paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Σε απόγνωση οι αγρότες της Παραμυθιάς (βίντεο)

Σε απόγνωση είναι ο αγροτικός κόσμος της Παραμυθιάς που είναι εξαρτημένος από τον ΤΟΕΒ Παραμυθιάς. Το χρόνιο πρόβλημα του ΤΟΕΒ είναι ένα υπέρογκο χρέος προς την ΔΕΗ, περίπου 1,3 εκ. ευρώ και μέχρι τώρα με μπαλωματικές παρεμβάσεις δινόταν κάποιες προσωρινές λύσεις. Πριν από αρκετά χρόνια μάλιστα είχε παρθεί η απόφαση η πάγια αποζημίωση ανά στρέμμα από 4 ευρώ είχε πάει δέκα, υποτίθεται προσωρινό μέτρο για 2-3 χρόνια αλλά έγινε μόνιμο, όπως και το έκτακτο του ΕΝΦΙΑ (οπότε όταν ακούμε για προσωρινά χαράτσια να ξέρουμε ότι το προσωρινά κρατάει μια ζωή), ώστε με την αύξηση να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα του χρέους.

Φυσικά όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά φέτος οι αγρότες είναι σε απελπισία καθώς έχουμε φτάσει στον Φεβρουάριο, η θητεία της διοίκησης του ΤΟΕΒ έχει λήξει από το τέλος του 2022 και δεν υπάρχει καμία προοπτική να “σηκώσει τον διακόπτη” η ΔΕΗ ώστε να λειτουργήσει ο ΤΟΕΒ και να έχουν νερό οι αγρότες. Αυτό σημαίνει καταστροφή!!!

Στο ψήφισμα που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση αποτυπώνεται το πρόβλημα και φυσικά υπήρξε ομόφωνη απόφαση υπέρ του.

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΟΕΒ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση ενώ αξιοπρόσεκτη ήταν η θέση του δήμαρχου Γιάννη Καραγιάννη.

Ο δήμαρχος με απλά λόγια είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή δήμος και περιφέρεια, δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση. Μια παραδοχή της αδυναμίας της τοπικής αυτοδιοίκησης να προασπίσει τα τοπικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση να δώσει λύση (αλήθεια ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής τι λέει;) και ο δήμαρχος προέτρεψε τους αγρότες να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ώστε να δοθεί δημοσιότητα στο θέμα και να υπάρχει μια πίεση προς την κεντρική εξουσία. Μάλιστα όπως είναι δηκτικά προς τον Ηλία Κουτσή “Σύντροφε με ψηφίσματα δεν κάνουμε τίποτα”. Ανέφερε ακόμα ότι η ΔΕΗ κοιτάζει μόνο τα κέρδη.

Η παραδοχή της αδυναμίας του δήμου και της περιφέρειας να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα γεννάει πολλά ερωτηματικά. Στην ουσία, όσο και αν αυτό που είπε ο δήμαρχος, ότι είναι ανήμπορος και αυτός και ο Καχριμάνης, είναι αλήθεια, εν όψει και των εκλογών θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Πράγματι, είναι πολιτικό το θέμα. Αλλά τους πολιτικούς και την εφαρμοζόμενη πολιτική εμείς τους ψηφίζουμε. Δεν μπορεί να υπάρχει άγνοια για το ποιους εξυπηρετεί το κάθε κόμμα. Υπάρχει μια ιστορία, που δυστυχώς δεν μας διδάσκει. Κάποια στιγμή πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τα πολιτικά κουτάκια που έχουμε στο μυαλό μας και να σταματήσουμε να ψηφίζουμε είτε παραδοσιακά (η δική μας οικογένεια είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ κ.α.) χωρίς κριτική σκέψη ή να ψηφίζουμε με μικροπολιτικά μικροσυμφεροντολογικά κριτήρια.

Και αν θέλουμε αυτοδιοίκηση που θα έχει πραγματικά χαρακτηριστικά αυτοδιοίκησης τότε πρέπει να το απαιτήσουμε και να αγωνιστούμε για αυτό. Με πρώτους τους άμεσα εμπλεκόμενους, τους πολιτικούς μας στη τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο βίντεο που ακολουθεί όλη η συζήτηση για τον ΤΟΕΒ:

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: