Δελτίο τύπου
Ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, κ. Αλκιβιάδης Λάμπρου, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβούλευση, στην οποία παρουσίασε το όραμά του για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την υποστήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής. Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Λάμπρου ανέλυσε τις βασικές προτεραιότητές του, εστιάζοντας στη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας, τη δημιουργία νέων ευκαιριών και την προώθηση δράσεων που ενισχύουν τη συνεργασία και την εξωστρέφεια.
Η συζήτηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον δημόσιο διάλογο για τις ανάγκες και τις προοπτικές της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσπρωτίας, ενόψει των επικείμενων εκλογών του Επιμελητηρίου.
Ακολουθεί η συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε:
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλκιβιάδης Λάμπρου. Μιλάει για τον ρόλο των Επιμελητηρίων στις τοπικές κοινωνίες, για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει, την τεχνητή νοημοσύνη, τις πρωτοβουλίες για την προώθηση τοπικών προϊόντων, την απόφαση του να διεκδικήσει την προεδρία αλλά και πως σκοπεύει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Γνωρίζει το ευρύ κοινό ποιος είναι ο ρόλος των Επιμελητήριων για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την εγχώρια οικονομία;
Η εμπειρία μου δείχνει ότι ένα σημαντικό μέρος της τοπικής κοινωνίας δεν κατανοεί πλήρως τη σημασία και τον ρόλο των Επιμελητηρίων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε. Τα Επιμελητήρια είναι θεσμοί στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, συνδέουν την επιχειρηματικότητα με την κεντρική διοίκηση και παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, εκπαιδεύσεις και συμβουλευτική. Παράλληλα, αναδεικνύουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, συμβάλλοντας ενεργά στην τοπική και εθνική ανάπτυξη.
Να σημειώσω εδώ ότι ακόμα και πολλοί επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν τον ρόλο του Eπιμελητηρίου, έχω ακούσει πολλές φορές την φράση «μα γιατί να πληρώνω την συνδρομή στο Eπιμελητήριο;». Εδώ είναι η ευθύνη η δική μας. Και σε αυτό δεσμεύομαι: να δώσουμε στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας τον ρόλο που του αξίζει ώστε η στρεβλή εικόνα, που κατά ένα μέρος δικαίως υπάρχει, να την αλλάξουμε.
Η καθυστέρηση των εκλογών των Επιμελητήριων έχει δημιουργήσει προβλήματα στον θεσμό ή έδωσε χρόνο στις διοικήσεις να ολοκληρώσουν προγράμματα προς όφελος των επιχειρήσεων μελών τους;
Η καθυστέρηση των εκλογών δημιούργησε «αναστάτωση», καθώς οδήγησε σε προσωρινή στασιμότητα στην ανανέωση των διοικήσεων. Ουσιαστικά αυτή η καθυστέρηση αδρανοποίησε τα Επιμελητήρια. Το ιδανικό θα ήταν η διασφάλιση μιας κανονικότητας στη διεξαγωγή των εκλογών, ώστε να μην επηρεάζονται οι δράσεις του θεσμού.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που πιστεύετε ότι αντιμετωπίζει το Επιμελητήριο μας;
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, κάποιες από τις οποίες είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να επιβιώσουν, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων, η αναβάθμιση των υποδομών και η αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της περιοχής ως πύλης προς την Ευρώπη. Επιπλέον, πρέπει να ενισχυθεί ο τουριστικός τομέας, σε συνδυασμό με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης σας με τα κοινά, σαν εκλεγμένος αυτοδιοίκητος σε Δημοτικό και Περιφερειακό επίπεδο τι σας οδήγησε να διεκδικήσετε την θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας; Γιατί να σας επιλέξουν οι επιχειρηματίες της Επιμελητηριακής κοινότητας να τους εκπροσωπήσετε;
Η πολυετής εμπειρία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, και όχι μόνο εκεί, με έκανε να κατανοήσω σε βάθος τις ανάγκες των πολιτών και της επιχειρηματικής κοινότητας. Έχω θητεύσει από πρόεδρος Κοινότητας, Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος ως Αντιπεριφερειάρχης. Επίσης ήμουν για σειρά ετών πρόεδρος στην ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας αλλά και σε συνδικαλιστικό όργανο, στην Ένωση Ιδιοκτητών Οδοποιητικών Μηχανημάτων.
Η απόφασή μου να διεκδικήσω τη θέση του προέδρου βασίζεται στην πεποίθησή μου ότι μπορώ να ενώσω δυνάμεις, να φέρω καινοτομία και να ενισχύσω τη φωνή του Επιμελητηρίου σε Περιφερειακό και Κεντρικό επίπεδο. Θεωρώ ότι η εμπειρία μου, η γνώση των προβλημάτων της περιοχής, αλλά και η προσήλωσή μου στη συνεργασία είναι τα στοιχεία που με κάνουν κατάλληλο για να εκπροσωπήσω τους επιχειρηματίες τις περιοχής. Έχω αποδείξει ότι μπορώ να φέρω αποτελέσματα και να δημιουργήσω ένα περιβάλλον που ενισχύει τις τοπικές επιχειρήσεις.
Πως ακριβώς οραματιζόσαστε τη λειτουργία του Επιμελητηρίου στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης;
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί εργαλείο που μπορεί να φέρει επανάσταση στη λειτουργία του Επιμελητηρίου. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει σε αναλύσεις δεδομένων αλλά και πληροφοριών. Επίσης θα προσφέρουμε προγράμματα κατάρτισης, ώστε οι τοπικές επιχειρήσεις να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία.
Σχετίζονται τα Επιμελητήρια με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις; Έχουν την δυνατότητα παρεμβάσεων μέσω της Κ.Ε.Ε.Ε. στις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο;
Τα Επιμελητήρια είναι θεσμοί ανεξάρτητοι και ο ρόλος τους είναι να ωθούν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων προς όφελος της επιχειρηματικότητας. Μέσω της Κ.Ε.Ε.Ε. μπορούμε να παρεμβαίνουμε για να προωθήσουμε τα συμφέροντα των μελών μας και να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ανάγκες. Η ουσιαστική συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση είναι το κλειδί για την ανάπτυξη.
Θεωρείτε ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες από πλευράς Επιμελητήριου που θα επέβαλαν στην κεντρική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσπρωτίας με την υπόλοιπη Ελλάδα, την σύνδεση με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο με την Αλβανία;
Δυστυχώς τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπήρχε αποτελεσματικότητα ώστε τόσο σημαντικές υποδομές να έχουν βρει τον δρόμο τους. Εδώ, ή για να είμαι πιο σαφής, και εδώ είναι απαραίτητη η συνεργασία. Χρειάζεται πιο έντονη διεκδίκηση, συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, με τους Εμπορικούς Συλλόγους και άλλους φορείς, με τον Βουλευτή του Νομού αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, καθώς και ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που θα φέρουν αυτές οι υποδομές.
Ποιες πρωτοβουλίες προτείνετε για την προώθηση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού, των μεταφορών και τη βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών;
Προτείνω την προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσω διεθνών εκθέσεων, να έχουμε ποιοτικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης και την ενίσχυση της διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα.
Ο τουρισμός δεν πρέπει να αναπτύσσεται μονόπλευρα. Χρειάζεται μια ολιστική φιλοσοφία που να περιλαμβάνει και όλη την Περιφερειακή Ενότητα και όλες τις μορφές τουρισμού. Χρειάζονται ενισχύσεις των υποδομών και δράσεις που να ωφελούν όλη την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, η βελτίωση των μεταφορών είναι αναγκαία για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που προσπαθούν να επιβιώσουν κυριολεκτικά μέρα με την ημέρα. Πώς σκοπεύετε να τις υποστηρίξετε;
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Το Επιμελητήριο μπορεί να τις στηρίξει μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης, εξειδικευμένων σεμιναρίων και συμβουλευτικής. Παράλληλα, πρέπει να προωθήσουμε δράσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την εξωστρέφειά τους.
More Stories
Η Ηγουμενίτσα υποδέχεται τα Χριστούγεννα με φωταγώγηση του Δέντρου
Στο θέατρο ΦΑΟΣ «ΤΟ πορτρέτο της Πηνελόπης Δέλτα»
Η Έλενα Κάτσιου υποψήφια με τον συνδυασμό του Αλκιβιάδη Λάμπρου