Η διευκόλυνση της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η ενθάρρυνση της μεταποίησης, των logistics και του τουρισμού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου νόμου για την απλούστευση των οικονομικών δραστηριοτήτων, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στη σχετική ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι με την ένταξη σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης κλάδων όπως η οδική βοήθεια, οι σχολές οδηγών, οι υπηρεσίες διαιτολογίας και αισθητικής καθώς και διάφορες τουριστικές υπηρεσίες συμπληρώνεται το πλέγμα διευκολύνσεων που είχε ξεκινήσει το 2014 και αφορά κυρίως πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
Ο κύριος Γιόγιακας επίσης υπογράμμισε ότι διευκολύνεται η αδειοδότηση και χωροθέτηση των επιχειρήσεων μεταποίησης που δημιουργούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές καθώς και των κέντρων αποθήκευσης και διανομής στηρίζοντας στην ανάπτυξη των υποδομών και υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας. «Κάτι που αναμφίβολα συμβάλλει και στις εξαγωγές, και στο ρόλο των λιμανιών μας ως διαμετακομιστικών κόμβων αλλά είναι και προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης και της τόνωσης των τοπικών οικονομιών», σημείωσε ο Βασίλης Γιόγιακας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πρώτα απ’ όλα θέλω να καλωσορίσω την αξιωματική αντιπολίτευση για την επιστροφή της στο χώρο της συναίνεσης και της κοινής λογικής.
Μετά την καταψήφιση των διατάξεων για την προστασία των εργαζομένων, μετά την άρνηση να διευκολύνει την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού, είναι θετικό ότι υπερψηφίζει το παρόν νομοσχέδιο…
Να θυμίσω ξανά, κυρίες και κύριες συνάδελφοι, ότι ο νόμος 4442 του 2016 – τον οποίο έρχεται να συμπληρώσει το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου και για τον οποίο καμαρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ήταν μνημονιακή υποχρέωση.
Και ότι η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με απλή αναγγελία θεσμοθετήθηκε για κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων το 2014 από την τότε Κυβέρνηση.
Αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας όπως και της μελέτης του ΟΟΣΑ για τη μείωση των διοικητικών βαρών, που είχε σε γίνει συνεργασία με το τότε Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι περισσότεροι αναγνωρίζουμε πια ότι η απλοποίηση των διαδικασιών για να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση είναι σημαντικό κίνητρο για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Όχι μόνο γιατί βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά κυρίως γιατί συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και άρα στη μείωση της ανεργίας.
Με το νομοσχέδιο η απλοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων επεκτείνεται σε κλάδους όπως η οδική βοήθεια, οι σχολές οδηγών, οι υπηρεσίες διαιτολογίας και αισθητικής καθώς και διάφορες τουριστικές υπηρεσίες.
Όλες οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται – με μόνη εξαίρεση την επαγγελματική κατάρτιση για το πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας σε οδηγούς οχημάτων μεταφοράς – εντάσσονται σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες απλώς ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ότι ξεκινούν την συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα, έχοντας συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, χωρίς όμως να χρειάζεται να τα υποβάλουν για να πάρουν έγκριση.
Είναι σημαντικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι, οι δραστηριότητες που απλουστεύονται αφορούν σε μεγάλο μέρος πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, επομένως έρχονται να στηρίξουν τον μικρομεσαίο επαγγελματία, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον μικρομεσαίο επενδυτή.
Επίσης σημαντικό είναι ότι διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό, είτε πρόκειται για τουριστικά γραφεία και τουριστικές οδικές μεταφορές, είτε για τον ιαματικό τουρισμό, μια ειδική μορφή τουρισμού με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας.
Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου ξεχωρίζει η διευκόλυνση της αδειοδότησης και χωροθέτησης, των επιχειρήσεων μεταποίησης και των κέντρων αποθήκευσης και διανομής, και κυρίως η εγκατάσταση και λειτουργία τους στο πλαίσιο των Επιχειρηματικών Πάρκων.
Με λίγα λόγια, από τη μία στηρίζεται ο κλάδος της μεταποίησης που δημιουργεί περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές ενώ, από την άλλη δίνονται κίνητρα για να αναπτυχθεί ένας άλλος δυναμικός κλάδος, αυτός των υποδομών και υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας.
Κάτι που αναμφίβολα συμβάλλει και στις εξαγωγές, και στο ρόλο των λιμανιών μας ως διαμετακομιστικών κόμβων.
Αλλά είναι και προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης και της τόνωσης των τοπικών οικονομιών.
Από τις άλλες διατάξεις στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου θα ήθελα να σταθώ στις προβλέψεις για την πιο αποτελεσματική εποπτεία και επιβολή κυρώσεων στα ηλεκτρονικά καταστήματα που εμπορεύονται απομιμήσεις και παραποιημένα προϊόντα, ακόμα και όταν η παράνομη αυτή δραστηριότητα ασκείται κατ’ εξακολούθηση μέσω διαφορετικών διαδικτυακών διευθύνσεων.
Είναι ένα θετικό βήμα για την ακόμα καλύτερη προστασία του καταναλωτή στην ψηφιακή αγορά, ειδικά μετά την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών λόγω και των περιορισμών της πανδημίας.
Συνοψίζοντας, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε ένα νομοθέτημα με διαφορετικές διατάξεις οι οποίες ωστόσο καταλήγουν, από διαφορετικούς δρόμους, σε δύο κοινά χαρακτηριστικά:
Το ένα είναι ότι διευκολύνονται η μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Το δεύτερο είναι ότι ενθαρρύνονται κλάδοι με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, δηλαδή η μεταποίηση, τα logistics, ο ιαματικός τουρισμός.
Κλάδοι που μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες και καλοπληρωμένες δουλειές, και στην περιφέρεια.
Πέρα από αυτά, αλλαγές σε κανόνες και διαδικασίες όπως αυτές που συζητούμε υπηρετούν και άλλους στόχους σχετικούς με την αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας:
Από την αύξηση των επενδύσεων σε πάγιο κεφάλαιο και την αύξηση των εξαγωγών, μέχρι τη συνέχιση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης.
Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια να στηριχθούν η επιχειρηματική δραστηριότητα, οι επενδύσεις και η απασχόληση είναι διαρκής και πολυμέτωπη.
Πολύ περισσότερο, είναι αναγκαία όχι μόνο για τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά και για τον πιο φιλόδοξο στόχο σε βάθος δεκαετίας:
να πετύχουμε μια ουσιαστική αύξηση των εισοδημάτων, μια αισθητή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ευημερίας των πολλών.