paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Αρχική » Η ομιλία Κάτση για το εργασιακό νομοσχέδιο

Η ομιλία Κάτση για το εργασιακό νομοσχέδιο

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μ. Κάτσης, ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, «εισηγείται ένα νομοσχέδιο που ανατινάζει τις συνθήκες εργασίας για κάθε έναν και καθεμιά που δουλεύει στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πολιτική, αντιεπιστημονική, αντισυνταγματική, με ταξικό μίσος εναντίον των πολλών και κυρίως θα έλεγα σκοταδιστική γιατί μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω. Όλοι είναι εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας, υπέρ είστε μόνο η ΝΔ και ο ΣΕΒ που σας έδωσε άλλωστε και γραμμένο τούτο εδώ το επικίνδυνο νομοσχέδιο».

Σχετικά με τα όσα είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως, «στη ΔΕΘ του 2019 έλεγε ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι υπερρυθμισμένη, σε χαιρετισμό του στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, έλεγε ότι το οχτάωρο είναι ξεπερασμένο, ενώ σε προεκλογικές του συναντήσεις με επιχειρηματίες του τουρισμού που του ζητούσαν εφταήμερη εργασία, εκείνος χαμογελούσε συγκαταβατικά. Τότε λέγατε ότι είναι fake news αυτά. Και ορίστε, έρχεστε και τα νομοθετείτε όλα».

Ως προς την ουσιαστική κατάργηση του οχταώρου που εισάγει το νομοσχέδιο ο Μ. Κάτσης ανέφερε πως, «θεσπίζετε μέσω της ατομικής σύμβασης, τη δεκάωρη εργασία με δύο ώρες απλήρωτης δουλειάς. Μας λέτε ότι υπήρχαν αυτά σε επιχειρήσεις όπως η Παπαστράτος, ή στον τουρισμό. Εκεί ισχύει με συλλογική σύμβαση όχι με ατομική. Εδώ βάζετε τον εργοδότη και τον εργαζόμενο να διαπραγματευτούν λες και είναι ισότιμοι, παραβιάζοντας την βασική αρχή της επιστήμης του εργατικού δικαίου, που λέει ότι η σχέση είναι ετεροβαρής λόγω εξάρτησης.  Είναι σαν να αλλάζετε το αξίωμα της Ευκλείδειας γεωμετρίας ότι ¨από 2 σημεία διέρχεται μία μόνο ευθεία¨, γι’ αυτό χαρακτήρισα τον νομοσχέδιο και αντιεπιστημονικό».

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναρωτήθηκε, «σε συμβάσεις κάτω των έξι μηνών, όπως συμβαίνει στους εποχικούς εργαζομένους του τουρισμού, πότε θα τα πάρουν τα ρεπό από τις απλήρωτες υπερωρίες τους αφού δίνετε περιθώριο εξαμήνου; Ποτέ μάλλον. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο εκάστοτε εργοδότης θα μπορεί να απολύει εργαζομένους πριν λήξει το εξάμηνο και πριν πάρουν τα ρεπό, και να τους αντικαθιστά με άλλους. Σε εταιρίες όπως αυτές των τηλεφωνικών κέντρων, αυτό θα γίνεται».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε ότι, «Διπλασιάζετε τις φθηνές υπερωρίες και μάλιστα θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, που και κουρασμένοι θα είναι, και μη αποδοτικοί. Διευρύνετε τη δυνατότητα των απολύσεων. Εσείς καταργείτε την επαναπρόσληψη στην πράξη και λέτε ¨θα πάρεις μία αποζημίωση αν και εφόσον μπορούν οι εργοδότες λόγω οικονομικών δυνατοτήτων¨. Και έχετε το θράσος να μιλάτε στον τίτλο του νομοσχεδίου για προστασία της εργασίας, ενώ είναι προστασία της εργοδοσίας. Ρίχνετε την ευθύνη της υπογεννητικότητας στις γυναίκες και στη νέα γενιά, την οποία έχετε στριμώξει με 534 ευρώ το μήνα, με το οκτάωρο να γίνεται δεκάωρο και τις υπερωρίες να πληρώνονται με ρεπό».

Σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν το συνδικαλισμό και την απεργία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε, «δίνετε ρέστα ιδεοληψίας και αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού στα ζητήματα του συνδικαλισμού, της απεργίας και των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Λέτε ότι εκσυγχρονίζετε το συνδικαλιστικό δίκαιο, ενώ στην πραγματικότητα καταργείτε τον εμβληματικό ν.1264/82. Κάνετε την απεργία σχεδόν αδύνατη, κάνετε τα σωματεία πλήρως εργοδοτικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και πλέον η διοίκηση παρεμβαίνει αντιστυνταγματικά στην αυτοτέλεια των σωματείων».

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και το ΣΕΠΕ ο Μ. Κάτσης ανέφερε, «Μα τι να προστατέψει η ψηφιακή κάρτα εργασίας όταν έχετε κάνει νόμιμες όλες τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες; Είναι πουκάμισο αδειανό. Και για το ΣΕΠΕ, ποια ανεξαρτησία επικαλείστε όταν τα 3 από τα 5 μέλη του Δ.Σ. θα είναι διορισμένα από την κυβέρνηση;» 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέχισε λέγοντας, «οι πολιτικές σας είναι αποτυχημένες γιατί τις είδαμε να εφαρμόζονται το 2012-2015. Τα επιχειρήματα σας είναι ίδια με αυτά που λέγατε όταν μειώνατε το βασικό μισθό, φέρνατε τον ρατσιστικό υποκατώτατο, και θεσπίζατε τις επιχειρησιακές συμβάσεις αντί των συλλογικών. Τι λέγατε τότε; Θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, θα μειωθεί η ανεργία στους νέους, θα έρθουν επενδύσεις. Και τι έγινε τελικά; 28% η ανεργία, πάνω από 60% στους νέους, ύφεση και εκτόξευση του brain drain. Το είπε και ο πρόεδρος Biden, “αυτά δεν λειτούργησαν ποτέ”. Ο κόσμος αλλάζει και εσείς είστε αμετανόητα οπισθοδρομικοί».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΑ-ΠΣ τόνισε ότι, «εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, καταργήσαμε τον υποκατώτατο, δηλώναμε τις υπερωρίες στην Εργάνη με sms. Επαναφέραμε τις κλαδικές συμβάσεις που οδήγησαν σε καλύτερους μισθούς. Και τι έγινε; Η ανεργία μειώθηκε 10% και η οικονομία είχε ανάπτυξη επί 13 συναπτά τρίμηνα. Αυτό το νομοσχέδιο είναι το όχημα μιας ακραίας πολιτικής για να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ειδική οικονομική ζώνη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με φτηνή ελαστική εργασία, όπου μια χούφτα ελίτ θα καρπωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, και η πλειοψηφία του κόσμου θα είναι στην εξαθλίωση. Εμείς καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και όταν θα έχουμε την εντολή του λαού, θα το καταργήσουμε και επίσημα στη Βουλή για να επαναφέρουμε τη χώρα στη σωστή πλευρά της προόδου».  

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: