Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη που πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά από τον δήμο Σουλίου σε συνεργασία με την ΠΕΔ και το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.
Το αφιέρωμα έγινε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Παραμυθιάς και περιλάμβανε έκθεση με φωτογραφίες από το έργο του, ντοκιμαντέρ για την ζωή του και το έργο του καθώς και την προβολή ταινιών. Το ουσιώδες ήταν η μεγάλη προσέλευση μαθητών και κυρίως η προσήλωση με την οποία παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ και τα ερωτήματα που έθεσαν.
Στην Παραμυθιά τις μέρες του αφιερώματος ήταν και η πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, η κ. Ξένια Καλδάρα.
Ο Δήμος Σουλίου απένειμε τιμητική πλακέτα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό
Η κ. Καλδάρα παραχώρησε συνέντευξη στον Φώτη Μαραζόπουλο για τις ιστοσελίδες periodikostep.gr – paramithianews.gr και για το έντυπο περιοδικό Step.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη την συνέντευξη:
Έχουμε μαζί μας την κυρία Ξένια Καλδάρα πρόεδρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη η οποία βρίσκεται στην Παραμυθιά με την ευκαιρία ενός τετραήμερου αφιερώματος το οποίο ξεκίνησε πριν από τρεις μέρες και σήμερα είναι η τελευταία μέρα, είμαστε λοιπόν στην τελευταία μέρα. Θα ήθελα να μου πείτε λίγο για αυτό το αφιέρωμα τι περιλαμβάνει;

-Σε αυτό το αφιέρωμα προσπαθήσαμε να έχουμε μια ολιστική γνωριμία της Παραμυθιάς και κυρίως των νέων ανθρώπων με τον Μιχάλη Κακογιάννη και περιλάμβανε ταινίες, έκθεση και γύρω από τις ταινίες μία συζήτηση. Γινόταν μία εισαγωγή για την ταινία και τι θα δούμε, την έκθεση την έχει επιμεληθεί ένας μεγάλος πολυβραβευμένος ο Μάντα και μετά ήταν και ένα ντοκιμαντέρ το οποίο έκανε το πανεπιστήμιο του Αιγαίου πάρα πολύ γλαφυρό και πάρα πολύ ουσιώδες που έδειχνε την ζωή του Μιχάλη Κακογιάννη, από που ξεκίνησε, τι έκανε και πως δημιούργησε μια εξωστρέφεια για όλη την Ελλάδα, είχε ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτύπωμα για όλη την Ελλάδα. Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν Κύπριος με αγγλική υπηκοότητα παρόλα αυτά και αυτό φαίνεται στο ντοκιμαντέρ αγάπησε την Ελλάδα ίσως όσο λίγοι και για αυτό και άφησε και την παρακαταθήκη του για τους νέους ανθρώπους, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Αυτό το αφιέρωμα είχε επιτυχία; Είχε επιτυχία γιατί το ντοκιμαντέρ το είδανε πάρα πολλά σχολεία, παίζονταν κάθε πρωί σε κατάμεστη αίθουσα και είχαν ερωτήσεις τα παιδιά, είχαν απορίες ήθελαν να μάθουνε. Ήταν ήσυχα κατά την διάρκεια του ντοκιμαντέρ και αυτό ήταν ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τις πολλές συζητήσεις που γίνονται για τις generation που υπάρχουν και που έρχονται.
– Τα παιδιά τι ρωτούσαν; Τι θελαν να μάθουν περισσότερο;

– Κυρίως πως τα κατάφερε. Τα παιδιά αυτή τη στιγμή, αυτές οι γενιές από την κρίση lock down και τα λοιπά δεν ζήσανε την φοβερή δικιά μας εποχή που ήταν η εποχή των παροχών και της ευμάρειας και θέλουν στην ουσία να μάθουν αν μπορούν να ελπίζουν, αν μπορούν να ονειρεύονται και αυτό για μένα ήταν και το πιο βασικό σε αυτό που κάναμε δηλαδή αφενός μεν να γνωρίσουν τον Μιχάλη Κακογιάννη και να γνωρίσουν τι σημαίνει ένας άνθρωπος που αγαπάει τόσο πολύ την Ελλάδα αλλά από την άλλη να καταλάβουν ότι μπορούμε να ονειρευτούμε και μπορούμε να σχεδιάσουμε .
– Από την πλευρά των ενηλίκων είχαμε παρόμοια ανταπόκριση;
– Από την πλευρά των ενηλίκων όχι, η ανταπόκριση ήταν μέτρια αλλά αυτά γίνονται σιγά σιγά δηλαδή εμείς δεν απογοητευθήκαμε ήταν τόσο δυνατό το μήνυμα που πήραμε από τα παιδιά. Σιγά σιγά θα γίνει αυτό, αλλά σκεπτόμενοι άνθρωποι ήρθανε στον χώρο όπως θα είδατε και τώρα που μπήκατε μέσα υπάρχουν άνθρωποι που ήρθανε για να δούνε συγκεκριμένα τις Τρωάδες ίσως το πιο αντιπολεμικό έργο κατά την γνώμη μου από την αρχαία γραμματεία.
– Αυτή η προσπάθεια που έγινε τώρα στην Παραμυθιά γίνεται σε όλη την Ελλάδα;
– Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως σε περιοχές που δεν έχουνε τόσο καλή πρόσβαση στην Αθήνα ή σε μεγάλα περιφερειακά κέντρα.
– Μέχρι τώρα που έχετε πάει, σε ποιες πόλεις;

– Το έχουμε δείξει στην Κόρινθο, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη, προσπαθώ να θυμηθώ και εγώ με πιάνεται λίγο απροετοίμαστη, γιατί είναι ένα μια κιβωτός μία βαλίτσα να το πούμε έτσι η οποία γενικά ταξιδεύει. Το έχουμε δείξει και πάρα πολύ στο εξωτερικό σε συνεργασία με πρεσβείες μας. Το έχουμε δείξει στην Μάλτα, στο Αζερμπαϊτζάν, η Ινδία η οποία μας αγαπάει πάρα πολύ έχει κάνει μέχρι τώρα δεκατρείς ρετροσπεκτίβες ακόμα και στην Κόα έγινε μία φοβερή ρετροσπεκτίβα ομοίως έγινε και στο Πεκίνο στην Ακαδημία κινηματογράφου του Πεκίνου με συμμετοχή και του πανεπιστημίου.
– Πάρα πολύ σημαντικά όλα αυτά…
– Είναι πάρα πολύ σημαντικά, ο Μιχάλης Κακογιάννης έρχεται πολύ δυνατός και αυτό ίσως πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες που τον γνωρίζουν πάρα πολύ καλά σκεφτείτε ότι διδάσκεται στην Πολωνία στα λύκεια για την αρχαία τραγωδία, για την Ελληνική Γραμματεία διδάσκονται μέσα από την τριλογία του Μιχάλη Κακογιάννη. Επίσης διδάσκεται νομίζω σε 300 λύκεια στην Ιταλία με πρώτο το λύκειο του Βισκόντι, πάλι μέσα από την τριλογία, στο Σίδνεϋ διδάσκεται η θέση της γυναίκας τη δεκαετία του 60 μέσα από τη Στέλλα. Μία άλλη ασχολία του ιδρύματος είναι να μπορέσει να ανταλλάξει τις σύγχρονες απόψεις πάνω στην Ελληνική θα έλεγα αρχαία Ελληνορωμαϊκή γραμματεία μεγάλων πανεπιστήμιων δηλαδή έχουμε δουλέψει μαζί με το Στάνφορντ , με το Λιντς, φέτος δουλέψαμε με το Μαγκίλ το οποίο μάλιστα μας έφερε και το Πρίστον το Γέιλ και το Κολούμπια, μεγάλα πανεπιστήμια σε μία συζήτηση πάνω στην Αρχαία Τραγωδία. Στο αρχαίο δράμα να πω καλύτερα αλλά η βάση είναι η αρχαία τραγωδία.
– Γενικότερα το Ίδρυμα Κακογιάννη τι κάνει; Για να το γνωρίσουμε λίγο όσοι δεν το ξέρουμε.
– Το Ίδρυμα Κακογιάννη είναι ένας πολυχώρος. Έχει ένα χώρο κάτω ο οποίος έχει διαμορφωθεί σε χώρο pill production κινηματογραφικό, δηλαδή στους κάτω χώρους γίνονται sound design kai color correction. Έρχονται από όλον τον κόσμο και κάνουν τουλάχιστον sound design ταινίες, είναι ένα βαρύ όνομα με διεθνές κύρος που το έχει ο Κώστας Βαρυμποπιώτης. Κάνει θέατρο, κάνει παιδικές παραστάσεις, κάνει εκθέσεις και από την άλλη αναπτύσσει μία εξωστρεφή δράση σε όλη την περιφέρεια με διάφορες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, δηλαδή έχουμε μία συνεργασία με την Κόρινθο, έχουμε συνεργασία τώρα και με τον δήμο της Αθήνας όπου έρχονται παιδιά από διάφορες χώρες του εξωτερικού τα οποία μαζί με σχολεία ελληνικά παρουσιάζουν για ένα διάστημα το πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται το αρχαίο δράμα.

– Θα ήθελα να μου πείτε λιγάκι και για την συνεργασία με τον δήμο Σουλίου.
– Η συνεργασία με τον δήμο Σουλίου όπου έχουμε υπογράψει σύμφωνο συναντίληψης, ήταν εξαιρετική γιατί βάλαμε τις βάσεις για την συνδιαμόρφωση, την προώθηση, και την παρουσίαση κοινών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Άλλο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι να συνεργαστούμε για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την δημιουργία ευρύτερου πολιτιστικού δικτύου, γιατί για μας ό,τι πιο σημαντικό είναι τα δίκτυα αλλά όχι μόνο για μας αλλά και για την Ευρώπη, δηλαδή τα περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι συνδεδεμένα πλέον με τα δίκτυα. Η προετοιμασία και η υλοποίηση προτάσεων ώστε να μπορούν αυτές οι προτάσεις να κατατεθούνε σε ευρύτερα είτε εθνικά είτε ευρωπαϊκά προγράμματα, αυτά είναι οι βάσεις με την συνεργασία μας με το δήμο Σουλίου και κυρίως γινόμαστε και εμείς μια φωνή επικοινωνίας του δήμου Σουλίου στο κέντρο μέσα από το site μας μέσα από τα social τα οποία είναι ισχυρά αλλά και μέσα από την διείσδυση που κάνουμε στον χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας.
– Είστε τέσσερις μέρες στην Παραμυθιά, αν δεν κάνω λάθος, θέλω να μου πείτε την εντύπωση σας για αυτή την πόλη.
– Η εντύπωση είναι ότι είναι μια πόλη καταπληκτική, έχει μια συγκλονιστική ιστορία η οποία μπορεί να διαμορφώσει ένα αφήγημα σύγχρονο και ένα αφήγημα για το αύριο το οποίο να την κάνει ισχυρό προορισμό και αυτό το πράγμα πρέπει αυτή την στιγμή, δεν θέλω να εμπλακώ πολιτικά ή να πω κάτι, αλλά αισθάνθηκα πάρα πολύ ευτυχής όταν μου έστειλαν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ήταν ομόφωνη. Για μένα αυτό είναι μια πολιτική πράξη, όταν καταφέρνουν και επιτυγχάνουν ομοφωνία στον πολιτισμό αλλά έχουν και την τύχη να έχουν έναν κοσμοπολίτη δήμαρχο, είναι πολίτης του κόσμου, ο οποίος αντιλαμβάνεται την εξωστρέφεια δηλαδή ότι πρέπει να διαμορφώσεις ένα τέτοιο αφήγημα ώστε να το κάνεις προορισμό και να αφήσει αναπτυξιακό αποτύπωμα δηλαδή να ωφεληθούνε και οι κάτοικοι οικονομικά.
Για μένα οι πηγές του Αχέροντα είναι σημείο αναφοράς διεθνές, μοναδικό, το κτίριο το υπέροχο αυτό που κάνανε που είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα και δωρεά των Βούλγαρη, αυτή η εκκλησία η υπέροχη, το ρολόι είναι πανέμορφο, αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αφήγημα, να το κάνει προορισμό ώστε να αφήσει και οικονομικό αποτύπωμα.
- Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;
- Με εντυπωσίασε η Παραμυθιά και ο νέος κόσμος της Παραμυθιάς, δεν το βρίσκεις παντού αυτό.
More Stories
Δήλωση συγκομιδής ελαιοκάρπου
Όμορφες πινελιές στην Παραμυθιά! Ένας δήμαρχος κρίνεται και απ΄ τις λεπτομέρειες!
Ίσια δικαιώματα: άλλη μια παράσταση αύριο στο ΦΑΟΣ