ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ – ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2023-2024
107 σχολεία, 1221 μαθητές και 514 καθηγητές αναγορεύονται “Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” βάσει της αξιολόγησης που πραγματοποίησε ο επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος, το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, υπό την επίβλεψή της Καθηγήτριας Δρ. Φωτεινής Ασδεράκη, μετά των τέλος του σχολικού έτους.
Η τιμητική αυτή διάκριση έχει διάρκεια έναν χρόνο.
Στο πρόγραμμα συμμετείχε και το ΕΠΑΛ Παραμυθιάς που είναι ανάμεσα στα σχολεία που διακρίθηκαν με την αξιολόγηση του να είναι στο 65 στα 100
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τμήμα Δ΄, Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, συνεχίζει κατά το σχολικό έτος 2023-2024 την υλοποίηση του Προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (European Parliament Ambassador School – EPAS).
Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε εθελοντική βάση από Λύκεια Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως σε μαθητές και μαθήτριες των τριών τάξεων του Λυκείου.
Κεντρικοί στόχοι του Προγράμματος είναι η προβολή των αξιών του κοινοβουλευτισμού και της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, η βασική εκμάθηση θεμάτων που αφορούν στη δομή, στη λειτουργία και στο ρόλο των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα δε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και η βασική κατανόηση του πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσω των διαφόρων δράσεων οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο του EPAS, οι μαθητές/τριες ενημερώνονται για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, με απώτερο στόχο την ενεργό συμμετοχή τους στο «δημοκρατικό γίγνεσθαι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λόγω της διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 9 Ιουνίου 2024, κατά το σχολικό έτος 2023-2024, βαρύτητα δόθηκε στην προώθηση της ενεργούς πολιτειότητας και τη σημασία των Ευρωπαϊκών Εκλογών, μέσω των δράσεων που θα υλοποιήσαν τα σχολεία.
Το EPAS είναι δομημένο ώστε να προβλέπεται εύρος αυτονομίας στην επιλογή και μορφή των δράσεων αυτών, οι οποίες πραγματοποιούνται από τα σχολεία σύμφωνα με τις συμβουλευτικές οδηγίες του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Το Πρόγραμμα βασίζεται εν πολλοίς στη χρήση των εκπαιδευτικών εργαλείων που προσφέρονται στα συμμετέχοντα σχολεία και στην ενεργό στήριξη της Διεύθυνσης και των Συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων κάθε σχολείου. Μέσω του EPAS μαθητές και διδάσκοντες παρακινούνται να έρθουν σε επαφή με ευρωβουλευτές, ΜΜΕ, τοπικούς και άλλους παράγοντες και τους παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά, σε προγράμματα και ημερίδες που διοργανώνονται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
Ακαδημαϊκή υποστήριξη στα συμμετέχοντα σχολεία παρέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.