ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ
Το πρόβλημα με τις διακοπές της υδροδότησης στην Πέρδικα έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κοινότητας –που όπως είναι γνωστό το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται– ταλαιπωρούνται και διαμαρτύρονται δίκαια, γιατί δεν βλέπουν «φως στον ορίζοντα».
Οι προσπάθειες του προσωπικού της ΔΕΥΑΗ είναι φιλότιμες, αλλά δυστυχώς δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αφού δεν υπάρχει σαφής και σωστή στόχευση από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΥΑΗ.
Σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε στην εξέταση όλων των εναλλακτικών λύσεων και στην επιλογή της πλέον κατάλληλης για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, διατυπώνουμε την εξής πρόταση, μετά από συζητήσεις με επαγγελματίες του τομέα:
Να αντικατασταθεί συνολικά ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης της Πέρδικας, από τη δεξαμενή έως τη βασική διακλάδωση.
Η πρόταση αυτή διατυπώνεται μετά από τη διάγνωση του προβλήματος, το αποτέλεσμα της οποίας δείχνει αναμφισβήτητα ότι το βασικό πρόβλημα είναι η μείωση της χωρητικότητας του κύριου αγωγού, λόγω της ύπαρξης μεγάλης ποσότητας αλάτων στα εσωτερικά τοιχώματά του.
Αν δεν αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα αυτό, καμία άλλη παρέμβαση στο δευτερεύων δίκτυο δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΗ για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της διαδικασίας συνεχούς μέτρησης του ΡΗ του νερού, πρέπει να εφαρμοστεί αλλά από μόνη της δεν προσφέρει αποτελεσματική λύση.
Πρώτον, γιατί δεν λύνει το βασικό πρόβλημα και δεύτερον γιατί δεν απαντά στο ερώτημα: Και τι θα γίνεται όταν διαπιστώνεται αύξηση του ΡΗ; Πάλι θα υπάρχουν αποσπασματικές παρεμβάσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα;
Η πρόταση αυτή έχει νόημα μόνο ως συμπληρωματική της βασικής πρότασης που είναι η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού.
Με την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού, θα διασφαλιστεί τουλάχιστον η επαρκής παροχή ύδατος στο δευτερεύων δίκτυο, το οποίο φυσικά έχει και αυτό προβλήματα λόγω των αλάτων.
Αλλά αν διοχετεύεται στο δίκτυο αυτό επαρκής ποσότητα ύδατος από τον κεντρικό αγωγό, τα προβλήματα υδροδότησης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βεβαίως δεν θα εξαλειφθούν, αλλά θα μειωθούν σημαντικά.
Θα καταστούν δε διαχειρίσιμα, με μία λελογισμένη χρήση και έναν σωστό προγραμματισμό κατανάλωσης.
Η αντικατάσταση του κύριου δικτύου να γίνει με την τοποθέτηση νέου σωλήνα ακριβώς δίπλα από τον υπάρχοντα και μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες να ενεργοποιηθεί ο νέος σωλήνας (μέθοδος by pass).
Με τον τρόπο αυτό δεν θα διακοπεί η παροχή ύδατος στον υπάρχοντα αγωγό κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών.
Στο ίδιο πλαίσιο μπορεί να εξεταστεί και η δημιουργία μιας νέας δεξαμενής μεγαλύτερης χωρητικότητας.
Προφανώς θα υπάρχει πάντα ανάγκη σημειακών παρεμβάσεων στο δευτερεύων δίκτυο και για το λόγο αυτό, πρέπει να εξασφαλιστεί η συνεχής παρουσία συνεργείων της ΔΕΥΑΗ στην Κοινότητα.
Όπως επίσης υπάρχει ανάγκη για την τοποθέτηση βανών στις κυριότερες διακλαδώσεις του δευτερεύοντος δικτύου, ώστε όταν παρουσιάζεται βλάβη σε έναν τομέα και υπάρχει επέμβαση για την αποκατάστασή της, να μην διακόπτεται αναγκαστικά η υδροδότηση και σε άλλους τομείς.
Ως δημοτική αντιπολίτευση δεν έχουμε θεσμικά τη δυνατότητα εκπόνησης μελέτης για τον ακριβή καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών και του προϋπολογισμού της παρέμβασης της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού.
Πολύ περισσότερο δεν συνδιοικούμε τη ΔΕΥΑΗ όπως προκλητικά ανέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ ο Πρόεδρος του Διοικ. Συμβουλίου της Επιχείρησης, επειδή συμμετέχουν δύο εκπρόσωποί μας στο όργανο αυτό.
Η ΔΕΥΑΗ έχει διοίκηση και σαφή πλειοψηφία στο Διοικητικό της Συμβούλιο, το οποίο ελέγχεται απόλυτα από τη Δημοτική Αρχή.
Βέβαια, με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου, το Διοικ. Συμβούλιο έχει ουσιαστικά να συνεδριάσει πάνω από ένα χρόνο, καθώς οι δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη συνεδριάσεις, έχουν αντικατασταθεί αυθαίρετα με τη μέθοδο της δια περιφοράς λήψης αποφάσεων.
Αλλά ο τρόπος διοίκησης της ΔΕΥΑΗ, είναι μία μεγάλη και αμαρτωλή υπόθεση, στην οποία θα επανέλθουμε σύντομα.
Από την εμπειρία των συνεργατών μας στο σχεδιασμό και την εκτέλεση δημόσιων τεχνικών έργων και από σχετική έρευνα που πραγματοποιήσαμε, συνυπολογίζοντας τα αναγκαία υλικά και τον απαιτούμενο χρόνο εκτέλεσης, εκτιμούμε ότι το κόστος του έργου δεν είναι απαγορευτικό, όταν μάλιστα υφίσταται επείγουσα και άμεση ανάγκη παρέμβασης για την επίλυση του προβλήματος, που σχετίζεται – μεταξύ άλλων – και με την προστασία της δημόσιας υγείας, σε μια χρονική περίοδο όπου υπάρχουν οι γνωστοί κίνδυνοι.
Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΗ έχει την ευθύνη να εξετάσει την πρόταση, να μελετήσει την εφαρμογή της και να προωθήσει τις διαδικασίες υλοποίησης.
Σε κάθε περίπτωση αν έχει άλλη συνολική και βιώσιμη εναλλακτική λύση (πέραν από αυτή που αφορά στην μέτρηση του ΡΗ), ας μας την πει και το κυριότερο να την εφαρμόσει τώρα.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Πέρδικάς δεν ανέχονται άλλη αδράνεια και αναβλητικότητα.
Και φυσικά, πρέπει χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση να επισπευσθεί η εκπόνηση μελέτης για την συνολική αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Πέρδικας, ώστε να υπάρχει ωριμότητα για την υλοποίηση (ολική ή μερική) του έργου με την ένταξή του σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, με τη σωστή βεβαίως προτεραιότητα αναγκών: από το κέντρο προς την περιφέρεια του δικτύου και όχι το αντίθετο όπως δυστυχώς γίνεται σήμερα.
More Stories
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας που και πως θα γίνουν οι εκλογές
Προσδοκίες για αύξηση των τουριστών στην Ήπειρο από τη Βρετανία
Ηγουμενίτσα: Ενημερωτικές δράσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών