paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Πόσο μας προστατεύουν οι μάσκες ανάλογα με το είδος τους

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για τις μάσκες και μάλιστα στην αρχή της πανδημίας καθαρά για πολιτικούς λόγους, λόγω ελλείψεων, λέγανε ότι μπορεί να είναι και επικίνδυνες ενώ στην συνέχεια με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έπαιξαν σποτάκια με το πως μπορούμε να φτιάξουμε υφασμάτινες μάσκες αν και διακεκριμένοι επιστήμονες του εξωτερικού αλλά και κάποιοι στην Ελλάδα τόνιζαν ότι δεν προσφέρουν κάποια αξιόλογη προστασία. Μάλιστα το ίδιο το υπουργείο παιδείας έδωσε, αρχικά σε τεράστιο μέγεθος, υφασμάτινες μάσκες στα παιδιά.

Όταν ομαλοποιήθηκε η αγορά και οι τιμές έπεσαν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα ανακαλύψαμε τις απλές χειρουργικές, αλλά ήταν αποδεκτές και οι υφασμάτινες.

Κάποια στιγμή σε μια κορύφωση της πανδημίας άρχισε η κυβέρνηση να λέει για μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλές χειρουργικές και πλέον τώρα τις επιβάλλει σε κάποιες περιπτώσεις.

Για να καταλάβουμε καλύτερα πόσο προστατεύει η κάθε μάσκα μπορούμε να δούμε τον παρακάτω πίνακα του CDC που δημοσιεύει η WSJ.

Αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη και ο δεύτερος καμία μάσκα, τότε η μετάδοση γίνεται σε 20 λεπτά. Στην περίπτωση που και οι δύο φορούν χειρουργικές μάσκες τότε χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95) μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον. 

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: