paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

“Στηρίζουμε τον εμβολιασμό”, είπε ο Γιόγιακας στην ομιλία του στην βουλή

Στη συνεισφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις επιδόσεις της χώρας μας στον εμβολιασμό για τον Covid-19 εστίασε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος και άλλες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά έργα του προγράμματος δωρεών «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» συνολικού προϋπολογισμού περίπου 440 εκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ένταξη στη Σύμβαση Δωρεάς ενός 5ετούς επιστημονικού προγράμματος ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων σημειώνοντας ότι είναι αναγκαία η υποστήριξή τους, όπως και των άλλων πληθυσμιακών ομάδων που είναι πιο ευάλωτες στην εμφάνιση συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες λόγω των lockdown.

O κ. Γιόγιακας παρέθεσε στοιχεία με τα οποία καταρρίπτεται η κριτική περί αποτυχίας ή περιορισμένης επιτυχίας του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού αναφέροντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η καλύτερη θέση σε ρυθμό εμβολιασμού και μέσα στις 5 πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. «Ας μην αδικούμε, λοιπόν, όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για χάρη αβέβαιων και πρόσκαιρων εντυπώσεων. Και ας συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε, ώστε να μη βρεθούμε ξανά στη δύσκολη θέση των τελευταίων μηνών, όπου δοκιμάστηκαν αντοχές και δυνάμεις ασθενών, εργαζομένων, νοικοκυριών, επιχειρήσεων», τόνισε ο βουλευτής Θεσπρωτίας στο κλείσιμο της ομιλίας, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πρώτα ως γιατρός που υπηρετεί το χώρο της υγείας τα τελευταία 25 χρόνια και έπειτα ως βουλευτής, πιστεύω ότι αξίζει να ακουστούν μερικά λόγια και από αυτό το βήμα για τη συνεισφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας.

Ένα πρόγραμμα με τίτλο «Πρωτοβουλία για την Υγεία» συνολικού προϋπολογισμού περίπου 440 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες υγείας αλλά και για τη στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Η παράδοση υπερσύγχρονων πτητικών μέσων για την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, η δημιουργία νέων, πρότυπων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη, οι προμήθειες εξοπλισμού σε δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστήμια είναι μόνο μερικές από τις σπουδαίες παρεμβάσεις αυτής της Πρωτοβουλίας.

Είναι μια συνεισφορά που πρέπει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μνημονεύεται και να υπενθυμίζεται με τον τρόπο που της αξίζει.

Στην τροποποίηση της Σύμβασης Δωρεάς που κυρώνεται σήμερα, εντάσσεται ένα 5ετές επιστημονικό πρόγραμμα ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο θα μεταφερθεί από το εξωτερικό κορυφαία τεχνογνωσία σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενδυνάμωση επαγγελματιών παιδικής ψυχικής υγείας, σύσταση Κέντρου Αναφοράς για την Παιδική Ψυχική Υγεία για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών με απαιτητικές ανάγκες ψυχικής υγείας και νέα ψηφιακά εργαλεία και μέσα τήλε-ψυχιατρικής είναι οι άξονες αυτού του πολύ σπουδαίου προγράμματος.

Είναι άλλωστε ενδιαφέρον ότι οι έφηβοι και οι νέοι είναι από τους πιο ευάλωτους στην εμφάνιση συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες, όπως έδειξε έρευνα του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Έρευνα για την καταγραφή των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων των lockdown στην ελληνική κοινωνία.

Γι’ αυτό και στην έρευνα προτείνεται οι πολιτικές υγείας να δώσουν άμεση προτεραιότητα στην ενδυνάμωσή τους, όπως και των άλλων ομάδων του πληθυσμού που υποφέρουν δυσανάλογα από αυτή τη μεγάλη υγειονομική κρίση .

Σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της βελτίωσης της φροντίδας ψυχικής υγείας, σκοπεύει – για να περάσω στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου – και η πρόβλεψη για τη στελέχωση των δομών Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ με νοσηλευτές που υπηρετούν σε δομές ψυχικής υγείας και έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και ειδικότητα.

Σε αυτό το πρώτο Κεφάλαιο του δεύτερου μέρους έγινε από ορισμένους συναδέλφους της αντιπολίτευσης κριτική σχετικά με την πρόσθετη αύξηση του ορίου ηλικίας μέχρι το οποίο επιτρέπεται η εξωσωματική γονιμοποίηση, από τα 50 στα 52.

Ξέχωρα από τη συγκυρία που την επέβαλε, είναι αλήθεια ότι με αυτή την αλλαγή το φιλικό ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό, σε σύγκριση με ό,τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γενικότερα, με το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, διατηρείται όλο το πλαίσιο ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της COVID–19.

Για την κατάλληλη διαχείριση των κρουσμάτων και για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Αλλά και για την επιτυχημένη συνέχιση του προγράμματος «Ελευθερία», με σκοπό την αποτροπή ενός τέταρτου κύματος πανδημίας, το οποίο θα ήταν ένα σοβαρό πισωγύρισμα και για τη χώρα μας.

Γιατί, όπως δείχνει η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα διεθνώς, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ως τέτοια απαιτεί έκτακτες λύσεις.

Το μήνυμα που στέλνεται με τις ρυθμίσεις αυτές είναι ότι παραμένουμε σε εγρήγορση.

Δυστυχώς, σε αυτή τη μεγάλη, τη συλλογική, την εθνική προσπάθεια να διαφυλάξουμε το πολυτιμότερο αγαθό που λέγεται υγεία, κάποιοι βρήκαν χώρο για κακόπιστη κριτική.

Μίλησαν για παλινωδίες των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη χρήση συγκεκριμένου εμβολίου, παραβλέποντας ότι αυτή ακριβώς είναι η ουσία της επιστημονικής γνώσης: η διαψευσιμότητα.

Έχουμε να κάνουμε με μια δυναμική κατάσταση, με τα επιστημονικά δεδομένα, τα ευρήματα των ερευνών, τις εξωτερικές συνθήκες να αλλάζουν, επηρεάζοντας και αμφισβητώντας ό,τι μέχρι χθες έμοιαζε πιο πιθανό ή γενικά παραδεκτό.

Ας μην χρησιμοποιούμε, λοιπόν, τους ειδικούς ως «πιόνια» ενός πολιτικού παιχνιδιού, που γι’ αυτό ακριβώς καταντά να είναι μικροπολιτικό!

Μίλησαν επίσης κάποιοι για αποτυχία ή για περιορισμένη επιτυχία του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.

Εδώ, όμως, η πραγματικότητα δεν συμφωνεί.

Γιατί τα στοιχεία λένε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 8η καλύτερη θέση στην Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ρυθμό εμβολιασμού, όπως μετριέται σε δόσεις ανά 100 κατοίκους.

Ότι είναι μέσα στις 5 πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ενώ οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί αγγίζουν τα 3,7 εκατομμύρια.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η καλύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους, και 46% κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά λένε οι αριθμοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Και είναι πράγματι, ειρωνεία, να λέγονται αυτά από ένα κόμμα, ο αρχηγός του οποίου έχει αμφισβητήσει τους εμβολιασμούς.

Άλλοτε αναφερόμενος σε «εμπόριο ελπίδας για ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει».

Άλλοτε χαρακτηρίζοντας «άπιαστο» τον στόχο των 25.000 εμβολιασμών την ημέρα.

Και άλλοτε απαξιώνοντας εγκεκριμένα και αποτελεσματικά εμβόλια που δήθεν «ξεστοκάρονται»…

Ας μην αδικούμε, λοιπόν, όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για χάρη αβέβαιων και πρόσκαιρων εντυπώσεων.

Και ας συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε, ώστε να μη βρεθούμε ξανά στη δύσκολη θέση των τελευταίων μηνών, όπου δοκιμάστηκαν αντοχές και δυνάμεις ασθενών, εργαζομένων, νοικοκυριών, επιχειρήσεων.

Το οφείλουμε σε εκείνους που χάθηκαν στη μάχη με τον κορωνοϊό, αλλά και σε όλους εκείνους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για βγούμε από αυτή την περιπέτεια μια ώρα αρχύτερα.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: