paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Οι θέσεις Γόγολου για το λιμάνι – τι είπε για Λώλο και Καχριμάνη

Μετά την σύσκεψη των τοπικών κοινωνικών φορέων, που διενεργήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 για τη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας, ενόψει της έναρξης της Β΄ Φάσης του διαγωνισμού απόκτησης ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΗΓ ΑΕ, θεωρούμε ότι ο κύκλος των διαβουλεύσεων εξαντλήθηκε και πρέπει να ανοίξει ο κύκλος του αγώνα. 

Θέλω να επισημάνω από την χθεσινή διαδικασία τα εξής 

Την απαράδεκτη συμπεριφορά του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη με την παρουσία του, λιγότερη του ενός λεπτού, το απαξιωτικό ύφος  χιλίων καρδιναλίων, την πρόφαση του για να αποχώρηση από το τόσο σοβαρό θέμα όλων των ηπειρωτών για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, άκουσον άκουσον έπεσε μια κολώνα ηλεκτροφωτισμού, λες  και θα πήγαινε να την αποκαταστήσει ο ίδιος και όχι η ΔΕΔΔΗΕ, για άλλη μια φορά με αλαζονεία και έπαρση.

« Αλήθεια μήπως μας θεωρεί ιθαγενείς που κατοικούν στη ζούγκλα;»

 Αυτά συμβαίνουν με τα πολλά χρόνια εξουσίας στην Ελλάδα.  

Α) Η σύσκεψη φορέων έπρεπε να πραγματοποιηθεί το 2019 όταν με ΦΕΚ περιήλθε η χερσαία ζώνη στην περιουσία της ΟΛΗΓ Α.Ε. ( Πιθανόν να μη το αντιλήφτηκαν γιατί είχαν με αλλά ζητήματα να ασχοληθούν οι διοικούντες του Δήμου Ηγουμενίτσας π.χ. με ζητήματα << ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ>> ο νοών νοείτω)  

Β) Την μη επικοινωνία του Δημάρχου με τους εμπλεκόμενους φορείς ( διοίκηση ΟΛΗΓ Α.Ε. Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη κ.τ.λ.)

Γ) Το να ρωτά στη διαδικασία ο Δήμαρχος κ. Λώλος τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΗΓ Α.Ε. ούτε δημοσιογράφος να ήταν αλλά και η μη επικοινωνία μεταξύ τους.

Δ) Το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει ορίσει ο κ. Λώλος είναι το αυτονόητο που θα αποδοθεί με την παρουσία του στο Δημαρχιακό Θώκο ή χωρίς αυτόν, με κενή τη καρέκλα, δηλαδή στον αυτόματο πιλότο.

Η παράταξή μας όπως είναι γνωστό διαφωνεί συνολικά με την ακολουθούμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, αλλά στην παρούσα φάση προκειμένου να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση εκτιμούμε ότι, πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην αποτροπή του κινδύνου να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις που αφορούν καθαρά την τοπική κοινωνία και τους φορείς της για θέματα που αφορούν τον τουρισμό, την αλιεία, τη χρήση των παραλιών, ερήμην των αρχών και των κατοίκων της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι πρέπει να απαιτήσουμε όλοι με ενιαία φωνή:

1.Να περιοριστούν οι διαπραγματεύσεις καθαρά για το λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας και να εξαιρεθούν το λιμάνι εσωτερικού, η Μαρίνα, τα καταφύγια σκαφών Πλαταριάς, Συβότων και Σαγιάδας, το Δρέπανο, το Μακρυγιάλι, το Πάνθεον, η παραλία της Ηγουμενίτσας και όλες οι παραλίες της λεγόμενης χερσαίας ζώνης.

2.Να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες για τον αποχαρακτηρισμό τους ως περιουσία της ΟΛΗΓ ΑΕ, και στη συνέχεια να αναλάβουν τη διαχείρισή τους οι αρμόδιοι φορείς της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

3.Να λάβουν σαφή και ξεκάθαρη θέση ο Δήμος Ηγουμενίτσας, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο κυβερνητικός  βουλευτής Θεσπρωτίας, για την αποτροπή της εκχώρησης σε ιδιώτη όλων των προαναφερόμενων περιοχών και δραστηριοτήτων, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου.

4.Η αρμοδιότητα του σχεδιασμού  και της εφαρμογής  αναπτυξιακής πολιτικής για την περιοχή  μας καθώς και της πολιτικής που αφορά   την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτες, αλλά να παραμείνει στους αρμόδιους δημόσιους εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς.

Αυτή τη φορά δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κ. Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, στον κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου και στον Κυβερνητικό Βουλευτή Θεσπρωτίας, να τορπιλίσουν την προσπάθεια συνεννόησης για ίδιο κομματικό όφελος, αφού όπως αποδείχθηκε πολλά μέλη των παρατάξεών τους, αλλά και του κόμματος από το οποίο προέρχονται (Νέα Δημοκρατία ) και που τους υποστήριξε, διαχωρίζουν τη θέση τους και συντάσσονται με τις απόψεις της πλειονότητας των φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Αν υπονομεύσουν άμεσα ή έμμεσα την προσπάθεια, αυτό θα σημάνει την πλήρη εκχώρηση στον ιδιώτη όλων των λιμενικών εγκαταστάσεων σε όλο το μήκος των παραλίων (Σύβοτα, Πλαταριά, Ηγουμενίτσα, Μαρίνα Ηγουμενίτσας, Σαγιάδα) κάτι το οποίο συνιστά παταγώδη αποτυχία της πολιτικής τους.

Η τυφλή υποστήριξη της εφαρμογής των κυβερνητικών οδηγιών για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, προκειμένου ο ιδιώτης να έχει τον απόλυτο έλεγχο των κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία του λιμανιού, την τιμολογιακή πολιτική, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και την ανυπαρξία όρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, τους φέρνει απέναντι από τα τοπικά συμφέροντα. 

Η μη υποβολή εμποδίων στην πορεία της ιδιωτικοποίησης, με …ενοχλητικά ζητήματα όπως π.χ. η διεκδίκηση ανταποδοτικών ωφελειών για την πόλη και τους κατοίκους της, μπορεί να τους προσφέρει κομματικά ένσημα, τους αποξενώνει όμως εντελώς από την τοπική κοινωνία.

Η υπονόμευση της αναπτυξιακής πορείας της περιοχής με την απεμπόληση των ευκαιριών άσκησης τουριστικής και αλιευτικής πολιτικής, αφού χωρίς αντίδραση εκ μέρους τους, όλες οι σχετικές λιμενικές εγκαταστάσεις εκχωρούνται στον ιδιώτη, θα τους ακολουθεί για πάντα σε όλη τους τη δημόσια παρουσία.

Έστω και τώρα, ας αφουγκραστούν την τοπική κοινωνία και ας συμπορευτούν στον αγώνα της, διεκδικώντας αυτά που πρέπει να διεκδικήσουν, δηλαδή το σύνολο της χερσαίας ζώνης και όλων των εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε αυτήν λιμενικών και όχι μόνο, με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις και με οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου.

Τώρα αποκαλύφθηκε πλέον το κρυφό παιχνίδι τους, αλλά ταυτόχρονα η αδιαφορία και η ανεπάρκεια τους. Διεκδικούν μόνο τα αυτονόητα, δηλαδή αυτά που είναι ήδη συμφωνημένο ότι θα αποδοθούν στο Δήμο, ώστε να το παρουσιάσουν ως μεγάλη επιτυχία.

Εμείς, απέναντι σε αυτόν τον εμπαιγμό απαντούμε ότι δεν αρκούμαστε στην διεκδίκηση των αυτονόητων. Οτιδήποτε λιγότερο από την απόδοση στο δημόσιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση του συνόλου της χερσαίας ζώνης και όλων ανεξαίρετα των εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε αυτήν, θα συνιστά οικτρή αποτυχία και βαριά ήττα, την οποία χρεώνονται αποκλειστικά η Κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι φορείς (Δήμοι και Περιφέρεια, Κυβερνητικός Βουλευτής) που μπορούσαν να δράσουν αλλά δεν το έκαναν και αρκέστηκαν να εκτελούν πιστά τις κυβερνητικές εντολές. 

Λύση εδώ και τώρα! 

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: