Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν δημιουργήσει ένα μείζον κοινωνικό-οικονομικό πρόβλημα το οποίο δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, πέραν από τη σημαντική επιβάρυνση που δημιουργεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στο κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, έχει προκαλέσει και έναν πολύ μεγάλο πρόβλημα και στην οικονομική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που «αγγίζει» τον πυρήνα της βιωσιμότητας όλων των Δήμων και των ΔΕΥΑ της χώρας.
Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, για τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ, έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.
Το κόστος αυτό, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, καθίσταται δυσβάστακτο, ακόμη κι αν υπολογιστεί η επιδότηση που έχει ήδη δώσει το Κράτος κι ανέρχεται στα 65 ευρώ/MWh.
Αντίστοιχα, το τελευταίο έτος έχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη αύξηση και στο κόστος των καυσίμων που χρησιμοποιείται για την κίνηση των δημοτικών οχημάτων καθώς και του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των δημοτικών κτιρίων (σχολεία, ΚΑΠΗ, αθλητικοί χώροι κ.α.), η οποία μεσοσταθμικά ξεπερνά το 75% δημιουργεί και λειτουργικά ζητήματα σε κρίσιμους τομείς δραστηριότητας των Δήμων (π.χ. καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό, παιδεία, κ.α.) που καλούνται σήμερα να καλύψουν το επιπλέον ενεργειακό κόστος.
Το Υπουργείο Εσωτερικών μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ένα πλέγμα μέτρων προκειμένου να μετριαστούν οι «κραδασμοί» από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων που επηρεάζουν άμεσα τους προϋπολογισμούς των Δήμων. Όμως αυτά δεν επαρκούν και ως εκ τούτου απαιτείται να υπάρξει από πλευράς Πολιτείας η διαμόρφωση ενός διευρυμένου πλαισίου μέτρων και πολιτικών με βραχυπρόθεσμο αλλά και μέσο-μακροπρόθεσμο χαρακτήρα τα οποία δύναται, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνουν:
Την επιπλέον επιχορήγηση των Δήμων για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους αυτών, καθότι η μία δόση ΚΑΠ που πρόκειται να τους χορηγηθεί (τμηματικά, σε 2 δόσεις έως το Μάιο) δεν επαρκεί πρακτικά για να καλύψει τις χρηματοοικονομικές απώλειες που έχουν δημιουργηθεί. Την υπαγωγή των Δήμων και των ΔΕΥΑ σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Την ένταξη των Δήμων και των ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένης χρέωσης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), προκειμένου αυτή να συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας τους. Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για το νερό ύδρευσης στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα εφαρμόζεται για την αξία νερού συντελεστής 13%.5. Τη μείωση της τιμής του ρεύματος για τις καταναλώσεις του νερού άρδευσης.
Την παροχή ουσιαστικών κίνητρων στους ΟΤΑ για την ίδρυση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με θεσμικές αλλαγές που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν την αδειοδότηση και σύνδεσή τους με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να γίνει κατανοητό, πως έχουμε να κάνουμε με μία πρωτόγνωρη και διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση, η οποία δημιουργεί τεράστιες επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος.
Η κυβέρνηση προφανώς δεν έχει αντιληφθεί την κατάσταση στους Δήμους και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με επικοινωνιακούς και μόνο όρους. Οι φίλα προσκείμενοι Δήμαρχοι ( όπως ο Δήμος Ηγουμενίτσας) δεν αντιδρούν και δεν διεκδικούν, παρά μόνο παρακολουθούν σιωπηλοί το πρόβλημα. Άλλωστε έχουν την εύκολη λύση να μετακυλήσουν του επιπλέον κόστους που δημιουργείται στους πολίτες.
Εκτιμώ ότι τους έχει επιβληθεί η άποψη που προκλητικά εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής του κόμματός τους κ. Κεφαλογιάννης:
” Δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε, γιατί είμαστε σε καλύτερη θέση από τη Συρία και το Ιράκ”
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝ.ΓΟΓΟΛΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΨ.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
More Stories
Κυριακή 24/11: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εκλέγει νέο πρόεδρο
Με Πάσχο και Κώστα βρέθηκε στην περιοδεία του στην Παραμυθιά ο Λάμπρου
ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: Ανακοίνωση των συντονιστών