paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Αρχική » Κριτική της “Αλλαγής Πορείας” στα πεπραγμένα του δήμου Ηγουμενίτσας

Κριτική της “Αλλαγής Πορείας” στα πεπραγμένα του δήμου Ηγουμενίτσας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Ο Δήμαρχος χρειάστηκε δύο ώρες για να μας παρουσιάσει τον απολογισμό της διετίας 2020-2021, όταν θα μπορούσαμε να τον είχαμε στα χέρια μας,  να τον μελετήσουμε και ο ίδιος να κάνει μία σύντομη περιγραφή των πεπραγμένων του, χωρίς να ταλαιπωρεί με  δίωρο μονόλογο το Δημοτικό Συμβούλιο.  Τον απολογισμό που παρουσίασε θα τον χώριζα σε δύο μέρη. Στο πρώτο, που διήρκεσε αρκετά μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω πτώσης του internet, και αναλώθηκε στην παρουσίαση πεπραγμένων, όχι ως δήμαρχος, αλλά ως προϊστάμενος μιας οποιασδήποτε υπηρεσίας του δημοσίου, που κάνει έκθεση εκτέλεσης των υπηρεσιακών του καθηκόντων. Στο δεύτερο μέρος, ανέγνωσε και μας εκθείασε το έργο της Δημοτικής Αρχής, όπως συνηθίζει να κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα, κατά τις συζητήσεις των Προϋπολογισμών και των Τεχνικών Προγραμμάτων. 

Από την πλευρά της Δημοτικής παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ», για συντομία επέλεξα μερικά από τα  θέματα που απασχόλησαν κατά τη  διάρκεια της διετίας το Δημοτικό Συμβούλιο.  Θα σας εκθέσω, εν είδη και δικού μας απολογισμού, τη θέση της παράταξής μας και την αντίστοιχη θέση της παράταξης του Δημάρχου πάνω σε αυτά τα θέματα και μέσω αυτών, θα ασκήσουμε την κριτική μας στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής.

  • Το πρώτο σοβαρό θέμα που παρουσιάστηκε με την ανάληψη των καθηκόντων μας, ήταν η αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που θα λειτουργούσε στην πόλη μας και τελικά η κατάργησή του, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τα 37 νέα πανεπιστημιακά τμήματα , στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και το δικό μας τμήμα.  Φέραμε  το θέμα επανειλημμένα στο Δ.Σ., ζητήσαμε και έγιναν συναντήσεις Φορέων για να οργανώσουμε τις μορφές των αντιδράσεών μας, αλλά τελικά η υπόθεση λειτουργίας  Πανεπιστημιακού τμήματος στην πόλη μας  χάθηκε και αυτό το χρεώνεστε κ. δήμαρχε, γιατί δεν θέλατε να έρθετε σε αντίθεση με την απόφαση της Κυβέρνησής σας.  
  • Στις 17/3/2020 σε συνεδρίαση του Δ.Σ.,  εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην κατασκευή μαρίνας μπροστά από τα «Πλατάνια» και το Ξενία στο ωραιότερο σημείο της πόλης. Θα μπαζωθούν 36 στρέμματα περίπου σε μήκος 750 μέτρων και θα κτιστούν 2.500 τμ στο παραλιακό μέτωπο με ύψος έως οχτώ μέτρα, που θα κόβουν την εικόνα προς τη θάλασσα. Προτείναμε η κατασκευή της μαρίνας να γίνει μετά το ρέμα του Κωπηλατικού Ομίλου, αλλά δεν εισακουστήκαμε! 
  • Ο δρόμος, Βόρεια Είσοδος Πόλης Ηγουμενίτσας από κατηγορία Β3 μετατράπηκε σε Γ3 με πρόβλεψη όπως εισηγηθήκατε στο Δ.Σ. της 11ης Δεκεμβρίου 2019,  για κατασκευή δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, δύο παράδρομων, πεζοδρόμιων και ποδηλατοδρόμιων. Αυτά μας διαβεβαιώνατε πριν την ψήφιση των αλλαγών. Στο τμήμα όμως, που έχει σχεδόν κατασκευαστεί, δεν υπάρχουν  τα ποδηλατοδρόμια. Γιατί:  
  • Στις 3/4/2020 η ΟΛΗΓ ΑΕ, δημοπράτησε τα δύο αναψυκτήρια του Δρεπάνου. Αντιδράσαμε και ζητήσαμε να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί και να καταθέσει ο Δήμος στο Δημοτικό Συμβούλιο το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΟΛΗΓ ΑΕ και τις όποιες αναθεωρήσεις αυτού, για να εξετάσουμε αν το μνημόνιο της παρέχει ή δεν της παρέχει αυτό το δικαίωμα. 
  • Στις 16/9/2020 φέρατε στο Δ.Σ. το αίτημα για την παραχώρηση του ημιτελούς κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας στην Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας. Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε με την παραχώρηση. Θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτή την υπόθεση λειτουργίας πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους των απαιτούμενων 2/3 των μελών, ενέκρινε την παραχώρηση. Φέρνουν  την ευθύνη ο Δήμαρχος, η παράταξή του και όσοι δημοτικοί σύμβουλοι την ψήφισαν.
  • Είπατε στον απολογισμό σας, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν προχωρήσει στην κατοχύρωση των στοιχείων ακινήτων της δημοτικής περιουσίας. Ενώ επανειλημμένα σας έχω ζητήσει να μας παρουσιάσετε τη δημοτική περιουσία που έχετε μέχρι τώρα υποβάλλει στο κτηματολόγιο, για τις  περιοχές που το έχετε κάνει, δεν μας τα παρουσιάζετε. Γιατί τέτοια αδυναμία; Επιμένουμε γιατί θέλουμε να ξέρουμε αν δηλώνονται όλα τα δημοτικά ακίνητα.
  • Αντιδράσαμε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 25/10/2021, στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Καταθέσαμε ψήφισμα και ζητήσαμε να υπάρξει ομόφωνη καταδίκη που  δεν έγινε. Βλέπουμε τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι ανεξέλεγκτες και  πολλά  νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
  •  Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στη μετατροπή της παιδικής Χαράς στα «Πλατάνια» σε πάρκινγκ αυτοκινήτων και επαναφέραμε μαζί με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης το θέμα στο  Δημοτικό Συμβούλιο, που στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου 2021 ακύρωσε την προηγούμενη απόφασή του με αποτέλεσμα η Παιδική Χαρά να μη γίνει πάρκινγκ. 
  • Πέρυσι τέτοια εποχή το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε τη δημοπράτηση για την παραχώρηση – πώληση ποσοστού τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΗΓ ΑΕ σε ιδιώτες. Η Χερσαία Ζώνη Λιμένα, παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις Υπουργού, Κυβερνητικών παραγόντων και κυβερνητικού βουλευτή, ότι θα αποδοθεί στους Δήμους, σε δύο ή σε τρεις ή σε πέντε μήνες δεν έχει εισέτι αποδοθεί!  Ο κίνδυνος να εγκατασταθεί ο αγοραστής πριν μας παραχωρηθεί η Χ.Ζ. δεν έχει εκλείψει. Εξακολουθούμε και  λέμε ΟΧΙ στην πώληση του λιμανιού. Για μια ακόμη φορά σας λέμε ότι υπάρχει κίνδυνος ο «επενδυτής» να μην περιοριστεί στα υπαρκτά  όρια του λιμανιού, αλλά να διαφεντεύει και τη Χερσαία Ζώνη.
  • Αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες των εμπόρων της πόλης,  αντιδράσαμε και το Δημοτικό Συμβούλιο ακύρωσε την κατασκευή ποδηλατόδρομου επί της οδού Κύπρου. Άλλωστε υπάρχει ποδηλατόδρομος στην παραλιακή οδό που επαρκεί για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας,  που  χρησιμοποιούν ως μέσο το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. 
  • Η δημοτική μας παράταξη, με προτάσεις εντός και με παρεμβάσεις εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, υποστήριξε την περίοδο του lock down τα αιτήματα  όλων των εργαζομένων, των αγροτών, των εμπόρων, των ιχθυοκαλλιεργητών, των εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα και τους επαγγελματίες του τουρισμού, για οικονομική ενίσχυση και αποζημιώσεις, για πάγωμα των δόσεων των δανείων, των δόσεων στις ΔΟΥ και των ασφαλιστικών εισφορών. Και τώρα που διανύουμε  περίοδο οικονομικής κρίσης, με τη μεγάλη αύξηση στη τιμή της ενέργειας, του πετρελαίου  και του φυσικού αερίου που προκαλούν αλυσιδωτές αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, στις υπηρεσίες και σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, ζητάμε η Κυβέρνηση να λάβει γενναία μέτρα στήριξης για να σταθούν όρθιοι, για να  επιβιώσουν.
  • Αντιδράσαμε και αντιδρούμε για τις συνεχείς αδειοδοτήσεις εγκαταστάσεων τεράστιων φωτοβολταϊκών μονάδων των 75, των 45 και εσχάτως των 25 ΜW, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος χωροταξικός σχεδιασμός. Οι εν λόγω μονάδες θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια πολλαπλάσιας ισχύος από τις ανάγκες της περιοχής μας. Αδειοδοτούν οι αρμόδιες αρχές, χωρίς να λογαριάζουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, που ανησυχούν για τις αναμφισβήτητες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον τόπο τους.  Αυτή είναι η μία αιτία της περιβαλλοντικής ζημιάς, η άλλη έρχεται από την αλόγιστη εγκατάσταση στις κορυφές των βουνών μας των τεράστιων ανεμογεννητριών που για την τοποθέτησή τους αποψιλώνονται,  ισοπεδώνονται και καλύπτονται με μπετόν πολύ μεγάλες επιφάνειες. Στο Δήμο μας, οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εγκρίνονται με τις ψήφους της παράταξης του Δημάρχου.  
  • Στην ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ στις 29 Νοεμβρίου 2021, διαπιστώσαμε την άρνηση της Περιφέρειας να αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ τη μεταφορά των υπολειμμάτων από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΗ και να παραδοθούν για να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ. Προβάλλουν διάφορα προσκόμματα γιατί θέλουν να κρατήσουν τη διαχείριση όλου του κύκλου των στερεών αποβλήτων στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας. Η διαχείριση είναι υπόθεση εκατομμυρίων ευρώ και για το λόγο αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της ΤΕΡΝΑ, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και άλλων μεγάλων εταιρειών.  Στεκόμαστε στο πλευρό του ΦΟΔΣΑ γιατί είμαστε βέβαιοι ότι, αν το αντικείμενο της μεταφοράς περάσει στα χέρια των ιδιωτών, τα οικονομικά βάρη για τους δημότες θα είναι σαφώς μεγαλύτερα. Όπως κάνουμε με κάθε ευκαιρία και από αυτό το βήμα δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση την πεποίθησή μας, ότι ο κύκλος συλλογής, διαλογής, ανακύκλωσης, μεταφοράς και επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι υπόθεση των Δήμων και των Υπηρεσιών τους και όχι των ιδιωτών επιχειρηματιών. Εκφράζουμε επίσης την αντίθεσή μας στην ανάθεση του έργου της  συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων της Πέρδικας και των Συβότων σε ιδιώτη επιχειρηματία, έργο που είναι αντικείμενο των υπηρεσιών Καθαριότητας του Δήμου μας.  
  • Κάθε χρόνο έρχονται στο Δ.Σ. για έγκριση και ψήφιση, το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Για τα Τεχνικά προγράμματα διατυπώσαμε την παρατήρηση ότι δεν ακολουθούν έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό. Πού είναι τα έργα τα σχετικά με τον περιφερειακό της πόλης;  Γιατί καθυστερεί τόσα χρόνια ολοκλήρωση – εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου της 5ης πολεοδομικής ενότητας; Γιατί δεν προχωράνε τα σχέδια οικισμών Καστρίου, Αγίου Βλασίου και Μαυρουδίου; Πού είναι η ανάπλαση των οδών Γράμμου και Πατριάρχου Αθηναγόρα; Πού είναι η σύνδεση με περιπατητικό μονοπάτι των αρχαιολογικών χώρων Ντόλιανης και Γιτάνων, του οποίου η μελέτη είναι στα συρτάρια είκοσι σχεδόν χρόνια;  Πού είναι το κλειστό κολυμβητήριο που είχε εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί πριν 22 χρόνια από το πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ 2004»;  Αντί αυτών περιλαμβάνουν περιγραφές μικρο-απαιτήσεων των Προέδρων των Κοινοτήτων και έργα αναπτυξιακά μόνο για τις τουριστικές κοινότητες που αφορούν κάποιες εκατοντάδες δημοτών και αφήνει εκτός ενδιαφέροντος τις χιλιάδες των δημοτών που ζουν σε γειτονιές χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς φωτισμό και με σκαμμένους δρόμους που πλημμυρίζουν στην πρώτη δυνατή βροχή. Όσο για τους Προϋπολογισμούς, αυτοί κινούνται σε μερική εφαρμογή των προβλέψεων των Τεχνικών Προγραμμάτων, εμφανίζουν μεγάλα ποσά που στην ουσία είναι ποσά για εκτελούμενα έργα που μεταφέρονται από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό, ενώ στα πραγματικά ποσά των εσόδων, διακρίνει κανείς τη μεγάλη συμμετοχή των δημοτών στη χρηματοδότηση μέσα από τα δημοτικά τέλη, που μόλις πέρυσι αυξήθηκαν δραματικά. 
  • Αναφέρθηκε ο Δήμαρχος στον απολογισμό του σε έργα ψηφιοποίησης, πυρανίχνευσης και έργα από το πρόγραμμα «Έξυπνη πόλη» ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, το έργο ανακαίνισης του κτηρίου Ε.Ι.Ν.  ύψους 4,5 εκατ. ευρώ και αρκετά άλλα  που εκτελούνται με γενναία  χρηματοδότηση από το  πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» των 2,5 δις, που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το αντικατέστησε με το ισχνών πόρων 0,5 δις  πρόγραμμα «ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ» που περιορίζει την ένταξη νέων έργων.
  • Έγινε αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, με ιδεολογικό στόχο την κατάργηση της απλής αναλογικής. Προβλέπει μεταξύ άλλων, την εκλογή του δημάρχου με ποσοστό τουλάχιστον  43%, χωρίς απαραίτητα να έχει την αποδοχή των δημοτών. Μειώνει τη συμμετοχή των γυναικών από 40% σε 33%. Μειώνει σημαντικά τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, θέτει όριο 3% για την είσοδο παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος της κοινότητας εκλέγεται από το συνδυασμό του Δημάρχου, ανεξάρτητα αν έχει ή δεν έχει την αποδοχή της κοινότητας. Ο επικρατών  συνδυασμός εκλέγει τουλάχιστον τα 3/5 των εδρών του Δ.Σ.  Η παράταξή μας διαφωνεί με το νέο εκλογικό νόμο, ενώ ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοί του τον εξυμνούν!  
  • Αντιδράσαμε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς, στην μετατροπή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε πρότυπο, που θα  προάγει δήθεν την Αριστεία ενώ με εισήγηση της παράταξής μας ιδρύθηκε και λειτουργεί ήδη στη Μαζαρακιά το Μουσικό Γυμνάσιο με μαθητές απ’ όλο το νομό. Δεν  επιλέχτηκε  όμως ως έδρα η ενδεδειγμένη θέση, γεγονός που  δυσκολεύει την πρόσβαση των μαθητών, που κατοικούν σε απομακρυσμένα χωριά.
  • Είπε στον απολογισμό του ο Δήμαρχος ότι συμμετείχε ο Δήμος σε αθλητικές εκδηλώσεις, όπως το Il Porto, αλλά δεν φθάνει. Οι δημότες έχουν ανάγκη από καθημερινή άσκηση σε χώρους και εγκαταστάσεις. Απαιτούνται επομένως έργα όπως π.χ. ένα  κλειστό κολυμβητήριο και άλλοι αθλητικοί χώροι. 
  • Δεν έχετε πολιτικό σχέδιο βελτίωσης των σχολικών κτηριακών υποδομών, ούτε κατασκευής νέων σχολείων. Προτείνουμε την αξιοποίηση με βελτίωση ή και αύξηση των  χώρων του πρώην Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας για να εγκατασταθούν σε αυτό Παιδικοί Σταθμοί και Νηπιαγωγεία, που σήμερα στεγάζονται σε χώρους ακατάλληλους που προορίζονται   για καταστήματα και δεν πληρούν τις προδιαγραφές λειτουργίας σχολείων.
  • Η πόλη δεν έχει χώρο παρουσιάσεων και εκδηλώσεων. Η παραλαβή του Υπαίθριου Θεάτρου διαρκώς μετατίθεται χρονικά και με δική σας ευθύνη. Το αναψυκτήριο στη θέση «Τσιμπουρίκι» είναι στην κυριολεξία διαλυμένο με απόλυτη ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Είναι όμως δημοτική περιουσία και οφείλετε να την προστατεύετε. 
  • Τέλος θα αναφερθώ στην επιβάρυνση της περιοχής Λιμένα και των γειτονικών περιοχών από τα καυσαέρια των πλοίων και την ηχορύπανση που οφείλεται στη λειτουργία των μηχανών τους. Θεωρώ  εύλογες τις αντιδράσεις των κατοίκων. Σας είχα ζητήσει να παρέμβετε για να παρθούν μέτρα.   

 –   Να καθιερωθεί ωράριο λειτουργίας του λιμανιού και  

–   τα πλοία να μπαινοβγαίνουν με ρυμουλκά όπως σε λιμάνια της Ιταλίας. 

Θα προστατευθεί με αυτά τα μέτρα και η παραλία του Δρεπάνου που διαρκώς υποχωρεί και αιτία είναι οι προπέλες των πλοίων.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: