paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Άρθρο της Μάγδας Τάτση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

ΥΓΕΙΑ: ΣΤΟΧΟΣ H ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τάτση Μαγδαληνή(Μάγδα) – Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Το ΕΣΥ, κατάφερε μέσα στην πανδημία όχι μόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης, χάρις στην αυτοθυσία του προσωπικού του και στην ανθεκτικότητα των δομών του.Ταυτόχρονα όμως αναδείχθηκαν και οι αδυναμίες του, που οφείλονται κυρίως στην υποχρηματοδότηση και τη φυγή στο εξωτερικό χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών. 

Η υγειονομική κατάσταση στη Θεσπρωτία δεν αποτελεί εξαίρεση της γενικότερης εικόνας υποβάθμισης του  Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πέρα από τα υφιστάμενα δομικά προβλήματα, οι ιδιαιτερότητες της περιοχής μας επιτείνουν το πρόβλημα. Οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομειακές ειδικότητες,κρίσιμες για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου μας,αλλά και οι μετακινήσεις ιατρικού

προσωπικού από τις υγειονομικές δομές της περιοχής μας σε όμορους 

νομούς σε συνδυασμό με την επαγγελματική εξουθένωση,δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για την περίθαλψη των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής μας.

Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο.Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες. 

Ένα ΕΣΥ αναγεννημένο και ισχυρό,το οποίο «σπάει» ανισότητες και καλύπτει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Ένα ΕΣΥ όπως αρμόζει στην ιστορία, στην ταυτότητα της παράταξης μας.Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως το οραματίστηκαν ο Γιώργος Γεννηματάς και ο Παρασκευάς Αυγερινός και το έκαναν πράξη. Γιατί πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος, οι αξίες, οι αρχές και οι ιδέες μας. 

Σήμερα στην χώρα μας διατίθεται συνολικά μόνο το 4,2% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τις υποδομές Υγείας, όταν η γειτονική Ιταλία διαθέτει το 10% . Πόροι ανεπαρκείς που δεν φθάνουν για μια ουσιαστική τομή.

Αυτή την εικόνα είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε με τις εξής πολιτικές:

  • άμεση αύξηση της χρηματοδότησης από τον Προϋπολογισμό και σταδιακή αύξηση στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • διάθεση του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές.

Ο σχεδιασμός μας για το ΕΣΥ του μέλλοντος απαιτεί 8 μεγάλες αλλαγές. 

1.Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

2.Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία,το οποίο θα δίνει έμφαση στην πρόληψη αλλά και στην χαρτογράφηση του πληθυσμού (βιοτικό επίπεδο, χρόνια νοσήματα, εξαρτήσεις από ουσίες κλπ.), για να αποκτηθεί γνώση η οποία θα κατευθύνει τη λήψη αποφάσεων στις πολιτικές υγείας. 

Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε:

– Την δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.Τα δίκτυα αναπτύσσουν νέου τύπου υπηρεσίες Οικογενειακής Ιατρικής, με την ευθύνη ενός οικογενειακού γιατρού, και την συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Υπηρεσίες που φθάνουν σπίτι μας όταν τις έχουμε ανάγκη. Τόσο για τις ευπαθείς ομάδες, όσο και για το σύνολο του πληθυσμού.

– Έμφαση στην πρόληψη.Με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών, για την σωστή διατροφή, με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και οδοντιατρική φροντίδα για τα παιδιά.

– Δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, όπως προτείνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

-Να ενισχυθεί το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά και οι κινητές μονάδες να μπορούν να βρεθούν και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

-Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

3.Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία

– Με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών

– Με ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και αυτονομία στην λήψη λειτουργικών αποφάσεων.

– Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό.

-Με δυνατότητα συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες για άντληση πρόσθετων εσόδων.

4.Δημιουργία Σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

– Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων

– Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

– Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

5.Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.

– Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες

– Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται.

– Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων.

– Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά.

– Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις

– Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί:

  • Ριζική αναμόρφωση και rotation στο σύστημα Ιατρικής Εκπαίδευσης και νέο αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας.
  • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.
  • Αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό, στις νέες μονάδες οικογενειακής ιατρικής.
  • Ενίσχυση των δυνατοτήτων εξέλιξης των νέων ιατρών με μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με ιατρικές σχολές και ερευνητικά κέντρα και σε συνέργεια με άλλες επιστήμες (βιολογία, χημεία κλπ).

6.Η Υγεία στα Νησιά.

– Κάθε νησί θα έχει είτε επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο (για τα μεγάλα), είτε μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο και πλήρη στελέχωση (για τα μικρότερα)

– Για τα πολύ μικρά νησιά ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό.

– Κίνητρα για την εξεύρεση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού με πρόσθετες αμοιβές, επιδοτήσεις ενοικίων και μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε Νοσοκομεία επιλογής τους.

7.Λειτουργία Ανεξάρτητου Μηχανισμού Αξιολόγησης, για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα με τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό και την βελτίωση λειτουργίας των δομών και λειτουργιών του ΕΣΥ προτείνεται η εισαγωγή αξιολόγησης με αντικείμενο τις διαδικασίες ελέγχου ποιότητας των μονάδων υγείας καθώς και την διαπίστωση της επαρκούς στελέχωσης και κατανομής του υγειονομικού δυναμικού. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει διεθνώς συγκρίσιμα δεδομένα για βασικούς δείκτες ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης, όπως αποτρέψιμες νοσηλείες, καθώς και θνησιμότητα έπειτα από εισαγωγή στο νοσοκομείο για ορισμένες παθήσεις.

8.Ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας. 

– Θέλουμε να καλύψουμε το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλε-συμβουλευτικής και τηλε-παρακολούθησης ασθενών. Αλλά και να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης ηλικιωμένων, αναπήρων, μοναχικών ατόμων με χρόνιες παθήσεις

– Να κάνουμε πράξη τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα και τα στοχευμένα προληπτικά προγράμματα.

ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ!

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: