Του Μάριου Αναστασίου Μπίκα
Η Πάνω Βέλλιανη (η δεύτερη κατά σειρά Βέλλιανη) ιδρύθηκε το 1861. Οι δέκα οικογένειες, που ζούσαν στην Παλιά Βέλλιανη, μετά την αποτυχημένη Ηπειρωτική Επανάσταση του 1854, εγκατέλειψαν τις εστίες τους και μετοίκησαν βορειότερα, όπου ίδρυσαν την Πάνω Βέλλιανη. Εδώ έκτισαν τον ΄Αγιο Νικόλαο, εντοιχίζοντας στο ανώφλι της κεντρικής του εισόδου πλάκα στην οποία αναγράφεται 1861.
Η ύδρευση και η άρδευση του χωριού γινόταν από την κεντρική βρύση, βενετικής κατασκευής (;), η οποία βρισκόταν ανατολικά του χωριού, και κάτω από το προβούνι της αρχαίας Ελέας. Είχε δύο μεγάλες λίθινες με λακκούβα κάνουλες στις οποίες συγκεντρωνόταν το κρύο νερό, το οποίο στη συνέχεια χυνόταν σε ειδικό κατασκευασμένο πλακόστρωτο τετράγωνο χώρο, έχοντας προς τα δυτικά μικρό άνοιγμα. Ο τετράγωνος αυτός χώρος, όταν έκλειναν το άνοιγμά του, συγκέντρωνε νερό βάθους περίπου τριάντα πόντων και χρησιμοποιούνταν για το πλύσιμο των λιανών και χοντρών ρούχων. Η εν λόγω βρύση της Πάνω Βέλλιανης, λόγω κατολίσθησης, σήμερα δεν υπάρχει στην αρχική της μορφής.
Για την Πάνω Βέλλιανη γράφουν :
– Ο Δημ. Παναγιωτίδης στη μελέτη του με τίτλο « Η Βέλλιανη, τα πελασγικά αυτής τείχη και η Μονή », η οποία αναγνώστηκε στη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου 1899 του εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου, τομ. ΚΗ΄., σελ.145. Απόσπασμα σε μεταγλώττιση :
…. « Μιάμιση ώρα από την Παραμυθιά, προς ανατολάς, πάνω στην πλαγιά του βουνού Κορύλα, βρίσκεται το μικρό χωριό Βέλλιανη, το οποίο κατοικείται από 20 περίπου οικογένειες, που για τα χωράφια τους πληρώνουν φόρο στους αγάδες της Παραμυθιάς. Τα σπίτια τους, μικρά και άθλια, μόλις μπορούν να κατοικηθούν τα περικυκλώνουν κήποι με οπωροφόρα δέντρα. Αν έρχονται εδώ περιηγητές και γίνεται για τα σπίτια αυτά λόγος, αυτό συμβαίνει χάρη στις αρχαιότητες, που υπάρχουν εδώ και στην Ιερά Μονή του Ιωάννη του Προδρόμου. Και μέσα στο χωριό δεν έχουμε να σημειώσουμε κανένα αρχαιολογικό μνημείο, εκτός βέβαια από την παλιά βρύση (βενετική;), η οποία βρίσκεται στην κορυφή του και μέσα σε μεγάλες πέτρες, μερικές από τις οποίες έπεσαν από το πελασγικό φρούριο, καθώς και τον αρχαίο τάφο, που υπάρχει στο τέλος του χωριού. Αλλά στην κατηφόρα της πλαγιάς προς την πεδιάδα διακρίνονται σε σειρά πολλά ερείπια αρχαίου κτιρίου (σ.σ. εννοεί το ιερό πάνω στο οποίο κτίστηκε το 1916 ο σημερινός νεκροταφιακός ναός του Αγίου Γεωργίου), καθώς και τμήματα λιθόστρωτοι δρόμου (σ.σ. τοποθεσία Πλάκα), που ανεβαίνει προς το φρούριο (σ.σ. τείχος της αρχαίας Ελέας)
– Ο Hammond Nik., « ΄Ηπειρος », έκδ. Ηπειρωτικής Βιβλιοθήκης, Αθήνα 1971, τόμος Α΄. , σελ. 82 – 83 :
… « Το χωριό Βέλλιανη είναι δυόμισι ώρες δρόμο προς τα βόρεια της Δραγουμής (Ζερβοχώρι). Είναι ένα μικρό και διασκορπισμένο χωριό, κουρνιασμένο σε ψηλές ράχες ασβεστόλιθου και κροκαλοπαγούς πετρώματος, που πέφτει απότομα μέσα στην πεδιάδα.
Μητρώον των αρρένων της Κοινότητος Βέλλιανης (Παραμυθιάς), καταρτησθέν εν έτει 1925. Περιλαμβάνει τους γεννηθέντας άρρενας μέχρι του έτους 1923 :
- Ντάγκας Σταύρος του Βασιλείου γεννήθηκε το 1863
- Μπίκας Ιωάννης του Φωτίου « 1865
- Παππάς Βασίλειος του Φωτίου « 1867
- Στέφανος Φίλιππος του Ζώη « 1867
- Μπίκας Λάμπρος του Μάρκου « 1868
- Γκάτζιας Βασίλειος του Δημητρίου « 1870
- Παππάς Δημήτριος του Φωτίου « 1871
- Μπίκας Γεώργιος του Μάρκου « 1873
- Παππάς Σπυρίδων του Φωτίου « 1875
- Μπίκας Θεόδωρος του Μάρκου « 1876
- Μπίκας Παναγιώτης του Φωτίου « 1878
- Μπίκας Χρήστος του Μάρκου « 1879
- Παππάς Χρήστος του Φωτίου « 1879
- Μπούσης Γεώργιος του Ιωάννου « 1880
- Κούρτης Δημήτριος του Ζώη « 1883
- Ζώης Παναγιώτης του Γεωργίου « 1885
- Ζώης Χρήστος του Γεωργίου « 1886
- Ντάγκας Βασίλ. του Παπακώστα « 1888
- Παπαφώτης Ευάγγελος του Βασιλ. « 1891
- Ντάγκας Δημήτριος του Σταύρου « 1894
- Μπίκας Φώτιος του Ιωάννου « 1896
- Νικολάου Γεώργιος του Ιωάννου « 1896
- Στέφος Στέφος του Φιλίππου « 1897
- Ντούγιας Απόστολος του Βασιλ. « 1900
- Ντούγιας Βασίλειος του Σταύρου « 1901
- Κούρτης Βασίλειος του Δημητρίου « 1902
- Μπίκας Παναγιώτης του Θεοδώρου « 1903
- Αποστόλου Παναγιώτης του Σωτ. « 1904
- Μπίκας Αναστάσιος του Θεοδώρ. « 1904
- Γκάτζιας Σωτήριος του Σπύρου « 1905
- Μπίκας Βασίλειος του Ιωάννου « 1905
- Ντάγκας Χρήστος του Σωτηρίου « 1905
- Ντούγιας Γεώργιος του Βασιλείου « 1905
- Στέφος Ευάγγελος του Φιλίππου « 1906
- Μπίκας Ευάγγελος του Παναγ. « 1907
- Παπαφώτης Ιωάννης του Αθαν. « 1907
- Σπυρίδων Μιχαήλ του Χρήστου « 1908
- Παπαφώτης Σταύρος του Χρήστου « 1911
- Αποστόλου Λάμπρος του Σωτηρίου « 1912
- Ντάγκας Κωνσταντίνος του Βασιλ. « 1912
- Κούρτης Ιωάννης του Σπύρου « 1912
- Μπίκας Σωτήριος του Χρήστου « 1912
- Μπίκας Κωνσταντίνος του Θεοδ. « 1912
- Αποστόλου Σταύρος του Βασιλ. « 1914
- Παπαδόπουλος Κων. του Βασιλ. « 1914
- Γεωργίου Γεώργιος του Σταύρου « άγν. 1915
- Ιωάννου Ιωάννης του Σταύρου « 1915
- Κούρτης Κων. του Δημητρίου « 1915
- Μπίκας Χρήστος του Παναγιώτ. « 1915
- Νικολάου Ευάγ. του Χριστόδ. « 1915
- Κούρτης Νικόλαος του Σπυρίδ. « 1916
- Μπίκας Θωμάς του Χρήστου « 1916
- Παπαφώτης Κων. του Βασιλ. « 1916
- Παπαφώτης Γεώργιος του Ευαγ. « 1916
- Ντούγιας Βασίλειος του Σωτηρ. « 1917
- Παπαφώτης Νικ. του Ευαγγέλου « 1917
- Μπίκας Βασίλειος του Παναγ. « 1919
- Μπίκας Μάρκος του Χρήστου « 1919
- Ντάγκας Σπυρίδων του Βασιλ. « 1919
- Παπαφώτης Χαρίσης του Ευαγ. « 1919
- Παπαφώτης Φώτης του Βασιλ. « 1919
- Παπαφώτης Αθανάσιος του Δημ. « 1919
- Μπίκας Νικόλαος του Θεοδώρου « 1920
- Παπαφώτης Λεωνίδας του Χρήστου « 1922
- Ντάγκας Γεώργιος του Φωτίου « 1923
- Μπίκας Χρήστος του Φωτίου « 1923
- Μπίκας Χαρίσης του Ιωάννου « 1923
- Λώλος Δημήτριος του Γεωργίου « 1923
- Φιλίππου Σωτήριος του Χρήστου « 1924
- Μπίκας Κωνσταν. του Παναγιώτη « 1924
Τα επώνυμα των οικογενειών που ζούσαν στην Πάνω Βέλλιανη, στην μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου εποχή (πηγή Μπίκας Αναστ.) :
- Μπαλάσκας Ευάγγελος, πρώτος σύζυγος της Λένης του Γκάτζια
- Ρούμπος Αθανάσιος
- Σωτήρης Γιώργης (Ντάγκας), παππούς του Ναπ. Πατσούρα.
- Σταύρο Τσίλης (Ντάγκας)
- Σωτήρης Κολιός (Ντάγκας), πατέρας του Τσίλη Ντάγκα
- Χρήστος Κολιός (Ντάγκας), πατέρας του Μιχο Ντάγκα
- Βαγγέλης Κολιός (Ντάγκας) Παπαβαγγέλης (πεθερός του Β.Παπ.)
- Νικόλας Στέφος
- Γιάννης Νικολός
- Βασίλης Γκάτζιας, πατέρας της Λένης
- Σπύρος Γκάτζιας
- Βασίλης Παπακώστας (Ντάγκας), πατέρας του Κώστα Ντάγκα
- Γάκης Γιάννης
- Σωτήρης Ντούγιας
- Βασίλης Ντούγιας
- Λάμπος Μπίκας (πεθερός του Παπαχρήστου)
- Γιωργάκης Μπίκας (πεθερός του Νάσιου Αντωνίου)
- Θοδωρής Μπίκας (πατέρας του Ναστάση Μπίκα)
- Κίτσιος Μπίκας (πατέρας του Θωμά Μπίκα)
- Βασίλης Παπαφώτης (πατέρας του Βαγγέλη Παπαφώτη)
Τα σπίτια της Πάνω Βέλλιανης
Στον καιρό της Τουρκοκρατίας, μέχρι την απελευθέρωση της Ηπείρου, ο κάμπος της Πάνω Βέλλιανης ήταν υπό την κατοχή των αγάδων, Φάταγα, Αγάκου Πρόνιου, Αλή Φούζη και Καραμάνη. Οι Αγάδες αυτοί, που, ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας των χωραφιών, έδιωχναν ή έφερναν από άλλα χωριά νέους καλλιεργητές, κατασκεύαζαν για τη διαμονή τους μικρά πέτρινα σπίτια, εντός των οποίων έμεναν δύο ή και περισσότερες οικογένειες.
Τα σπίτια αυτά, ευρισκόμενα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, περιβάλλονταν από μικρό κήπο με πολλά οπωροφόρα δέντρα. Τους κήπους αυτούς πότιζαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με το νερό της βρύσης που συγκέντρωναν σε ειδική προς τούτο δεξαμενή. Η κάθε δε οικογένεια χρησιμοποιούσε το νερό για 24 ώρες.
Επίσης στο χωριό υπήρχαν και δύο πηγάδια. Το πηγάδι του Παπαχρήστου (Φιλίππου) στην αυλή της οικίας του και του Παναγιώτη Μπίκα.
Το σχολείο της Πάνω Βέλλιανης
Πότε λειτούργησε για πρώτη φορά σχολείο στην Πάνω Βέλλιανη, είναι άγνωστο.
Ο Δημήτριος Παναγιωτίδης (βλ. π. π. ) αναφέρει ότι το 1897 η Μονή της Βέλλιανης (του Ιωάννου του Προδρόμου) χορήγησε 300 γρόσια ετησίως για το διδάσκαλο της Βέλλιανης :
Σελ. 149, 2η στήλη : « Η Μονή θεωρείται κυρίως κτήμα του υπό ταύτην χωρίον Βοϊνίκου (σ.σ. Προδρομίου), ενθεν έχει και Μετόχι, χρησιμεύον ήδη ως σχολείον, εις ου τον διδάσκαλον χορηγεί μισθοδοσίαν κατ’ έτος από του 1874 κυρίως, γρόσια χίλια περίπου. Η Μεγ. όμως του Χριστού Εκκλησία δια πράξεώς Της προ 20ετίας έδωκε δικαιώματα όμοια επ’ αυτής και εις το χωρίον Βέλιανη και εις την πόλιν της Παραμυθίας. Το παρελθόν δ’ έτος επακτώθη υπό της Ι. Μητροπόλεως δια τριετίαν προς 80 περίπου εικοσάφραγκα το έτος, εκ της πακτώσεως δε του πρώτου έτους ου μόνον εχορηγήθη και εις τον διδάσκαλον Βέλιανης ποσόν 300 γρ. ως και εις τον της Καρυώτης (Καρυωτιού) 200, (τα χωρία ταύτα πρότερον δεν διετήρουν σχολεία) … »
Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Θεοδώρου Μπίκα, γεννηθέντα το 1904, οι μαθητές της Πάνω Βέλλιανης πριν το 1910 χρησιμοποιούσαν για σχολείο τον ΄Αγιο Νικόλαο. Και, όταν ο καιρός ήταν καλοκαιρινός, το παρακείμενο και έξω από τη μάντρα του σιάδι (μικρό πεδινό μέρος). Εκεί για καθίσματα και θρανία χρησιμοποιούσαν τις μικρές ή μεγάλες πέτρες.
Μετά το 1910, λίγα μόνο μέτρα βόρεια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, οι Βελλιανίτες έκτισαν το Δημοτικό τους Σχολείο. Το Σχολείο αυτό είχε ένα υπόγειο, στο οποίο, ενώ είχαν προγραμματίσει να κατασκευάσουν ελαιοτριβείο, τελικά δεν κατασκεύασαν, μία αίθουσα διδασκαλίας κι ένα μικρό δωμάτιο, στο οποίο διέμενε ο εκάστοτε δάσκαλος. Εδώ στη δεκαετία του 1930 είχαν τοποθετήσει το κοινοτικό τηλέφωνο και κατά την Κατοχή είχε εγκατασταθεί, για μικρό χρονικό διάστημα, ιταλικό στρατιωτικό απόσπασμα.
Στις επτά Νοέμβρη του 1943, κατά τη μεγάλη μάχη του Κάστρου της Βέλλιανης, Αλβανοτσάμηδες και Ναζί, αφού πυρπόλησαν τα χωριά Καρυώτι, Βέλλιανη και Προδρόμι, πυρπόλησαν και το Δημοτικό Σχολείο της Βέλλιανης, το οποίο έκτοτε παραμένει εκεί σκελετωμένο και ντυμένο με το μαύρο και γαλάζιο χρώμα, μάρτυρας της μανίας των παραπάνω κατοχικών δυνάμεων.
Σκέψεις για αναστήλωση του εν λόγω Δημοτικ Σχολείου δεν πραγματοποιήθηκαν, καθότι ο κάποτε πρόεδρος της Βέλλιανης και μετέπειτα Δήμαρχος της Παραμυθιάς αείμνηστος Βασίλειος Δημητρίου Λώλου, τις πήρε μαζί του …
Οι δάσκαλοι της Πάνω Βέλλιανης
Ο πρώτος δάσκαλος που δίδαξε στο σχολείο της Πάνω Βέλλιανης ήταν ο Γιάννης Πασιάς από το Λευτροχώρι της Παραμυθιάς. Στη συνέχεια δίδαξαν :
- Ο Γουβελέτσης, από τα Κούρεντα Ιωαννίνων.
- Ο Παπασωτήρης (πατέρας του Λάμπρου Πούλη), από τη Σέλλιανη.
- Ο Χρήστο Γιάννης (Παπαδόπουλος), από το Προδρόμι.
- Η Ισμήνη και ο Γιώργος Μπέλλος, από την Παραμυθιά.
- Ο Φώτιος Μπίκας, από τη Βέλλιανη.
- Ο Πέτσιος Δημήτριος, από το Προδρόμι.
- Η Ελένη Μαρτσούκη – Κατέρη, από την Κέρκυρα.
- Ο Παπαρούσης από το Ζαγόρι των Ιωαννίνων.
(Πληροφορίες : Στεφο – Φίλης (Στεφάνου) και Μπίκας Αναστάσιος)
Η εγκατάλειψη της Πάνω Βέλλιανης
Οι Βελλιανίτες μετά τις 23 Φεβρουαρίου 1912, που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους η Παραμυθιά και η γύρω περιοχή, αντιλήφθηκαν ότι η θέση του χωριού τους στους πρόποδες του βουνού Κορύλα, μακριά από τον κάμπο στον οποίο καθημερινά εργάζονταν και από το εμπορικό κέντρο της Παραμυθιάς, ήταν ακατάλληλη για τις ανάγκες της ζωής τους. Για τους λόγους αυτούς, αφού το 1920 άρχισε σιγά σιγά η μετακίνησή τους προς τα πεδινά, τελείωσε, σχεδόν, κατά τη δεκαετία του 1960.
Μάριος Αναστασίου Μπίκας
More Stories
Όλα τα ονόματα του συνδυασμού του Ελευθέριου Κώστα για το επιμελητήριο
Δείτε τα τρία πρώτα βιντεάκια του συνδυασμού του Άλκη Λάμπρου
Ο μεγάλος ευεργέτης Μιχάλης Παραμυθιώτης (Βιογραφία – Διαθήκη) και το ιστορικό Γυμνάσιο της Παραμυθιάς