Με υπερηφάνεια, λαμπρότητα, επισημότητα αλλά και συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του Καλόγηρου Σαμουήλ και των Σουλιωτών, υπέρ της ελευθερίας, που φέτος ήταν αφιερωμένες στα 200 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη.
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από τον Δήμο Σουλίου και την Περιφέρεια Ηπείρου (Π.Ε. Θεσπρωτίας) και πλαισιώθηκαν, ως επί το πλείστον, από τους «Σουλιώτες: Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης».
Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καρκαμίσι» η παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού, κ. Νίκου Ασημακόπουλου, με τίτλο: «Η συμβολή των Σουλιωτών στην Επανάσταση του 1821», με τον κ. Τζαβέλλα Κώστα (απόγονο 8ης γενιάς Τζαβελλαίων) να προλογίζει, και τον Δήμαρχο κ. Καραγιάννη Ιωάννη, τον κ. Μπανίκα Ιωάννη, πρόεδρο του Πνευματικού Συλλόγου «Οι Φίλοι του Σουλίου» και τον κ. Ζέρβα Ηλία, πρόεδρο του «Ομίλου Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης», να απευθύνουν χαιρετισμό.
Την παρουσίαση έκλεισε καταχειροκροτούμενη η εκδήλωση – αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη, του Α΄ Νηπιαγωγείου Παραμυθιάς, με τους μικρούς μαθητές να προκαλούν τον ενθουσιασμό του κοινού.
Το Σάββατο 27 Μαΐου και από ώρα 20:00, χορευτές συλλόγων από διάφορες περιοχές της χώρας μας, με τις κατά τόπους παραδοσιακές φορεσιές, συνοδεία μουσικών, χορωδίας και του Συλλόγου Αναβίωσης Απόγονων Σουλιωτών Ναυπακτίας «’Επαχτος», προχώρησαν στην περιδιάβαση του κεντρικού δρόμου της πόλης της Παραμυθιάς, καταλήγοντας στον προαύλιο χώρο του σχολείου Βούλγαρη, όπου και παρουσίασαν σε προσκεκλημένους και κοινό, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, ημέρα κορύφωσης των επετειακών εκδηλώσεων, αρχικά διεξήχθη ο 10ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας Σουλιωτών, με αφετηρία την Τ.Κ. Γλυκής και τερματισμό το Βουλευτήριο Σουλιωτών, όπου συμμετείχαν 125 αθλητές (άνδρες και γυναίκες), εκ των οποίων οι 13 συμμετείχαν για πρώτη φορά με παραδοσιακές σουλιώτικες φορεσιές.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, με τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου, δοξολογία στον προαύλιο χώρο, με τη μετάβαση των επισήμων και των επισκεπτών στο αμφιθέατρο, χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, κ. Πιτούλη Θωμά, καθώς και αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου.
Στη συνέχεια, επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών, με την πρόσκληση πεσόντων Σουλιωτών και την κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την απονομή βραβείων στους νικητές και νικήτριες του αγώνα δρόμου ανά κατηγορία, τον χαιρετισμό του Δημάρχου Σουλίου και παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Με την παρουσία τους τίμησαν τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις εκτός του Δημάρχου Σουλίου, κ. Καραγιάννη Ιωάννη, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ.Μακεδονίας, κ. Λιάπης Σεραφείμ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, κ. Πιτούλης Θωμάς, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μπραΐμη – Μπότση Σταυρούλα, εκπρόσωποι της κ.ο. της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιόγιακας Βασίλειος και κα. Κεφαλά Μαρία, εκπρόσωπος της κ.ο ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κάτσης Μάριος, εκπρόσωπος της κ.ο «Ελληνική Λύση», κ. Μπίλλας Δημήτριος, ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Γεωργάκος Νικόλαος, ο Δήμαρχος Πάργας, κ. Ζαχαριάς Νικόλαος, ο Δήμαρχος Κόνιτσας, κ. Εξάρχου Νικόλαος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Ντακαλέτσης Χρήστος, ο Πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας Χορτιάτη του Δήμου Πυλαίας, κ. Γιαννουδάς Πέτρος, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Κιάμος Μάκης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστικών, λιμενικών και λοιπών αρχών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οργανώσεων, φορέων και συλλόγων, όπως και πλήθος προσκυνητών από την περιοχή μας και από άλλα μέρη της Ελλάδος αλλά και της Κύπρου.
Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, η ιστορική Οικία Τζαβέλλα παρέμεινε ανοιχτή για το κοινό, με εκθέματα και κειμήλια της ομώνυμης οικογένειας.
Για την επιτυχημένη έκβαση των εκδηλώσεων, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας, σε όλους όσοι συνέδραμαν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση των εορτών, όπως τον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Ε.Κ.Α.Β. Παραμυθιάς, το Κ.Υ. Παραμυθιάς, τον Δήμο Ηγουμενίτσας, την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Παραμυθιάς, τους αιρετούς αλλά και το προσωπικό του Δήμου Σουλίου και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
Τέλος, να ευχαριστήσουμε και όλους τους εθελοντές, τους εκπολιτιστικούς συλλόγους και τα σωματεία, που συνέδραμαν ανιδιοτελώς για την ομαλή διεξαγωγή του συνόλου των φετινών εκδηλώσεων.
Ο Δήμαρχος Σουλίου
Ιωάννης Σπ. Καραγιάννης
More Stories
Αφιέρωμα: Η εκτέλεση των Εννέα Επαρχιωτών (μέρος δεύτερο)
Την Πέμπτη το Τρισάγιο για τους 9 εκτελεσθέντες στην Παραμυθιά
Άρθρο: Απολογισμός για την δημοτική αρχή δήμου Σουλίου