paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Κάλεσμα για απεργιακή συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022

«..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..»

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ

στην ΠΛ.ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ στην ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, στις 10:00πμ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα – σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας. 

Σήμερα στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, τη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της εργατικής πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι “ελπίδα είναι η πάλη των λαών”.

Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ληστών – Καμία συμμετοχή στο νέο σφαγείο

Οι ιμπεριαλιστές σκορπούν τη δυστυχία και δολοφονούν για μια ακόμη φορά τους λαούς, για τα κέρδη τους. Η δολοφονική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όσες και όποιες προφάσεις και αν κάθε φορά βρίσκουν, γνωρίζουμε πως η αλήθεια που οδηγεί σε νέες πολεμικές επεμβάσεις είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας. 

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί την διέξοδο των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με ακόμα πιο άγρια μέσα που βυθίζει τους λαούς στη δυστυχία, τη φτώχεια και την προσφυγιά.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, έχουν εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο. Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Με την συστηματική μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού τόσο από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας οσο και από αυτό της Αλεξανδρούπολης, εμπλέκεται ο λαός μας ακόμη πιο βαθιά στο νέο μακελειό για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών του πετρελαίου και της ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για:

 • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
 • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
 • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Δε δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας!

Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν πρέπει να πληρώσει με νέες περιπέτειες τα κέρδη τους.

Οι αυξήσεις ψίχουλα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας να ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, το ρεύμα, το νερό και των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι έχουν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ. Τα part time και οι ελαστικές μορφές εργασίας θερίζουν. Την ίδια στιγμή οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πάνω από 13% την τελευταία χρονιά, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 8%. Τα 4 δις ευρώ που δίνει η χώρα για τη συμμετοχή της στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, την στιγμή που ο λαός στενάζει να πληρώσει τη ΔΕΗ, το φυσικό αέριο και το ψωμί, είναι πρόκληση.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ντράπηκε και η ντροπή με τη διαπίστωσή του ότι στην κυβερνητική απόφαση για τον κατώτατο μισθό επέδρασε καθοριστικά η δική του «πίεση», με τα «5 συν 1» σημεία. Οι θέσεις του μόνο «πίεση» δεν ασκούν στην κυβέρνηση, αφού είναι η άλλη όψη των όσων εξαγγέλλει. Κριτήριο για τους εργατικούς μισθούς, τόσο για τη ΝΔ, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι «αντοχές της οικονομίας» και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Εργαζόμενη-ε,

Μην έχεις καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που σου λένε «κάνε υπομονή» μέχρι να ξανάρθει η ανάπτυξη. Σε όσους θυσιάζουν τη ζωή τη δική σου και των παιδιών σου για «εθνικούς στόχους» όπως έγινε με τα μνημόνια. Μην ακούς τα παρακαλετά των εργατοπατέρων σε ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, για κοινωνικούς διαλόγους.

Όλα έχουν τον ίδιο παρανομαστή: Να ξεπλυθεί η πολιτική που θέλει τον εργάτη να πληρώνει διπλά και τρίδιπλα τα κέρδη του κεφαλαίου. Ανεργία, απληρωσιά, φοροληστεία και ακρίβεια μας περιμένει και την επόμενη μέρα.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:

 • επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό, 
 • αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού
 • κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, 
 • γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα
 • διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα

Οι δικές μας ανάγκες στο προσκήνιο!

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό! Για να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους πρέπει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών.

Για να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, έξω από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και τους επαγγελματίες, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! 

Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Προετοιμαζόμαστε για την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Τιμάμε αυτούς που αγωνίστηκαν για το 8ωρο και τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Τιμάμε την τάξη μας, την εργατική τάξη, και συνεχίζουμε τους αγώνες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σήμερα είναι επίκαιροι όσο ποτέ αυτοί οι αγώνες, αφού σε μια σειρά κλάδους έχουν καταστρατηγηθεί ή συχνά καταπατούνται μια σειρά βασικών διεκδικήσεων, όπως το 8ωρο και οι συμβάσεις εργασίας.

Ζητούνται πίσω τα δώρα μας. Δουλεύουμε χωρίς ρεπό ή πιεζόμαστε να βγάλουμε τη δουλειά της σεζόν. Άλλοι δουλεύουμε όποτε και όσο μας χρειάζεται ο εργοδότης, ενώ σε πολλά ξενοδοχεία οι συνθήκες είναι άθλιες για τους εργαζόμενους. Οι συνάδελφοι ντελιβεράδες συνεχώς μετράνε απώλειες συναδέλφων τους. 

Τον χειμώνα πολλοί από εμάς μένουμε άνεργοι και μας «τρώει» το άγχος για το αν θα πάρουμε ταμείο ανεργίας. Άλλους μας γυρίζουν σε εκ περιτροπής εργασία με λίγα μεροκάματα και ώρες, αφού τους κόβεται η δουλειά.

Έχουν τους νόμους με το μέρος τους και μας εκμεταλλεύονται όπως τους βολεύει.

Εμείς με τη σειρά μας έχουμε το σωματείο μας και πρέπει αν συσπειρωθούμε σε αυτό, για να αντεπιτεθούμε στα σχέδιά τους και να ακυρώσουμε τους νόμους τους.

Δίνουμε ζωή στο συνδικάτο μας με την εγγραφή μας και μέσω αυτού αγωνιζόμαστε για τη ζωή που μας αξίζει. Δεν περιμένουμε «σωτήρες», εμείς θα σώσουμε τους εαυτούς μας και την τάξη μας. Δεν αρκούμαστε στα λίγα που μας πετάνε ως ξεροκόμματο, γιατί αξίζουμε να τα έχουμε όλα.

Αγωνιζόμαστε για συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα που θα καλύπτουν τις σημερινές αυξημένες ανάγκες μας και θα τηρούνται υποχρεωτικά από όλους τους εργοδότες.

Αρνούμαστε να μετράμε νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους, με πιο πρόσφατο γεγονός το θάνατο του 46χρονου συνάδελφου μας μας προχθές στο Ηράκλειο Κρήτης. Είμαστε εργαζόμενοι με δικαιώματα, όπως και υποχρεώσεις. Οι ντελιβεράδες της e-food μας απέδειξαν πώς μπορούμε να πατήσουμε πόδι, να καταργήσουμε νόμους και να αλλάξουμε κατακτήσεις υπέρ μας, αρκεί να αποφασίσουμε να συσπειρωθούμε και να παλέψουμε.

Διεκδικούμε:

 • Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό.
 • Υπογραφή τοπικών κλαδικών ΣΣΕ σε ξενοδοχεία και επισιτισμό με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ήμερου 8ωρου χωρίς καμία διευθέτηση στον χρόνο εργασίας. 
 • Ένταξη των διανομέων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αντίστοιχα των μαγείρων, καμαριέρων, κτλ.
 • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
 • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, την ενέργεια, τα καύσιμα.
 • Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

«…Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε…»

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1Η ΜΑΗ ΣΤΙΣ 10 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ)

συγκέντρωση την Κυριακή – οργάνωση Θεσπρωτίας του ΚΚΕ(μ-λ)

136 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγο, τα αιτήματα τους εξακολουθούν να είναι στην πρώτη γραμμή πάλης του εργατικού κινήματος. Ιδιαίτερα σήμερα όπου το καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα εντείνει την επίθεση του, σε όλα τα επίπεδα, απέναντι  στην εργατική τάξη και τους λαούς.  Η απουσία ενός επαναστατικού – κομμουνιστικού κινήματος, πρωτεργάτη όλων όσων κατέκτησαν με την πάλη τους οι λαοί, βοηθάει  το σύστημα να ξεμπερδέψει μια και καλή με εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.  Η εργατική πρωτομαγιά αποτελεί φάρο στους αγώνες της εργατικής τάξης και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να διαβεί.  Ο δρόμος του αγώνα ενάντια στον πόλεμο – ιμπεριαλισμό – φασισμό – εθνικισμό – φτώχεια – εξαθλίωση – εργασιακή βαρβαρότητα, είναι μονόδρομος. Ιδιαίτερα σήμερα όπου:

 • Ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας,  ανέδειξε  με τον πιο αιματηρό τρόπο την ένταση των ανταγωνισμών , κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσία.   Η ανάπτυξη μαζικού και ισχυρού αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, του μόνου που μπορεί να βάλει φραγμό στα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών,  προβάλλει επιτακτικά.  Την ίδια στιγμή η Άρχουσα Τάξη της χώρας μας και οι κυβερνήσεις της έχουν μετατρέψει την χώρα σε μια απέραντη βάση, συμμετέχουν ενεργά στον πόλεμο  θέλοντας να αποδείξει με πράξεις ότι είναι με την «σωστή πλευρά της ιστορίας» και ότι «θα ξαναχύσουμε το αίμα μας για φίλους Αμερικάνους». Δηλαδή να προσφέρει τον λαό κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών. 
 • Η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα εντείνεται ελλείψει κινήματος. Η ακρίβεια τσακίζει ακόμη περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, οι αντεργατικοί νόμοι οπλίζουν ακόμη περισσότερο το νομικό οπλοστάσιο του κεφαλαίου, η ανεργία καλπάζει, ενώ ο ν. 4808/21 (ν. Χατζηδάκη) χτυπάει τον συνδικαλισμό, το δικαίωμα στην απεργία, τα σωματεία. Οι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε εργασιακά κάτεργα. 

    Με βάση τα παραπάνω η οργάνωση Θεσπρωτίας του ΚΚΕ(μ-λ), καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν μαζικά την 1η Μάη ενάντια στον πόλεμο, ιμπεριαλισμό, την φτώχεια και την εκμετάλλευση. Να παλέψει για ειρήνη – ψωμί – δικαιώματα. 

συγκέντρωση: Κυριακή 1η Μάη 10:00πμ πλατεία Δημαρχείου

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: