paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Εκτός ΚΔΑΠ 562 παιδιά στη Θεσπρωτία – Ερώτηση Κάτση

Μ.Κάτσης: Να δοθούν τώρα τα vouchers που δικαιούνται τα 562 παιδιά που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ στη Θεσπρωτία 

Δήλωση του Μ.Κάτση για την κατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή

«Εκατοντάδες γονείς στη Θεσπρωτία με έκπληξη διαπίστωσαν ότι 562 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών μένουν εκτός του προγράμματος των vouchers ΕΣΠΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρά το γεγονός ότι ικανοποιούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών. 

Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, να αποκλείσει τόσα παιδιά από την πρόσβαση σε ουσιαστικές και ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες, προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στις οικογένειες τους, πολλές από τις οποίες μάλιστα βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας. Τη στιγμή που οι γονείς παλεύουν να τα βγάλουν πέρα σε ένα περιβάλλον ακραίας ακρίβειας και βίαιης μείωσης των εισοδημάτων τους, δουλεύοντας με κυλιόμενα ωράρια από το πρωί έως το βράδυ, η κυβέρνηση αποφασίζει να τους οδηγήσει σε μια αγωνιώδη και κοστοβόρα προσπάθεια ώστε να βρουν μια θέση για τα παιδιά τους σε κάποια δομή.

Τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας όμως αντιμετωπίζουν και οι δομές ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας, όπως φυσικά και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Πολλά ΚΔΑΠ δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα ανοίξουν καθώς τα vouchers είναι ελάχιστα, ενώ το προσωπικό τους βρίσκεται στον αέρα. 

Η κυβέρνηση που αυτοθαυμάζεται προκλητικά μπροστά σε κάθε καταστροφή που η ίδια δημιουργεί, αντί για την έμπρακτη υποστήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών με περισσότερα παιδιά σε ποιοτικές δομές, που έταξε, οδηγεί εκατοντάδες οικογένειες στη Θεσπρωτία και δεκάδες χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα, σε αδιέξοδο. Αυτές είναι δυστυχώς οι συνέπειες μιας ανίκανης και ανάλγητης κοινωνικά κυβέρνησης.

Φέρνω το θέμα στη Βουλή με Ερώτησή μου, με την οποία ζητώ έστω και την ύστατη στιγμή, τα 562 αυτά παιδιά που εντελώς άδικα αποκλείστηκαν, να βρεθούν εκεί που τους αξίζει. Σε δομές δηλαδή που τους εξασφαλίζουν πρόσβαση σε ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες, χωρίς να επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Μ.Κάτση:

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Εκτός ΚΔΑΠ 562 παιδιά στην Θεσπρωτία παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια».

Έπειτα από την ταλαιπωρία που υπέστησαν εκατοντάδες γονείς στη Θεσπρωτία ολόκληρο τον Αύγουστο, από τις μεγάλες καθυστερήσεις, τα τεχνικά προβλήματα στο πληροφοριακό σύστημα και τις συνεχείς παρατάσεις που έδινε η κυβέρνηση για τα πολυπόθητα vouchers σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι 562 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών μένουν εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ των vouchers για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών. 

Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περί έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς με περισσότερα παιδιά από ποτέ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, και περί έμπρακτης υποστήριξης των πιο ευάλωτων οικογενειών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εκατοντάδες παιδιά στη Θεσπρωτία μένουν ακάλυπτα, τη στιγμή μάλιστα που κάποια από αυτά είναι μέλη οικογενειών οι οποίες βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας.

Ως προς την κάλυψη των αιτήσεων που αφορούν βρεφικούς σταθμούς η ίδια η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει παραδεχτεί δημόσια ότι δεν υπάρχουν τόσες διαθέσιμες θέσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλο μέρος οικογενειών που έχουν πάρει voucher δε θα καταφέρουν να το αξιοποιήσουν, και πόροι του προγράμματος θα μείνουν αδιάθετοι.  

Την ώρα που ο οικογενειακός προϋπολογισμός για την πλειοψηφία των οικογενειών δεν βγαίνει, και οι γονείς παλεύουν με κυλιόμενα ωράρια και εργασία από το πρωί έως το βράδυ ώστε να τα βγάλουν πέρα, η κυβέρνηση αποφασίζει να τους οδηγήσει σε μια αγωνιώδη προσπάθεια για να βρουν μια θέση για τα παιδιά τους σε κάποια δομή.

Πέραν όμως από τον άδικο αποκλεισμό των παιδιών στην πρόσβαση σε ουσιαστικές και ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες, τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν οι δομές ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Πολλά ΚΔΑΠ δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα ανοίξουν καθώς τα vouchers είναι ελάχιστα, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά βρίσκονται στον αέρα. 

Επειδή, 562 παιδιά στη Θεσπρωτία ηλικίας 5 έως 12 ετών μένουν εκτός του προγράμματος των vouchers ΕΣΠΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.

Επειδή, οι γονείς παλεύουν με κυλιόμενα ωράρια και εργασία από το πρωί έως το βράδυ ώστε να τα βγάλουν πέρα σε ένα περιβάλλον ακραίας αύξησης τιμών και βίαιης μείωσης των εισοδημάτων τους, και η κυβέρνηση αντί να τους υποστηρίξει έμπρακτα, τους οδηγεί σε μια αγωνιώδη και κοστοβόρα προσπάθεια για να βρουν μια θέση για τα παιδιά τους σε κάποια δομή.

Επειδή, οι δομές ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας καθώς τα vouchers είναι ελάχιστα, και οι εργαζόμενοι σε αυτές βρίσκονται στον αέρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε τα 562 παιδιά στη Θεσπρωτία ηλικίας 5 έως 12 ετών, που με κυβερνητική απόφαση μένουν εκτός του προγράμματος των vouchers ΕΣΠΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, να δικαιωθούν αποκτώντας ελεύθερη πρόσβαση σε ουσιαστικές και ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κάτσης Μάριος

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: