Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ασθενείς, νοσοκομεία και εταιρείες, οδηγούνται σε ασφυξία από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, με την οποία ζητούν να τροποποιηθεί ή να αποσυρθεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για την προείσπραξη της επικειμένης υπέρβασης δαπάνης (clawback) στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Με την Ερώτησή τους οι βουλευτές τονίζουν πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης οδηγούν τις συγκεκριμένες εταιρείες σε οικονομική ασφυξία, μετακυλούν τη δαπάνη στους ασθενείς, κυρίως σε αυτούς που χρειάζονται αναπνευστικές συσκευές, ενώ επιβαρύνουν περαιτέρω το ΕΣΥ.
Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις που θεσπίστηκαν το Μάρτιο του 2021 προβλέπουν την παρακράτηση του 46% των αποζημιώσεων με τη μορφή clawback, τη στιγμή που εκκρεμεί η αποπληρωμή των επιστροφών του 2020 και του 1ου εξαμήνου του 2021.
Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταφέρουν στη Βουλή την αγωνία του Πανελλήνιου Συλλόγου Παρόχων Υγείας, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να αποσύρει ή να τροποποιήσει την απόφαση για την προκαταβολική είσπραξη του clawback, ώστε να μη διαταραχθεί η δραστηριότητα των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων και να διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη των ασθενών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Μείωση του clawback για τις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων».
Για ασφυκτικό clawback, δηλαδή προείσπραξη της επικειμένης υπέρβασης δαπάνης, κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας, καταγγέλλοντας τον ΕΟΠΥΥ για αιφνιδιαστικές κινήσεις που προκαλούν σημαντικές δυσλειτουργίες στις εταιρίες ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους των ιδιωτών παρόχων αναπνευστικών συσκευών της Περιφέρειας Ηπείρου, τέθηκε το ζήτημα της επιβολής νέου clawback και καταγράφηκε η αγωνία για τη γενικότερη στρατηγική του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, συζητήθηκε εκτενώς η εφαρμογή του αρ. 72 του ν. 4812/20211, δυνάμει του οποίου παρακρατείται με τη μορφή clawback το 46% των αποζημιώσεων των δαπανών. Στα παραπάνω προστίθενται οι οφειλές clawback του 2018 και 2019 που είχαν ρυθμιστεί σε 120 δόσεις, ενώ εκκρεμεί η επιβολή/αποπληρωμή των επιστροφών clawback του 1ου και 2ου εξαμήνου του 2020, όπως και του 1ου εξαμήνου του 2021.
Πλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης των ασθενών που έχουν ανάγκη από αναπνευστικές συσκευές, γεγονός που θα σημάνει την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών, αλλά και την περαιτέρω επιβάρυνση του ΕΣΥ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να αποσύρει την απόφαση για την προκαταβολική είσπραξη του clawback (υπ. αριθμ. 21248/12.8.21 «Έναρξη της διαδικασίας μηνιαίας προείσπραξης έτους 2021» σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 72 του Ν. 4812/21) ή να προχωρήσει σε τροποποίησή της, προκειμένου να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των εταιρειών παροχής ιατροτεχνολογικών προϊόντων, και να διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη των ασθενών με τα συγκεκριμένα προϊόντα;
2. Θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά τις κατηγορίες του κλάδου;
More Stories
Κυριακή 24/11: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εκλέγει νέο πρόεδρο
Με Πάσχο και Κώστα βρέθηκε στην περιοδεία του στην Παραμυθιά ο Λάμπρου
ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: Ανακοίνωση των συντονιστών