητα, όπως κάθε γωνιά μιας πόλης…
Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου
Το κόψιμο των πλατανιών
Την 10ετία του 1980, μεγαλώνοντας η πόλη, επεκτάθηκαν τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής προς την «ανεκμετάλλευτη» ακόμη παραλία, στα Πλατάνια. Με ταχύτατους ρυθμούς ξεφύτρωναν κτίρια τα οποία το ισόγειό τους είχε απαραιτήτως καταστήματα «προς ενοικίαση» και τα οποία γινόταν ανάρπαστα. Όσο η ομορφιά και η δροσιά των πλατανιών (το Καλοκαίρι) προσέλκυε κόσμο, τόσο η απληστία μεγάλωνε και πύκνωναν τα διάφορα καταστήματα. Η απληστία απαιτούσε περισσότερα τραπέζια από ότι μπορούσε ο χώρος να φιλοξενήσει. Γέμισε με ταχύτατους ρυθμούς από καφετέριες, κλάμπς, ταβέρνες κλπ.
Ήρθε ο παραλογισμός και τα πλατάνια με διάφορους τρόπους άρχισαν να κόβονται. Πότε διότι κάποιοι πρώτα τα ξέραιναν, πότε κάποιοι τα έκοβαν νύχτα με αλυσοπρίονα και φακούς μπροστά στα μάτια μας και πότε οι πιο θρασείς τα έκοβαν μέρα μεσημέρι. Κατέστρεφαν δηλαδή την ομορφιά η οποία προσέλκυε τον κόσμο και τους έδινε πλούτο. Ο παραλογισμός της απληστίας, ανθρώπων που δεν τους έδενε τίποτε με τον τόπο που ήρθαν μόνο για να κερδοσκοπήσουν με οποιοδήποτε τίμημα! Καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει και τα πλατάνια ήταν υγιέστατα!
Η πολιτεία σε όλες της τις μορφές ανύπαρκτη και συνεπώς συνένοχη!
Το μπάζωμα στα Πλατάνια.
Ο διορισμένος (τότε) νομάρχης Θεσπρωτίας Πέτρος Ρίζος (θητεία 31 Μαρτίου 1982– 24 Σεπτεμβρίου1985) αρνήθηκε πεισματικά και οργίστηκε μάλιστα και φυσικά δεν υπέγραψε να μπαζωθεί η παραλία την πόλης στα Πλατάνια. Έτσι δεν έγινε προς στιγμήν το χατίρι κάποιων τότε μεγαλοεργολάβων να καταστρέψουν την παραλία για να έχουν φτηνή λύση εναπόθεσης των μπαζών και άλλων ίσως λόγων μέσα στην θάλασσα, παρότι τον είχαν φέρει τον νομάρχη προ τετελεσμένων με την εναπόθεση 3 φορτίων μπαζών στην παραλία.
Η παραλία στα Πλατάνια, αποφασίστηκε και μπαζώθηκε, από τον επόμενο Νομάρχη Θεσπρωτίας Παναγιώτη Σκαλτσά και τον τότε πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου (τώρα Ο.Λ. Η Γ.), αρχίζοντας από το 1986. Αφού είχε ερωτηθεί ο δήμαρχος και είχε αρνητική άποψη, παρακάμφθηκε και αποφάσισαν οι παραπάνω ως άμεσα αρμόδιοι.
Για την ιστορία:
Κυβέρνηση Π Α. Σ Ο. Κ.
Θητεία 1985-1989
Κυβερνητικός Βουλευτής: Αχιλλέας Κολιούσης (το 1986 ήταν και υφυπουργός Γεωργίας).
Βουλευτής αντιπολίτευσης με Ν.Δ.: Βεζδρεβάνης Ηλίας
Νομάρχης Θεσπρωτίας: Παναγιώτης Σκαλτσάς από το 1985 ως το 1989. (Διορισμένος από την κυβέρνηση).
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας: Πέτρος Λιάκος
Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ηγουμενίτσας (τώρα Ο.Λ.ΗΓ) διορισμένος από την κυβέρνηση. Στοιχεία ονομάτων αλλά και γενικότερα στοιχεία για το «Λιμενικό Ταμείο», δεν έχει δημοσιεύσει ο ΟΛΗΓ. Προφανώς έχει στοιχεία και πρέπει να δημοσιευτούν από τη ίδρυσή του «Λιμενικού Ταμείου Ηγουμενίτσας» και όχι μόνο σαν Ο.Λ. ΗΓ.
Αυτά είναι τα στοιχεία εν συντομία, στα οποία οφείλεται η καταστροφή του τόπου ενώ αμετανόητοι κάποιοι θέλουν και σήμερα να συνεχίσουν το μπάζωμα και το μπετόν στην ακτή, ακόμη δυτικότερα με την πρόφαση της κατασκευής μαρίνας σκαφών αναψυχής και περαιτέρω αποκλεισμού της πρόσβασης στην θάλασσα για το ευρύ κοινό.
Δεν τους φτάνουν πλέον τα 5 χιλιόμετρα από μπετόν και κάγκελα εντός πόλης, που έχουν αποξενώσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες από την θάλασσα. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σκάφη αναψυχής δεν τα «πετάνε» μακριά από την πόλη. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σκάφη αναψυχής έρχονται εντός πόλης για εφόδια, για να περπατήσουν ή να γνωρίσουν την πόλη, να πιουν ένα καφέ σερβιρισμένο και να φάνε ένα φαγητό σερβιρισμένο και όχι να μαγειρεύουν μέσα στο σκάφος.
Από το λιμενοβραχίονα του παλιού λιμένα προς Ιταλία, ως το παλιό λιμάνι προς Κέρκυρα είναι είδη έτοιμη, πολύ ωραία και απάνεμη, εντός πόλης μαρίνα! Μόνο ρεύμα και νερό χρειάζεται στο ντόκο για να εφοδιαστούν τα σκάφη. Δείτε την Πρέβεζα η οποία δεν έχει την πολυτέλεια τέτοιου χώρου, τι όμορφη έγινε! Προς τι ο όρος στον οποιονδήποτε υποψήφιο αγοραστή του λιμένα (το μόνο μέλημά σας είναι να απαλλάξετε την πόλη από το λιμάνι δια της πώλησης) να κατασκευάσει μαρίνα εκτός πόλης; Ηλίου φαεινότερο ότι περιορίζεται η δίοδος των πολιτών προς στην θάλασσα και σε αυτό ακόμη το παραλιακό τμήμα. Ποιοι είναι οι εντολείς σας; Γιατί πρέπει να προστεθεί κι άλλο μπετόν, κι άλλη άσφαλτος; Γιατί πρέπει με τόσο μένος και τόσα πολλά χρήματα να καταστρέψετε ό,τι απέμεινε στην πόλη; Δεν μπορείτε να καταλάβετε πως ό,τι καταστρέφετε δεν μπορεί πια ποτέ να επανέλθει; Κανείς δεν το αποτόλμησε ως τώρα στην ιστορία της γης… Ήταν τόσο κουτοί όσοι κατοίκησαν ή πέρασαν από την περιοχή εδώ και εκατομμύρια χρόνια;
Οι καλοπροαίρετοι πολίτες της πόλης μας αλλά και της περιοχής, είναι αρκετά καχύποπτοι!
Μόνο καθαριότητα χρειαζόταν η παραλία, τίποτε άλλο! Δεν διδαχτήκαμε τίποτε από το καταστροφικό σύνδρομο του παρελθόντος!
Ας έμενε έστω απειροελάχιστη οικολογική ευαισθησία σε όσους ορίζονται για να παίρνουν αποφάσεις αγνοώντας τους κατοίκους και το περιβάλλον ολόκληρης περιοχής. Μόνο η σκέψη της οποιασδήποτε καταστροφής εν ονόματι του τζίρου εκατομμυρίων για να μπουν μαζί με το μπετόν και την άσφαλτο κι άλλα κάγκελα, κι άλλα κτίρια και άλλοι φράχτες ανάμεσα στους πολίτες και την θάλασσα; Αυτά θέλετε να αφήσετε κληρονομιά στα παιδιά μας, σας;
Για να μείνετε ΚΑΙ εσείς γραμμένοι με τα μελανότερα γράμματα ως καταστροφείς του φυσικού κάλους της πόλης αλλά και της ίδιας της πόλης; Μπορείτε εύκολα να αντιληφτείτε ότι λειτουργείτε για μια απάνθρωπη πόλη, και κάνετε ξένους προς αυτήν τους κατοίκους της. Μήπως πρέπει να χάσουμε την πόλη μας για να γίνει επίνειο κάποιας άλλης ορεινής πόλης; Είναι μία από τις απορίες των κατοίκων.
Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί οτιδήποτε άλλο, εκτός από την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής μας!
Ούτε τα παιδιά σας στο μέλλον δεν θα σας το συγχωρήσουν!