paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Άρθρο: Απολογισμός για την δημοτική αρχή δήμου Σουλίου

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΦΩΤΙΟΥ

ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Λέγεται πως είναι άκαιρο και άκομψο να κρίνεις μια νέα Δημοτική αρχή στο εξάμηνο γιατί όλα θέλουν τον χρόνο τους. Πέρασαν όμως ήδη οκτώ μήνες και μια πρώτη αποτίμηση μπορεί να γίνει για τα πεπραγμένα του μικρού μας Δήμου. Υπάρχει βέβαια ο θεσμός του απολογισμού των πεπραγμένων, αλλά όσοι έχουν παρακολουθήσει αυτές τις συνεδριάσεις θα έχουν βαρεθεί και απογοητευτεί. Γιατί συνήθως οι εισηγητές της πλειοψηφίας αναφέρονται στα υπηρεσιακά έργα που έτσι και αλλιώς θα γίνονταν, και τον τόνο τον δίνει συνήθως ο Δήμαρχος, ενώ η μειοψηφία κινείται στις γενικότητες του τύπου, σπατάλες, πελατειακές αναθέσεις, αμφιβολίες για τον κατάλογο των έργων, κ.λ.π.

Θα ήταν όμως μεγάλη καινοτομία αν σε έναν επόμενο απολογισμό πεπραγμένων  αντί καταλόγου έργων ο Δήμαρχος ξεκίναγε με αναφορά στα  θετικά και αρνητικά της ως τώρα πορείας του. Αν ανέφερε τις αδυναμίες που εντόπισε στον μηχανισμό και στην διοικητική λειτουργία του Δήμου και τρόπος αντιμετώπισης. Επίσης θα είχε ενδιαφέρον αν ο Δήμαρχος μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήματα τύπου, γιατί καθυστερεί κάθε χρόνο το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου, γιατί το ποσοστό υλοποίησης από ιδίους πόρους δεν ξεπερνά το 50%,  γιατί το ποσοστό αναπτυξιακών έργων από κεντρικούς πόρους συνήθως δεν ξεπερνάει το 30 %, και να έκλεινε με αναφορά σε σχεδιαζόμενα έργα που θα έχουν την σφραγίδα της παράταξης, θα ξεπερνούν την υπηρεσιακή ρουτίνα και θα εμπλουτίζουν την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Ένας τέτοιος κριτικός απολογισμός θα είχε ενδιαφέρον και οι πολίτες θα συμμετείχαν πιο ενεργά.

Πέρα όμως από γενικότητες έχουμε απτά αποτελέσματα για το οκτάμηνο. Στα θετικά πρέπει να καταγραφεί η ορμή τους πρώτους μήνες στον καθαρισμό, σε άνοιγμα δρόμων, καθαρισμό ρεμάτων κλπ, από τα μηχανήματα του Δήμου που ήταν στην πρώτη γραμμή. Εδώ η συμβολή του αντιδήμαρχου Δ. Χρήστου ήταν μεγάλη, αλλά ήταν προσωπική προσπάθεια που λογικά δεν μπορεί να έχει την ίδια ένταση. Πολύτιμη η συμμετοχή του θεματικού αντιδημάρχου Α. Κακιούζη που η απόδοση του φαίνεται να έχει διάρκεια γιατί κινείται μεθοδικά και έχει βρει τρόπο επικοινωνίας με το διοικητικό προσωπικό του Δήμου. Επαρκώς κινείται και η αντιδήμαρχος Α. Φίλη στον τομέα της, αφού η πολύωρη παρουσία στον Δήμο της δίνει την δυνατότητα να προωθεί και να λύνει θέματα του τομέα ευθύνης της. Πολύ καλά τα πάει και ο πρόεδρος του Δ.Σ Θ. Οικονόμου, αφού οι συνεδριάσεις δεν είναι φλύαρες, δεν πελαγοδρομούν, τελειώνουν στην ώρα τους χωρίς να αδικούνται τα θέματα. Στα θετικά και τα πολιτιστικά δρώμενα, κυρίως το φεστιβάλ που το είχε πάρει προσωπικά ο ίδιος ο Δήμαρχος, και όπου είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε παραστάσεις υψηλού επιπέδου. 

Μια μεγάλη αδυναμία την Δημοτικής παράταξης του Θ. Ντάνη είναι που δεν βγάζει προς τα έξω πως λειτουργεί σαν ομάδα. Δεν υπάρχει ομαδικότητα δεν παρουσιάζεται κοινό το παραγόμενο Δημοτικό έργο, ο κάθε αντιδήμαρχος προβάλει μόνο τον δικό του τομέα, ενώ πολλές φορές υπάρχει υπερβολικά άμεση αντίδραση σε ατομικά αιτήματα,  που φτάνει σε επίπεδο τακτοποίησης ρουσφετιού. Αλλά αυτό πιθανόν έχει να κάνει και με την πολιτική προέλευση των συμβούλων οπότε και δύσκολα λύνεται. Στα αρνητικά και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε αυτό που λέγαμε στο φρεσκάρισμα και αλλαγή εικόνας στους χώρους αρμοδιότητας του Δήμου. Οι ξεβαμμένες πινακίδες δεν αλλάχτηκαν, οι γραμμές στους δρόμους δεν χαράχτηκαν, και καίριους τομείς όπως οι πηγές Αχέροντα, το θέμα καθαριότητας δεν πήγε καλά.

Kαι τέλος για τον Δήμαρχο. Η αλήθεια είναι πως επισκέφθηκε όλα τα χωριά, τους χώρους εργασίας, εμπιστεύεται τους συνεργάτες του και είναι άκρως φιλικός με την τοπική κοινωνία. Γενικά έφερε .έναν καινούργιο αέρα στην διακυβέρνηση του Δήμου. Όμως οι φωτογραφίες με σημαίνοντα πρόσωπα δείχνουν μεν τις υψηλές διασυνδέσεις του, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και υψηλές προσδοκίες  στον κόσμο που συνήθως δεν πραγματοποιούνται γιατί απλούστατα δεν εξαρτάται από τον ίδιο. Αντίθετα ο θεός των μικρών πραγμάτων είναι δίπλα, πιο προσιτός, και πιο χρήσιμος στην καθημερινότητα των δημοτών. Το έργο του σίγουρα γίνεται πιο δύσκολο από την διαφαινόμενη αντιπαλότητα τοπικού βουλευτή και αντιπεριφεριάρχη, που παρασύρει συμβούλους, αντιδημάρχους και τοπικούς προέδρους. Για να τα καταφέρει δεν είναι μόνο ζήτημα ισορροπιών. Έχει να κάνει με την βούληση να μην μετατραπεί  σε καλοθελητή των εκατοντάδων ατομικών και ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά  να γίνει αυτός που στο τέλος θα συνθέσει, θα εκφράσει και θα προωθήσει το συλλογικό συμφέρον.  Όσο δε για τον  διοικητικό μηχανισμό του Δήμου, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να μπορούν οι συνδημότες να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Αλλά χρόνος υπάρχει.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: