Υδατοκαλλιέργειες για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Η Αλιευτική πολιτική που διαχρονικά εφαρμόστηκε από όλες τις μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κ.λπ.) έχοντας ως οδηγό την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ έφερε ως αποτέλεσμα την μείωση του στόλου της παράκτιας αλιείας και την ενίσχυση της υδατοκαλλιέργειας.
Η μεγάλη κερδοφορία που έχει ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας και το πλεονέκτημα που έχει η ακτογραμμή της Θεσπρωτίας να προστατεύεται με φυσικό τρόπο από τον κυματισμό, έφεραν και στην περιοχή μας τις αντίστοιχες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Ο ανταγωνισμός όμως των ομίλων για το κέρδος έφερε στους εργαζόμενους εντατικοποίηση της δουλειάς, ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, απολύσεις. Οι εργαζόμενοι έφτασαν στο σημείο να θρηνούν ακόμη και θύματα (πρόσφατα με νεκρό Ινδό εργάτη στις ιχθυοκαλλιέργειες του ομίλου AVRAMAR).
Επίσης έφερε την συγκέντρωση των υδατοκαλλιεργειών με αποτέλεσμα σήμερα δύο όμιλοι η AVRAMAR (55%), που δραστηριοποιείται και στην Θεσπρωτία, μαζί με τη «Philosofish” (17%) να κατέχουν το 72% της παραγωγής. Μια παραγωγή που το μεγαλύτερο μέρος πάει για εξαγωγή.
Ταυτόχρονα, και ενώ καταγράφονται οι μεγάλες εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, για την εργατική-λαϊκή οικογένεια το ψάρι έχει φτάσει να είναι είδος πολυτέλειας.
Για τα ζητήματα αυτά λέξη δεν ακούστηκε τόσο από τον εκπρόσωπό της κυβέρνησης ΝΔ Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά όσο και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτση στις τοποθετήσεις τους στο πρόσφατο συνέδριο για τις υδατοκαλλιέργειες και οργάνωσε το επιμελητήριο Θεσπρωτίας.
Συμφώνησαν όμως και οι δύο να προχωρήσει η παραπέρα μεγέθυνση της υδατοκαλλιέργειας στην Θεσπρωτία με την θεσμοθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) που δίνει για το λόγο αυτό μια συνολική έκταση 26.500 και πλέον στρεμμάτων.
Ο καημός τους τελικά είναι πως θα μεγαλώσει περισσότερο η μεγάλη κερδοφορία σ΄ένα κλάδο που έχει συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια. Πως θα τις ενισχύσουν ακόμη περισσότερο με ζεστό χρήμα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης (500 εκ € συνολικά )και άλλα προγράμματα. Δεν έφτασαν στους επιχειρηματικούς ομίλους φαίνεται τα 25.000.000 € που πήραν λόγω επιπτώσεων της πανδημίας την στιγμή που οι βιοπαλαιστές αλιείς που πήραν κάποια ψίχουλα, θέλουν και άλλο ζεστό χρήμα.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αλιείες, τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και με τον οργανωμένο τους αγώνα, μέσα από τα εργατικά σωματεία και άλλους φορείς, να διεκδικήσουν:
- Την δημιουργία, λειτουργία και χωροθέτηση Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και στην περιοχή μας ΟΧΙ με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων αλλά με κριτήριο τα συμφέροντα του λαού. Οι κάτοικοι των περιοχών να έχουν τον τελευταίο λόγο.
- Κρατικό έλεγχο των υπαρχουσών υποδομών και εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
- Την κατάργηση των περιορισμών για την άσκηση αλιείας στους μικρομεσαίους ψαράδες. Άμεσα μέτρα στήριξης για την επιβίωσή τους.
- Να υπογραφεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει κατατεθεί από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στο Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών.
- Να ληφθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες, όχι άλλες χαμένες ζωές εργατών.