Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Βασίλη Γιόγιακα – ιατρός καρδιολόγος, βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας
Πριν λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός προκάλεσε συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών με θέμα την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης. Όπως συνηθίζεται, η παρουσίαση του θέματος από τα περισσότερα ΜΜΕ δεν ξέφυγε από το πλαίσιο της «σύγκρουσης» με φόντο τη διεξαγωγή των εκλογών, την υπόθεση Novartis, τους κυβερνητικούς χειρισμούς το 2015. Και όμως την τελευταία 3ετία έχουν γίνει πολλά και σημαντικά στο πεδίο των κοινωνικών πολιτικών. Και επειδή η έννοια «κοινωνική πολιτική» μπορεί να χωρέσει πολλά, ας εστιάσουμε – με γεγονότα και αριθμούς – στα εξής τέσσερα: την εργασία και την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική ασφάλιση, την προστασία των πιο αδύναμων.
Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 χρόνων και έχει μειωθεί κατά περίπου 30% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στηρίχθηκαν την περίοδο της πανδημίας με 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης σε όλη την Ευρώπη.
Πάνω από 380.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά την τριετία 2020-2022 μέσω προγραμμάτων τα οποία βελτίωσαν ουσιαστικά τη ζωή τους. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μόνο μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ήταν τριπλάσιες σε σχέση με την περίοδο που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 500.000 άνεργοι καταρτίστηκαν σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες με πιστοποίηση από πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Google και η Microsoft. Προβλέφθηκε επίδομα εργασίας για τους εγγεγραμμένους ανέργους που βρίσκουν δουλειά και μπόνους 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους που θα φτιάξουν ατομικό σχέδιο δράσης για να βρουν δουλειά.
Αυξήθηκε ο βασικός μισθός, στα 713 ευρώ από τα 650, και μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές δημιουργώντας συνολικό όφελος πάνω από 1.000 ευρώ τον χρόνο. Πλέον η χώρα μας έχει τον 9ο υψηλότερο κατώτατο μισθό μεταξύ των 26 κρατών – μελών της Ε.Ε.. Τα εισοδήματα ενισχύθηκαν επίσης με πρωτοβουλίες όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% μεσοσταθμικά και του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%.
Οι συνταξιούχοι με 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω είδαν στην κύρια σύνταξη αύξηση μέχρι 7,2%. Ακυρώθηκαν οι περικοπές σε εκείνους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ τον μήνα. Η προσωπική διαφορά μειώθηκε σημαντικά για πάνω από 550.000 συνταξιούχους όπως μειώθηκε στο μισό, από 60% σε 30%, η περικοπή σε όσους συνταξιούχους εργάζονται. Επιστράφηκαν αναδρομικά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνέχεια εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων.
Παράλληλα, η σημερινή Κυβέρνηση πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση κύριων συντάξεων, καθώς το α’ πεντάμηνο του 2022 εκδόθηκαν σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019. Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, με το σύστημα των ατομικών «κουμπαράδων».
Μόνο το 2021 δόθηκαν 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ για επιδόματα τα οποία πήγαν κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 30.000 περισσότερα παιδιά βρήκαν θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Θεσπίστηκε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται και χρηματοδοτήθηκε η δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ως στήριξη στις νέες οικογένειες. Βελτιώνεται η καθημερινότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία με παρεμβάσεις όπως η κατάργηση της υποχρέωσης επανεξέτασης για άτομα με μη ανατρέψιμες παθήσεις, ο Προσωπικός Βοηθός για 2.000 ΑμεΑ και η Κάρτα Αναπηρίας.
Με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας προστατεύονται τα δικαιώματα ιδιαίτερα των πιο αδύναμων εργαζομένων με προβλέψεις όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας με την οποία καταπολεμάται η «μαύρη» εργασία και η εργοδοτική αυθαιρεσία, γιατί στο εξής ο κάθε υπάλληλος θα μπορεί να ελέγχει ο ίδιος το ωράριο και την καταβολή των υπερωριών του.
Θα χρειαζόταν πολλαπλάσιος χώρος και χρόνος για να αναφερθούν έστω και συνοπτικά όλα όσα έχουν γίνει την τελευταία 3ετία προς όφελος εκατομμυρίων πολιτών. Έστω όμως και αυτή η συνοπτική παράθεση δείχνει ότι – σε μια περίοδο διαδοχικών, τεράστιων και διεθνών κρίσεων, με τα σημάδια της προηγούμενης δεκαετίας ακόμα ορατά στην κοινωνία – ο κοινωνικός προσανατολισμός της Κυβέρνησης είναι εξίσου ισχυρός με τον αναπτυξιακό προσανατολισμό. Γιατί μόνο η αύξηση του εθνικού πλούτου μπορεί να δημιουργεί σταθερά νέες δουλειές, να χρηματοδοτεί υπεύθυνα τη στήριξη των πιο αδύναμων, να εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις, να δίνει ευκαιρίες εργασίας που βελτιώνουν ζωές, αντί για επιδόματα.