paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Το ΚΚΕ (μ-λ) για την πώληση του λιμανιού

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

 Ετοιμάζονται τα ξένα και ντόπια αρπακτικά  ΚΑΙ για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ανάμεσα στα 10 περιφερειακά λιμάνια που πρόκειται να πουληθούν άμεσα.

Η διαδικασία ξεπουλήματος όλου του δημόσιου πλούτου και των υποδομών της χώρας μέσω ΤΑΙΠΕΔ προχωράει. Κυβέρνηση και αστική τάξη υπόσχεται γη, θάλασσα και αέρα στο ιμπεριαλιστικό ευρωπαϊκό και αμερικάνικο κεφάλαιο, διαμορφώνοντας την “επόμενη μέρα” της χώρας .Μιας χώρας “ξέφραγκο αμπέλι”, μιας οικονομίας υπηρεσιών και εμπορίου, πλατφόρμας και  “πεδίου βολής φτηνού” των αμερικανονατοϊκών, με το λαό και τους εργαζόμενούς της αναλώσιμους δούλους.

Συντεταγμένα όλο το πολιτικό προσωπικό του αστισμού της εξάρτησης και της παραρτημοποίησης διευκολύνει τη ληστρική επέλαση, παρακαλώντας για “επενδύσεις”, πανηγυρίζοντας για την “αξιοποίηση”,διαφημίζοντας τη γεωπολιτική θέση της χώρας- κόμβου.

Οι πολιτικές ξεπουλήματος  και ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι ανακάλυψη και πολιτική μόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αποτελούν συνέχεια και αναβάθμιση των πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και  ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνητικοί διαχειριστές, όλοι μαζί και ο καθένας χώρια, υπηρέτησαν πιστά τη μεταφορά πλούτου : τηλεπικοινωνίες, αεροδρόμια, λιμάνια, οδικοί άξονες, ενεργειακά δίκτυα, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δημόσιες επιχειρήσεις ,περιοχές φυσικού κάλους …

Και από κοντά το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο, συμβάσεις-παραχωρήσεις αποικιοκρατικού τύπου, χρηματοδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, εργασιακοί νόμοι απόλυτης και στυγνής εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους στις δήθεν νέες θέσεις εργασίας

ΕυρωπαΙκά και αμερικάνικα ιμπεριαλιστικά κέντρα μέσω “επενδυτικών σχημάτων” ανταγωνίζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει. Γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα συγκρούονται ώστε ο απόλυτος έλεγχος στις μεταφορές εμπορευμάτων και ενέργειας να συνδυαστεί με τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών για έλεγχο της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Μιας περιοχής όπου ο πόλεμος “όλων εναντίων όλων” των ισχυρών παικτών φέρνει θάνατο, πείνα και δυστυχία για τους λαούς της.

   Ιταλοί, Αμερικάνοι, Μελισσανίδης και Σαββίδης διεκδικούν το λιμάνι και μαζί όλο το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας , τις παραλίες της (Δρέπανο), τους ελεύθερους χώρους της και τα λιμανάκια- φιλέτα Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας.

 Σχέδια “αξιοποίησης” έρχονται στο φως , που περιλαμβάνουν τα πάντα.: Από φαραωνικές μαρίνες τουριστικών σκαφών μέχρι εγκαταστάσεις αποθήκευσης-μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Εξάλλου εδώ, σ΄αυτήν την περιοχή, συναντιούνται οι σχεδιασμοί όλων των αγωγών για τροφοδότηση της Ευρώπης με το αμερικάνικο φυσικό αέριο!

Το τι σημαίνει αυτό για το λαό της περιοχής είναι εύκολα κατανοητό.Είναι αυτός που θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο στο πολλαπλάσιο:με δραματική χειροτέρευση των υλικών όρων διαβίωσης σε όλα τα επίπεδα της ζωής του, με νέα χαράτσια, με την απογύμνωση δικαιωμάτων, με την αποστέρηση ελεύθερων χώρων, με τον αποκλεισμό του από την παραλιακή ζώνη, με την καταστροφή  παραγωγικών δραστηριοτήτων…

Μπροστά σ΄αυτές τις εξελίξεις δήμαρχοι και ντόπιοι παράγοντες ρίχνουν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Στέκονται προσοχή στην πώληση του λιμανιού και κλαψουρίζουν για το παραλιακό μέτωπο.Φωτογραφίζονται με υπουργούς της κυβέρνησης και δήθεν καλούν σε αγώνα για τη χερσαία ζώνη. Πρώην και νυν κυβερνητικά φερέφωνα χρόνια τώρα “πίνουν νερό” στο όνομα των επενδύσεων, προπαγανδίζουν τα καλά των ιδιωτικοποιήσεων, την “ανάπτυξη” του πλιάτσικου, την “αξιοποίηση” της μπίζνας και της ρεμούλας, τα παραμύθια για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω των “μεγάλων έργων”, της ερημοποίησης ολόκληρων περιοχών και της λεηλασίας της φύσης

Στην πραγματικότητα η μόνη έγνοια τους είναι να πέσει το χρήμα από τα ευρωπαϊκά ταμεία σχεδιάζοντας μια πόλη- τουριστικό πάροχο, τσιμεντοποιημένη και εντελώς αφιλόξενη για τους κατοίκους της για να εξασφαλιστούν τα κέρδη για τους λίγους και να κάνουν αφόρητη τη ζωή για τους πολλούς. Παράδειγμα, τα σχέδια μετατροπής της μοναδικής παιδικής χαράς της πόλης σε πάρκινγκ για να υποστηριχτεί η μαρίνα 340 τουριστικών σκαφών με κτιριακές εγκαταστάσεις σε χώρο 36.000 τμ !! που πρόκειται να κατασκευαστούν στην παραλία ακριβώς απέναντι και κοντά στον ποδηλατόδρομο.

Απέναντι σε αυτά τα σχέδια που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.πρέπει να ορθώσουμε τείχος εναντίωσης!

Όχι στην αρπαγή των ελεύθερων χώρων. Χώροι περιπάτου, άθλησης και δραστηριοτήτων με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Πρέπει να φτιαχτούν πλατιές, μαζικές και ενωτικές πρωτοβουλίες που θα κάνουν γνωστό το ζήτημα στο λαό της πόλης και θα οργανώσουν κινητοποιήσεις .

Λαός , εργαζόμενοι και νεολαία είναι οι μόνοι που μπορούν με τους αγώνες τους να φρενάρουν και να ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς. Και ο δρόμος για την συνολική ανατροπή αυτών των πολιτικών περνάει μέσα από την αντιπαράθεση και με απόψεις που προτείνουν ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας “προς όφελος του λαού”, απόψεις που στην ουσία αποδέχονται  τις πολιτικές ξεπουλήματος με άλλον μανδύα.

Κ.ο. Θεσπρωτίας 

ΚΚΕ (μ-λ)

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: