Σειρά συναντήσεων με τον αγροτικό κόσμο της Θεσπρωτίας πραγματοποίησε την Δευτέρα, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης, μαζί με τον βουλευτή Θεσπρωτίας Μ. Κάτση, τους Συντονιστές της Νομαρχιακής Επιτροπής και των Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, με στελέχη και μέλη του κόμματος.
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Γλυκή με τους προέδρους των ΤΟΕΒ, αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2021-2027), τα μειωμένα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων που καταβλήθηκαν πρόσφατα στους κτηνοτρόφους, όπως και οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών που πιέζουν ασφυκτικά τους επαγγελματίες του κλάδου.
Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ μίλησαν για τα χρέη των οργανισμών τους προς την ΔΕΗ και την αδυναμία εξυπηρέτησής των. Ο πρώην Υπουργός τους πρότεινε να έρθουν άμεσα σε μακροχρόνια συμφωνία με την ΔΕΗ για τη ρύθμιση του χρέους τους, πληρώνοντας μικρές δόσεις στην αρχή, πριν η ΔΕΗ εκχωρηθεί σε ιδιώτες και τα πράγματα ενδεχομένως, γίνουν επικίνδυνα για τους αγρότες.
Επιστρέφοντας από τη Γλυκή το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε το Δημαρχείο Παραμυθιάς και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σουλίου κ. Καραγιάννη που τους εξέθεσε τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Δήμου Σουλίου.
Η επόμενη συνάντηση έγινε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών.
Στη συνάντηση οι ιχθυοκαλλιεργητές εξέθεσαν τα κύρια προβλήματά τους που είναι: α) Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση έγκρισης της περιοχής των υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας, ως Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ),
β) Οι έκτακτες ενισχύσεις στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών που επλήγησαν από τα εφαρμοζόμενα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ενισχύσεις που εδώ και ενάμιση χρόνο διαρκώς εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση αλλά ποτέ δεν πιστώνονται στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα ο κλάδος να μένει αστήρικτος.
Στη συνέχεια ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, μετέβησαν στον κάμπο της Κεστρίνης όπου είδαν από πρώτο χέρι το πρόβλημα της ακαρπίας των εσπεριδοειδών. Είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με παραγωγούς, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς πούλησαν την τελευταία τους σοδειά σε τιμές κόστους, ενώ παράλληλα επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα από τις επιπτώσεις στο εμπόριο που έφερε το γενικό lockdown,και η έλλειψη εργατών γης εξαιτίας του μακροχρόνιου κλεισίματος του Τελωνείου Μαυροματίου. Δυστυχώς οι όποιες εξαγγελίες για στήριξή τους από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν μείνει μέχρι σήμερα στα χαρτιά με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα για τα λιπάσματα.
Ο κύκλος των συναντήσεων έκλεισε σε ανοιχτό χώρο στο Ασπροκκλήσι, όπου πραγματοποιήθηκε μια πολύ γόνιμη συζήτηση εφ’όλης της ύλης με αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες, με στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαγιάδας, του ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης, τον πρόεδρο και στελέχη του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας.
Οι αγρότες κατάγγειλαν ότι ο ΕΛΓΑ τους οφείλει ζημιές από προηγούμενα χρόνια, και ότι για την μεγάλη ακαρπία που παρατηρείται, ανησυχούν για το λόγο ότι δεν έχουν περάσει από τα περιβόλια τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, για να εκτιμήσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί.
Απαντώντας στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, ο Σταύρος Αραχωβίτης υπενθύμισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη χορήγηση πράσινης κάρτας τρίμηνης διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης, στην αγροτική και μόνο παραγωγή στους εποχικά εργαζόμενους, που προέρχονται από την Αλβανία.
Γιατί αυτή την πρόταση για λύση του προβλήματος δεν την προχωρά η Κυβέρνηση;
Τέλος η συζήτηση έκλεισε με το σύλλογο των κτηνοτρόφων, οι οποίοι παραπονέθηκαν για το μεγάλο κόστος της βοσκής, και για τις χαμηλές τιμές διάθεσης του παραγόμενου κρέατος και γάλακτος.
Από τις συναντήσεις έγινε φανερή η δυσαρέσκεια των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας από την ουσιαστική εγκατάλειψή τους από την κυβέρνηση, ειδικά στη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας.
Εξέφρασαν την αγωνία για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους, γιατί όλο και περισσότερο δυσκολεύει η επιβίωση για τις μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες.
Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Θεσπρωτίας, παλεύει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ώστε να σταθεί όρθιος και να προσφέρει τα μέγιστα στην πρωτογενή παραγωγή και την τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Δεν έχει ανάγκη από μεγάλα λόγια και άδειες υποσχέσεις, αλλά από έμπρακτη στήριξη και οργανωμένο σχέδιο δράσεων από την κυβέρνηση.
More Stories
Γιόγιακας: Προθεσμία δηλώσεων Κτηματολογίου έως 31 Ιανουαρίου
Ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας για ΑμεΑ
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού