Site icon paramythianews

Συμβουλές από την περιφέρεια Ηπείρου για τις εορταστικές αγορές

 Οδηγίες Κτηνιατρικής και Τμήματος Εμπορίου 

 για τις αγορές της εορταστικής περιόδου

 Η Δ/νση  ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ  και  το  Τμήμα ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Δ/νσης ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ενόψει  και λόγω της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, και προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών  ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

  1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής
  1. Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στο στάβλο .
  1. Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα)  και στα δύο ημιμόριά τους και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας ΕΚ1169/2011 & ΕΚ 1337/2013 ως εξής:
  1. Σφάγια αμνοεριφίων 

      Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΦΑΓΗΚΑΝ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

     Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΗΚΑΝ  ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ:

     Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ και διακινούνται προς τη χώρα μας:

      Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ (μη κοινοτικές) και εισάγονται στη χώρα μας:

 πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.

2..  Κρέας γαλοπούλας 

Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα).Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, ώστε να είναι ευανάγνωστη).

3.Παρασκευάσματα κρεάτων και εντόσθια 

Τα παρασκευάσματα (μπιφτέκια, μαριναρισμένα κρέατα, κοκορέτσια, κεμπάπ, κλπ.):

Παράγονται μόνο από κρεοπωλεία με σχετική καταχώρηση παρασκευαστηρίου καταστήματος λιανικής πώλησης κρέατος και πωλούνται νωπά στον καταναλωτή μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες.

Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί, σπλήνες)  πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και δεν εκτίθεται σε κινδύνους επιμόλυνσης.

 Η συκωταριά, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη ή προσυσκευασμένη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης. 

Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής). Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.

Σε όλη την διάρκεια του έτους  οι λιανοπωλητές κρεοπώλες πωλούν τις συκωταριές και τα κεφαλάκια αμνοεριφίων χωριστά του κρέατος από το οποίο προέρχονται. Στην περίπτωση αυτή τα κεφαλάκια πωλούνται με το τεμάχιο και οι συκωταριές με το κιλό. Εξαίρεση γίνεται μόνο την περίοδο από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά όπου δύναται να πωλούν αμνοερίφια μαζί με τα κεφάλια και τις συκωταριές τους.

4.Κρέας θηραμάτων:

5.Μέλι :

6. Αυγά:

μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)

κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL =  Ελλάδα)

κωδικό αριθμό εκτροφής

Β.   Ενδείξεις επί συσκευασμένων τροφίμων & λοιπών προϊόντων   

Α. Την τιμή διάθεσης του προϊόντος αλλά και την τιμή της μονάδας μέτρησης (π.χ. 5,00€/κιλό)

Β.  Την προέλευση των προϊόντων καθώς είναι υποχρεωτική η ανάρτηση της προέλευσης για κάθε είδους κρέατα και οπωρολαχανικά. 

Γ. Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την επισήμανση του βόειου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με τις υποχρεωτικές ενδείξεις της επισήμανσης από τα σφαγεία.

Δ. Την ύπαρξη αυτοκόλλητης ετικέτας κατά την ζύγιση του κρέατος η οποία αναφέρει την τιμή, την τιμή ανά κιλό, τα κιλά, την προέλευση.

Ε.  Την έκδοση αποδείξεων ταμειακής μηχανής έστω και αν η συναλλαγή πραγματοποιείται μέσω καρτών πληρωμής.

    ΣΤ.  ΄Ολες οι παραπάνω επισημάνσεις θα πρέπει να αναγράφονται  

στην   Ελληνική γλώσσα.

      Γ.   Υποχρεώσεις καταστημάτων εστίασης αναψυχής.

Τα καταστήματα ομαδικής εστίασης  και αναψυχής και τα λοιπά παρόμοια καταστήματα έχουν υποχρέωση να διαθέτουν ικανό αριθμό τιμοκαταλόγων για όλα τα προσφερόμενα είδη , οι οποίοι συντάσσονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε ακόμα μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες , και πριν από την παραγγελία πρέπει να διαθέτουν τον τιμοκατάλογο σε κάθε πελάτη.

 Τα κάθε μορφής εστιατόρια υποχρεούνται να έχουν αναρτημένο τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος. Επίσης τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης , αναψυχής, και διασκέδασης υποχρεούνται να διαθέτουν προς χρήση της πελατείας τους το ειδικό έντυπο « ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ », το οποίο πρέπει να υπάρχει  σε ειδική θήκη τοποθετημένη σε εμφανές σημείο για τους πελάτες,  δίπλα ακριβώς από την έξοδο του καταστήματος.

Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους αποφεύγοντας τις προμήθειες οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές.

Η Δ/νση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης  Περιφέρειας Ηπείρου  συστήνει σε  όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλόλητας, και επίσης πριν προβούν στην αγορά προϊόντων για το γιορτινό τραπέζι να κάνουν έρευνα αγοράς σχετικά με την ποιότητα  τις τιμές των προϊόντων προκειμένου να κάνουν την καλύτερη επιλογή.   Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών οι οποίοι διέπουν την καλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή.

Οι  έλεγχοι των υπηρεσιών  συνεχίζονται συστηματικά . 

Exit mobile version