Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιλοπρόοδε Όμιλε Παραμυθ(ί)ας με τους
Χαράλαμπο Περδικάρη, Θωμά Σταμούλη, Βασίλη Κραψίτη, Κωνσταντίνο Σακκά, Αντώνη Αρβανίτη, Κωνσταντίνο Μητσιώνη, Γεώργιο Καλαμπάκο, Αντώνη Τζώρτζη, Σιών Μπακόλα και άλλα πυρίμαχα όντα θα φωτίζεις στη διάβα του χρόνου,
την 10η Ιουνίου 1958, λαμπρά μυαλά της εποχής, άνθρωποι του πνεύματος που οραματίζονταν την πνευματική ανάπτυξη της πόλης, μία παρέα από προοδευτικούς πολίτες του τόπου ένοιωσαν την ανάγκη να προάγουν τον πολιτισμό, να διατηρήσουν τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις, να προσφέρουν εθελοντικά την λάμψη της ζωής που ακούει θαυμάσια στη λέξη «πολιτισμός», ένωσαν τις πνευματικές δυνάμεις τους.
Διαβάζοντας τα πρακτικά του Φιλοπρόοδου, σκαλίζοντας το ιστορικό αρχείο, μας προκαλούν δέος οι ατελείωτες προσφορές σου σε αυτόν τον τόπο, που τόσες ευθύνες παρακατατέθεσες σε μας και εμείς από ευγνωμοσύνης τις κάναμε κτήμα μας.
Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να βρω κάποιον άλλο λόγο πέραν της ιδιότητάς μου ότι είμαι Παραμυθιώτης, για να στρέψω τη ματιά μου στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Παραμυθίας. Όλα αυτά τα χρόνια που οι συμπολίτες μου με τίμησαν και υπηρέτησα τον τόπο και εκείνους από Σεπτέμβριο 2014 έως Μάρτιο 2022, υπέρτατος στόχος μου ήταν ο Φιλοπρόοδος να καταστεί πυξίδα όχι μόνο στην καρδιά του κάθε Παραμυθιώτη αλλά και σε στον Δήμο Σουλίου ως κάτι ξεχωριστό και υπέρτατα λατρευτό και να καταστεί το πλέον ζωντανό, πολιτιστικό, κύτταρο της Παραμυθιάς και κατ’ επέκταση του Δήμου.
Λένε για να φτάσεις ψηλά, πρέπει να πατάς γερά και είναι αλήθεια! Βασικοί συντελεστές σε αυτή την προσπάθεια για να φτάσουμε ψηλά τον Φιλοπρόοδο απετέλεσαν οι διοικήσεις του στις δύο θητείες. Το λιγότερο που μπορώ να εκφράσω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου για το χρόνο που αγόγγυστα προσέφεραν με πίστη στο έργο που πράξαμε. Ασφαλώς πρέπει να ευχαριστήσω και τη σύζυγό μου όπως και τα παιδιά μου για την υπομονή τους και τη στήριξή τους. Ατελείωτες οι ώρες εθελοντικής εργασίας. Εν κατακλείδι όμως πιστεύω ότι άξιζαν αυτές οι θυσίες διότι έχουμε ανεβάσει τον πήχη τον μεταφέρουμε πέρα από τα όρια για να λάβει τη δεσπόζουσα θέση στην ιστορική κοινωνία της Παραμυθιάς.
Εδώ θα ήθελα να επισημάνω δύο βασικά προβλήματα που επιτέλους δρομολογήσαμε λύσεις, πέραν της καθημερινής λειτουργίας, της εξωστρέφειας και όλων των προβλημάτων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε:
Το πρώτο πρόβλημα που είναι πλέον έντονα ορατό το κτηριακό. Το κτίριο που διαθέτει ο Φιλοπρόοδος δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες του. Η υγρασία παντού, οι τοίχοι στάζουν νερό, η ταράτσα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, τα παράθυρα χρειάζονται αλλαγή. Παρά τις πιέσεις μας για λύσεις, δυστυχώς δεν βρήκαμε την ανάλογη ανταπόκριση. Πλέον όμως είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο επιτέλους στα χρόνια αιτήματα, ενέκρινε τη στεγανοποίηση της ταράτσας στην ψήφιση του προϋπολογισμού 2022 και δεσμεύτηκε ρητώς για την ολοκλήρωση το καλοκαίρι 2022.
Απευθυνθήκαμε στο Υποθηκοφυλακείο και διαπιστώσαμε ότι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν υπήρχαν!!!! Προς μεγάλη μας έκπληξη αρχίσαμε να ξετυλίγουμε το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού με τεκμηριωμένα στοιχεία. Όλα τα επίσημα έγγραφα και η αλληλογραφία που ξεκίνησε το 1950 και αναφέρει ονόματα από το 1879 μνημονεύει όλη την ιστορία, την απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων, την απόφαση της Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας και το πώς παραχωρήθηκε στον Φιλοπρόοδο. Αυτά τα αναφέρω διότι ο Φιλοπρόοδος προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με την Δημοτική αρχή και να προβεί στην αποδοχή δωρεάς από τον Δήμο, συντάσσοντας συμβόλαια. Και τούτο διότι το κτήριο του Φιλοπρόοδου το δηλώνει ο Δήμος ως ιδιοκτησία στο Ε9!!! Δυστυχώς ο Δήμος είχε διαφορετική άποψη, ωστόσο στις τελευταίες συναντήσεις που είχαμε με την νέα δημοτική αρχή το 2020 δεσμεύτηκε ότι προτίθεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα και να προχωρήσουμε στην αποδοχή δωρεάς. Για το θέμα αυτό προτίθεμαι να επανέλθω με νέο άρθρο εάν αμφισβητηθούν τα επίσημα αρχεία και δεν δοθεί οριστική λύση.
Επίσης ασχοληθήκαμε με τη Φιλαρμονική, αίτημα το οποίο ήταν πάγιο και χρόνιο της τοπικής κοινωνίας. Καταγράψαμε όλα τα παλιά όργανα και τα στείλαμε τα επισκευάσαμε, στελεχώσουμε τη Φιλαρμονική με μικρά παιδιά. Οφείλω δε να ευχαριστήσω και να αναφέρω ότι σε επαφή που είχαμε με τη Δήμαρχο Σουλίου μας ανακοίνωσε ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια αυτή και θα προβεί στην αγορά νέων μουσικών οργάνων μέσω του Νομικού Προσώπου, γεγονός που επισημοποιήθηκε το 2016.
Οφείλω να εκφράσω ένα τεράστιο ευχαριστώ για την οικονομική στήριξη που λάβαμε από τον κόσμο της Παραμυθιάς και την ανταπόκριση της κοινωνίας. Ο κόσμος αγκάλιασε και εκτίμησε την προσπάθειά μας, γεγονός το οποίο με συγκίνησε.
Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθίας και όχι Παραμυθιάς, όπως εξάλλου αναγραφόταν και στο αρχικό καταστατικό του 1958 έχει πλέον εκσυγχρονιστεί με ένα καταστατικό απολύτως σύγχρονο, ανταποκρινόμενο στις νέες ανάγκες της εποχής κρατώντας συγχρόνως ως βάση το ιδρυτικό μας καταστατικό του 1958.
Με τη σημαντική, μακρόχρονη και πολύπλευρη προσφορά του στον Πολιτισμό και στην Παραμυθιά, ο Φιλοπρόοδος έχει ανάγκη από το ενδιαφέρον και τη συμβολή όλων, με στόχο την ανάδειξη της μοναδικής παραδοσιακής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Παραμυθιάς για την αντιμετώπιση προβλημάτων, την υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών στον Πολιτισμό και στο Περιβάλλον. Νέες δράσεις, νέα πνοή, νέα δυναμική, σύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον και τον Αθλητισμό είναι οι στόχοι.
Έχουμε ιστορικό χρέος να αγαπήσουμε και να πλαισιώσουμε τον Φιλοπρόοδο. Από την πλευρά μου εκφράζω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους φίλους ενασχολούμενους που εξέφρασαν εμπράκτως την αγάπη τους και εύχομαι στο νέο Δ.Σ. να αγαπήσει, όσο και εμείς τον Φιλοπρόοδο και να απολαύσει το νέο του ταξίδι με εξωστρέφεια. Σας αφήνω με τη σκέψη του θεάρεστου ποιητή, «γνώρισε τις πόλεις και τον νού πολλών ανθρώπων». Στόχος είναι ο προχωρήσουμε όλοι μαζί γιατί ο φιλοπρόοδος μας χρειάζεται όλους.
Ν.Γ.
More Stories
Θερμή υποδοχή Άλκη Λάμπρου και δημιουργική συζήτηση στην Παραμυθιά
Δήμος Σουλίου: Διπλό δημοτικό συμβούλιο
Δήμος Σουλίου: Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής