ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ*
Το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας συνεδρίασε στις 29/11/2021με θέμα «ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ για την διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ).»
- Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητήθηκε αυτό το θέμα στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας. Υπάρχει και η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ για αυτό το θέμα.
- Οι θέσεις της Λ.Σ. είναι γνωστές αφού έχουν συζητηθεί στο Δ.Σ. και έχουν δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ.
- Πρόσφατα η Ε.Π. Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ με αναλυτική της ανακοίνωση έχει τοποθετηθεί και για τις τελευταίες εξελίξεις.
- Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ερώτηση στην βουλή για τις δηλώσεις του γραμματέα αποκεντρωμένης κ. Μιχελάκη που κατηγορεί τους δημάρχους για διαπλεκόμενους, ζητώντας εξηγήσεις.
- Το ΚΚΕ κατέθεσε επίσης ερώτηση για την μεταφορά του υπολείμματος των απορριμμάτων από την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στους ΧΥΤΥ ταυτόχρονα από δύο εταιρείες. Μία με εντολή του ΦΟΔΣΔΑ και μία με εντολή Περιφερειάρχη για το ίδιο αντικείμενο. Γεγονός απαράδεκτο , τραγελαφικό αλλά και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος ,μια και τα κόστη θα πληρωθούν από τους κατοίκους της Ηπείρου.
- Δεν συμφωνούμε με τις τοποθετήσεις του δήμαρχου και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ ότι τα η διαμάχη οφείλεται σε διάσταση απόψεων μεταξύ δημάρχων, με τοπικά κριτήρια. Είναι καθαρό ότι πρόκειται για ανοικτό πόλεμο όπου η από την μια μεριά είναι ο ΦΟΔΣΑ και από την άλλη η Περιφερειακή αρχή με την οποία στοιχίζονται μερικοί δήμαρχοι. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί υπάρχει αυτή η διαπάλη; Πιο είναι το επίδικο;
- Ο περιφερειάρχης με μακροσκελή του ανακοίνωση προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτός υπερασπίζεται καλύτερα τα λαϊκά συμφέροντα από ότι οι δήμαρχοι, που με την πολιτική τους ανεβάζουν τα κόστη που πληρώνονται από τις λαϊκές τσέπες μέσα από τα δημοτικά τέλη.
- Όμως ο ίδιος ο περιφερειάρχης έχει την ευθύνη για την τεράστια οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται οι δήμοι ,και μέσω αυτών οι δημότες, από την μη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) μέχρι σήμερα. Είναι γνωστόν ότι η περιφέρεια έχει την ευθύνη της κατασκευής των ΣΜΑ. Οι ΣΜΑ έπρεπε να έχουν παραληφθεί και λειτουργήσει εδώ και 4 χρόνια η τουλάχιστον μέχρι το 2019 πριν ξεκινήσει η λειτουργία της ΜΕΑ(έχουμε 17 παρατάσεις στην παράδοση του τεχνικού εξοπλισμού). Για 3 χρόνια τα σκουπίδια μεταφέρονται από στην ΜΕΑ από τους δήμους με απορριμματοφόρα τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια τεράστια κόστη (καύσιμα, φθορές, εργατοώρες, διόδια..), κυκλοφοριακά και περιβαντολλογικά προβλήματα. Το βασικό όμως πρόβλημα είναι ότι τα απορριμματοφόρα απασχολούνται με ξένο αντικείμενο, δεν αξιοποιούνται στην κύρια δουλειά τους που είναι η αποκομιδή ,και η έλλειψη τους είναι φανερή.
- Για αυτήν καθυστέρηση οι δήμοι και ο ΦΟΔΣΑ έχουν την δική τους ευθύνη γιατί αν και μετέχουν στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης του έργου των ΣΜΑ δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμα του ελέγχου στο έργο όλα αυτά τα χρόνια. Καμιά διαμάχη δεν προέκυψε με την περιφέρεια για αυτό το θέμα.
- Η διαμάχη άρχισε όταν ο ΦΟΔΣΑ προκήρυξε διαγωνισμό για να αναθέσει την λειτουργία των ΣΜΑ σε ιδιώτες. Διαγωνισμοί που ακυρώθηκαν για «τυπικούς» λόγους από την αποκεντρωμένη διοίκηση .
- Εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί τώρα; Σε τι διαφωνούν; Αφού τόσο η περιφέρεια όσο και ο ΦΟΔΣΑ προτίθενται να αναθέσουν σε ιδιώτες την λειτουργία των ΣΜΑ. Ενδιαφέρει άραγε τον λαό ποιος θα κάνει την ανάθεση; Ο λαός το μόνο που ζητάει είναι να μην επιβαρύνεται οικονομικά. Και φυσικά αναρωτιέται γιατί, σε αυτές τις δύσκολες εποχές, πρέπει να πληρώνει δημοτικά τέλη; Λίγους φόρους πληρώνει; ( ΦΠΑ,ΕΝΦΥΑ, «ΑΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» , εισοδήματος….) Γιατί άραγε πληρώνει; Αφού οι παρεχόμενες παροχές(υγεία ,παιδεία, καθαριότητα κλπ) από το κράτος συνεχώς μειώνονται και υποβαθμίζονται.
- Η διαμάχη αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα. Ο περιφερειάρχης έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει ενάντια και στον νέο διαγωνισμό ανάθεσης που προκηρύσσει ο ΦΟΔΣΑ.
- Και ενώ η διαμάχη καλά κρατεί δεν γίνεται καμιά κουβέντα από τα «αντιμαχόμενα» μέρη για τα κόστη της ΜΕΑ. Έχουμε ένα εργοστάσιο που κατασκευάστηκε με ΣΔΙΤ ( 50% κρατική επιδότηση από Ε.Ε., 30% επιδοτούμενο επιτόκιο και 20% ίδια κεφάλαια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) που χρησιμοποιώντας τα σκουπίδια σαν πρώτη ύλη εμπορεύεται τα ανακυκλωμένα και παράγει ενέργεια από το μεθάνιο που πωλεί σαν πράσινη ενέργεια ,αποκομίζοντας κέρδη. Σε αυτό το εργοστάσιο για να του πάμε την πρώτη ύλη που χρειάζεται πληρώνουμε 50ευρώ/τονο και είμαστε δε υποχρεωμένοι να του παραδίδουμε τουλάχιστον 80.000 τόνους τον χρόνο, έχουμε δεν έχουμε σκουπίδια (π.χ. η Άρτα δεν έχει παραδώσει τίποτα και «πρέπει» να πληρώσει το μερτικό της). Η σύμβαση αυτή που έχει υπογραφεί από την περιφέρεια και τους δημάρχους, και ισχύει για 25 χρόνια. Για αυτά τα κόστη που επιβαρύνουν τον λαό και αυξάνουν τα κέρδη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν γίνεται κουβέντα.
- Την ίδια στιγμή οι οδηγίες της Ε.Ε. επιβάλλουν την ανακύκλωση στην πηγή με πράσινα σημεία, ΜΕΒΑ κλπ. Μέχρι το 2030 ο όγκος των σύμμεικτων σκουπιδιών πρέπει να μειωθεί κατά 45%. Άρα στην ΜΕΑ πρέπει να πηγαίνουν 60.000 τόνοι με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί και λιγότερα. Θα είμαστε όμως υποχρεωμένοι να χρεωνόμαστε με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 80.000 τόνων. Αυτή η ρήτρα βάζει φραγμό στην διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με την «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ».
- Πιστεύουμε ότι η διαχείριση των ΑΣΑ πρέπει να γίνεται από τους δήμους. Δεν εννοούμε με αυτό ότι οι δήμοι θα την παραχωρούν σε ιδιώτες. Πράγμα που ο δήμος μας ,αλλά και άλλοι , ήδη το κάνουν μερικώς στην αποκομιδή. Γιατί με αυτόν τον τρόπο οι δήμοι το μόνο που κάνουν είναι τον εισπράκτορα των δημοτικών τελών για λογαριασμό των ιδιωτών. Για αυτό δεν στηρίζουμε την επιλογή του ΦΟΔΣΑ για ανάθεση της λειτουργία των ΣΜΑ σε ιδιώτες.
- Πιστεύουμε ότι η πηγή όλων των προβλημάτων που παρουσιάζονται και στην περιοχή μας είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των ΑΣΑ. Προφανώς αυτό δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι πολλά τα λεφτά που θα επενδυθούν στο επόμενο διάστημα στην χώρα μας σε αυτόν τον τομέα στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης»*. Αυτό με την σειρά προκαλεί και την διαμάχη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της Τοπικής Διοίκησης.
- Σήμερα η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να δώσει λύσεις σε μία σειρά λαϊκά προβλήματα, να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής, να μειώνει τα κόστη. Στην πράξη στην περιοχή μας, τα αυξημένα κόστη της διαχείρισης τα πληρώνει ο λαός με την πληρωμή των δημοτικών τελών ώστε να εξασφαλίζεται και αυξάνεται η κερδοφορία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μια τέτοια εξέλιξη επιδιώκεται από τους «αντιμαχόμενους» φορείς της Τ.Δ. και για την διαχείριση των ΣΜΑ από ιδιώτες . Για αυτό «βγήκαν τα μαχαίρια». Αυτή όμως είναι μια διαπάλη που δεν αφορά τον λαό της περιοχής μας.
- Διέξοδο στην παρούσα φάση δίνει μόνο η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ. μας στις 14/04/2021. Που ζητά την λειτουργία των ΣΜΑ από τον ΦΟΔΣΑ ,με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διάθεση από τους δήμους, με γενναία χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος. Που ζητά την διαλογή στην πηγή και την κατάργηση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας ΑΣΑ στην ΜΕΑ και επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απόφαση όμως που για μήνες παραμένει στα χαρτιά με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
- Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους κατοίκους του δήμου μας να αγωνισθούν. Συνολικά η διαχείριση των ΑΣΑ πρέπει να γίνεται από δημόσιο φορέα με κρατική χρηματοδότηση. Μόνο η λαϊκή παρέμβαση μπορεί να ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.
Ηγουμενίτσα 02/12/2021
Για την Λαϊκή συσπείρωση
Δώρης Δήμας
* https://www.capital.gr/analusi/3519212/skoupidia
More Stories
Ηγουμενίτσα: Ενημερωτικές δράσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας είχε ο Άλκης Λάμπρου
Όλα τα ονόματα του συνδυασμού του Ελευθέριου Κώστα για το επιμελητήριο