paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Είλωτες: Μια ξεχωριστή παράσταση κάνει πρεμιέρα στην Ηγουμενίτσα

Αύριο στις 9:30 στο δημοτικό σχολείο Γραικοχωρίου κάνει πρεμιέρα η παράσταση ΕΙΛΩΤΕΣ.

Οι “Είλωτες” είναι ένα σύγχρονο έργο, γραμμένο από τον Δημήτρη Θεοχάρη, ηθοποιό του Θεάτρου ΦΑΟΣ. Διδάσκεται και σκηνοθετείται από τον Θωμά Λιώλιο και την Αρτέμιδα Αγαθοπούλου, στο εργαστήρι εδώ και 4 μήνες. Τα πρόσωπα του έργου, υποδύονται οι διδάσκοντες και σπουδαστές του θεάτρου, αλλά και συνεργάτες.

Οι “Είλωτες” είναι μία, κατά βάση, κωμωδία αριστοφανικής φύσης, με κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο, που αναφέρεται στον αρχαίο μύθο του Έρωτα και της Ψυχής.  Ο θεός Έρωτας χάνει την αγάπη του, απογοητεύεται και απομακρύνεται από την ζωή των ανθρώπων, με αποτέλεσμα εκείνοι να καταλήξουν είλωτες, αλλά για πόσο; Εδώ ο συγγραφέας αποκλείει το “για πάντα” και βάζει ένα ζευγάρι ειλώτων σε μεγάλη περιπέτεια…

Συντελεστές

Πρωτότυπο κείμενο : Δημήτρης Θεοχάρης

Σκηνοθεσία/ Σκηνικά/ Κοστούμια

και διδασκαλία ρόλων : Θωμάς Λιώλιος – Άρτεμις Αγαθοπούλου

Εμβόλιμες σκηνοθετικές προτάσεις και προσεγγίσεις : Βαγγέλης Ανδρέου

Πρωτότυπη μουσική και αυτοσχεδιασμοί επί σκηνής : Άρτεμις Αγαθοπούλου

Ακούγονται επίσης μουσικές συνθέσεις του Θανάση Κλεώπα

Σχεδιασμός φωτισμού : Θωμάς Λιώλιος

Έργο αφίσας : Άρτεμις Αγαθοπούλου                                     

Βοηθός ενδυματολόγου: Billie Rose

Φωτογραφία : roseminstudio

Παίζουν :

Άρτεμις Αγαθοπούλου, Βαγγέλης Ανδρέου, Χαράλαμπος Δούφλιας, Βαγγέλης Κολιούσης,

Χριστίνα Βάνα, Σπύρος Οικονομίδης, Παναγιώτα Παππά, Δημήτρης Θεοχάρης,

Θωμάς Λιώλιος, Γιώργος Ντόστας, Billie Rose, Δήμητρα Χρόνη, Λίλα Γκοντούλα, Αλεξάνδρα Τσιάβου, Μάγδα Μπάλλου, Άλεξ Μαραζοπούλου, Έλενα Λιώλιου, Βασιλεία Θεολόγου.

“Θα καταφέρει ο άνθρωπος να ξαναβρεί τον Έρωτα, οπότε και την ελευθερία του;

Είμαστε ικανοί να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στα μάτια, οπότε και ο ένας τον άλλον;

Είμαστε άξιοι να δημιουργήσουμε κάτι φρέσκο, αγνό κι αληθινό, μέσα από τις στάχτες;

Ποιος στ’ αλήθεια είναι ο Θεός Έρωτας;

Ποιοί στ’ αλήθεια είμαστε;

Αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα

ευελπιστούμε να γεννηθούν την ώρα της παράστασης, με την ευχή να επανέλθει στην ζωή μας, εκτός από τον Έρωτα, την Ελευθερία και την Αγάπη, και ο απαραίτητος δημιουργικός στοχασμός, μέσω της ευθυμίας, του σαρκασμού και του γέλιου.”

Άρτεμις Αγαθοπούλου

“Άνοιξα τα μάτια μου στο φως και ειδα στο απόλυτο σκοτάδι τον αθάνατο έρωτα καβάλα σε μελωδίες να ρέουν στους ποτάμιους διαύλους του σύμπαντος κόσμου, να τον διαπερνούν και να στέκονται στο κέντρο της καρδιάς του. Εκεί φωλιάζει ο έρωτας στο σωματικό απόσταγμα της ψυχής, την καρδιά. Τον βρίσκεις κάπου ανάμεσα από τους δύο χτύπους της. Στην απόλυτη σιωπή των σωμάτων και των ασωμάτων. Ξ σιωπή ανάμεσα των δύο παλμών. Ο ρυθμός της σιωπής. Η ανθρώπινη σιωπή. Η σιωπή των βλεμμάτων. Η 25η ώρα. Η γέννηση της Α Γ Α Π Η Σ, το απόσταγμα της καρδιάς.

Θωμάς Λιώλιος

ΑΝΟΙΞΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΦΩΣ. ΚΑΙ ΕΙΔΑ  ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΟΤΆΔΙ  ΤΟΝ ΑΘΆΝΑΤΟ ΕΡΩΤΑ ΚΑΒΆΛΑ ΣΕ ΜΕΛΩΔΊΕΣ ΝΑ ΡΈΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΤΆΜΙΟΥΣ ΔΊΑΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΌΣΜΟΥ, ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΈΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΆΣ ΤΟΥ. ΕΚΕΙ ΦΩΛΙΆΖΕΙ Ο ΈΡΩΤΑΣ. ΣΤΟ ΣΏΜΑΤΙΚΟ ΑΠΌΣΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΉΣ, ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΆ.ΤΟΝ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΚΑΠΟΥ ΑΝΆΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΔΎΟ ΧΤΥΠΟΥΣ ΤΗΣ.ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΎΤΗ ΣΙΩΠΉ ΤΩΝ ΣΏΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΩΜΆΤΩΝ.Η ΣΙΩΠΉ ΑΝΆΜΕΣΑ ΤΩΝ ΔΎΟ ΠΑΛΜΏΝ.Ο ΡΥΘΜΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΉΣ.Η ΑΝΘΡΏΠΙΝΗ ΣΙΩΠΉ.Η ΣΙΩΠΉ ΤΩΝ ΒΛΈΜΜΑΤΩΝ.Η 25η ΏΡΑ.Η ΓΈΝΝΗΣΗ ΤΗΣ

 Α Γ Α Π Η Σ, ΤΟ ΑΠΌΣΤΑΓΜΑ ΚΑΡΔΙΆΣ.”

ΘΩΜΑΣ ΛΙΩΛΙΟΣ

Έρωτας κι επανάσταση! Αυτό είναι το σύνθημα των ειλώτων ενάντια στο βασιλιά Αρχίδαμο. Ένα σύνθημα δυστυχώς διαχρονικό με δύο έννοιες όμοιες σαν δίδυμα αδερφάκια. Γιατί και οι δύο σου δίνουν την ίδια ελευθερία έχουν όμως και την ίδια υποχρέωση. Να συνθλίψεις αυτό που ήσουν, αυτό που ήξερες, αυτό που πίστευες , για να δημιουργήσεις κάτι νέο , κάτι κοινό, κάτι ιδανικό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επανάσταση από τον ίδιο τον έρωτα. Γιατί σε αυτόν καταστρέφεις κάθε ίχνος εγωισμού.Πώς μπορούμε να επαναστατήσουμε,λοιπόν, αν δεν έχουμε μάθει να ερωτευόμαστε όχι για εμένα ή για εσένα αλλά για το μαζί.

Δημήτρης Θεοχάρης

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: