Ερώτηση 47 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία Μ.Κάτση και Π.Πολάκη- Σοβαρές ενδείξεις ευνοιοκρατίας υπέρ εταιρειών συμφερόντων του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll από εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης»
Ερώτηση στη Βουλή και στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη κατέθεσαν 47 βουλευτές/ριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση και του τομεάρχη Διαφάνειας και Διοικητικής δράσης Παύλου Πολάκη.
Αντικείμενο της ερώτησης είναι οι σοβαρές ενδείξεις ευνοιοκρατίας υπέρ εταιριών συμφερόντων του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρίας ΟpinionPoll κ. Μιχαήλ Διαμαντή, στις απευθείας αναθέσεις και κατακυρώσεις έργων με κλειστούς διαγωνισμούς από εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εν του Δημοσίου Τομέα εν γένει.
Οι βουλευτές/ριες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βασιζόμενοι στα στοιχεία του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης αλλά και σε ντοκουμέντα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Αυγή» στις 15/09/2022. Σύμγωνα με αυτά συνολικά 5 εταιρείες συμφερόντων του έχουν λάβει ή έχουν λαμβάνειν για έργα από το Δημόσιο το συνολικό ποσό των 2.252.043,96 ευρώ , με τη μερίδα του λέοντος αυτού να αφορά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ 2019-2022, κυρίως λόγω των 886.464,57 ευρώ των έργων που έχουν ανατεθεί απευθείας – κατακυρωθεί από φορείς εποπτευόμενους από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ερώτηση χαρκατηρίζεται «εξόχως προβληματικό για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που διεξάγει και δημοσιεύει στα ΜΜΕ πολιτικές δημοσκοπήσεις, να είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης ουσιαστικά “κρατικοδίαιτων” εταιρειών που λαμβάνουν για έργα δυσθεώρητα, για το μέγεθός τους, ποσά από το Δημόσιο» ενώ επισημαίνουν για τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll που εμφανίζουν μονίμως ευνοημένη τη ΝΔ και τον Πρωθυπουργό πως «συνιστούν μια εικόνα τριγώνου διαπλοκής»
Στην ερώτηση οι 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη νομιμότητα συγκεκριμένων συμβάσεων των εταιριών αυτών με το Δημόσιο και γιατί και με ποιες διαδικασίες η συγκεκριμένη εταιρεία Reposition Strategy απολαμβάνει θέση μονοπωλίου – μόνιμου εργολάβου για έργα του Υπουργείου. Τέλος ερωτάται ο κ. Πιερρακάκης εάν κρίνει ως φυσιολογικό, ηθικό και μη προβληματικό για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος το να δίνονται απ’ ευθείας αναθέσεις, και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση, σε μια εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης ταυτοχρόνως έχει εταιρεία που πραγματοποιεί πολιτικές δημοσκοπήσεις.
More Stories
Κυριακή 24/11: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εκλέγει νέο πρόεδρο
Με Πάσχο και Κώστα βρέθηκε στην περιοδεία του στην Παραμυθιά ο Λάμπρου
ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: Ανακοίνωση των συντονιστών