Ζούμε σε μια εποχή με ακραίες αντιθέσεις, ζούμε σε μια εποχή που ο φόβος τρώει την ανθρωπιά, ζούμε σε μια εποχή ατομικότητας. Ζούμε παράλληλα σε μια εποχή που οι πολίτες αναζητούν διεξόδους στην δυστοπία των καιρών. Και αυτή η διέξοδος έρχεται μέσω της τέχνης.
Υπό αυτές τις πράγματι περίεργες συνθήκες βλέπουμε ότι η Παραμυθιά “διψάει” για θέατρο. Και μάλιστα όχι για ένα θέατρο απλής διασκέδασης αλλά για ένα θέατρο που μεταφέρει μηνύματα, για ένα θέατρο καυστικό, για ένα θέατρο που διαμορφώνει.
Στην Παραμυθιά, υπάρχουν δύο θεατρικές ομάδες. Κάποιος θα έλεγε ότι για έναν μικρό τόπο είναι πολυτέλεια οι δύο ομάδες. Όμως δεν είναι έτσι. Και αυτό αποδείχθηκε με τις παραστάσεις που ανέβασαν οι δύο θεατρικές ομάδες. Σε όλες, μα σε όλες, το θέατρο Καρκαμίσι όχι μόνο γέμισε, όχι μόνο μπήκαν έξτρα καρέκλες, αλλά και πάλι δεν χωρούσαν οι θεατές.
Όσο για τις παραστάσεις, ήταν και οι δύο με πολύ δυνατό κείμενο, με τις δικές της δυσκολίες η κάθε μία και με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Δεν θα κρίνουμε το παίξιμο καθώς η δική μας υποκειμενικότητα δεν έχει καμία αξία μπροστά στο θερμό χειροκρότημα των θεατών.
Η θεατρική ομάδα ΜΑΤΤ ανέβασε την παράσταση “Ο τρωικός πόλεμος αλλιώς” , ένα έργο με αντιπολεμικό πνεύμα, ενάντια στην απληστία και με καταδίκη των γυναικοκτονιών.
Η ΘΕΑΤΟ ανέβασε το έργο “12 ένορκοι” όπου έχουμε τρία κεντρικά μηνύματα. Το ένα είναι ότι η πλειοψηφία δεν έχει πάντα δίκιο, το δεύτερο είναι ότι η μειοψηφία αν έχει δίκιο και αγωνιστεί για το δίκιο της θα το βρει, το τρίτο είναι ότι πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα και αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές γεγονός βασιζόμενοι σε προσωπικά μας βιώματα με αποτέλεσμα η κρίση μας να μην είναι σωστή.
Και στις δύο παραστάσεις οι θεατές έφυγαν ευχαριστημένοι από τις παραστάσεις που παρακολούθησαν.
Κλείνοντας, να πούμε για το δίκαιο του πράγματος, ότι αυτή η δίψα για το θέατρο ή και για την τέχνη γενικότερα, την διακρίνουμε σε όλον τον νομό (δεν μιλάμε για την χώρα καθώς δεν έχουμε ιδία άποψη), και αυτό φάνηκε και από την λειτουργία του θεάτρου ΦΑΟΣ στην Ηγουμενίτσα όπου σε όλες τις παραστάσεις το θέατρο ήταν γεμάτο, είτε μιλάμε για θεατρικές παραστάσεις είτε για μουσικές.
Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο αυτό το γεγονός. Και το periodikostep.gr – paramythianews.gr είναι και θα είναι πάντα αρωγοί στην τέχνη.
More Stories
Νύχτα ευχών στην Παραμυθούπολη
Αφιέρωμα: Τα δωδεκαήμερα
H Λαϊκή Συσπείρωση για το τεχνικό πρόγραμμα δήμου Σουλίου