paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο Σουλίου

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ για τις ανεμογεννήτριες στα όρη του Σουλίου

Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΕΝΑ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ

ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΟΡΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ!

Την Τετάρτη 31/5/2023 στο πλαίσιο της νομικά προβλεπόμενης διαδικασίας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου η διατύπωση απόψεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Σουλιοτοχώρια, με βάση την παρουσίαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πρόκειται για το ένα από τα δύο αιολικά πάρκα (21 ανεμογεννήτριες, ισχύος 117.6 MW) που σχεδιάζονται για την περιοχή της Ηπείρου και παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων σε άλλες περιοχές επανέρχονται με τροποποιημένη τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι δημοτικοί του σύμβουλοι με τη «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» στο Δήμο Σουλίου εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην επιχείρηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Το συγκεκριμένο επιχειρούμενο έργο είναι ενταγμένο στην περίφημη πολιτική της «Πράσινης Ανάπτυξης» των ΑΠΕ και της απελευθέρωσης της Ενέργειας την οποία ευαγγελίζονται όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) αλλά και άλλα μικρότερα που δεσμεύονται από την στρατηγική της ΕΕ. Ήταν αυτά τα κόμματα που μας έλεγαν ότι με την πολιτική της «Πράσινης Ανάπτυξης» θα εξασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για το λαό, ενώ ο ανταγωνισμός των ομίλων θα φέρει άφθονες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Αντ’ αυτού όλος ο λαός είδε τις επιπτώσεις των ΑΠΕ με λογαριασμούς ρεύματος «φωτιά» για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους μικρούς επαγγελματίες και τους αγροτοκτηνοτρόφους, τη στιγμή που το βιομηχανικό ρεύμα είναι πάμφθηνο. Όσο για το παραμύθι των θέσεων εργασίας ούτε πολλές είναι, ούτε καλές μπορούν να είναι από τη στιγμή που για να βγουν τα κέρδη του εκάστοτε ενεργειακού ομίλου απαιτείται η επιστράτευση όλου του αντεργατικού νομικού πλαισίου, με πιο χαρακτηριστικό το σχετικά πιο πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη που όλοι μαζί οι «σωτήρες» ψήφισαν! Αυτοί τώρα έχουν το θράσος να ζητάνε ψήφο συναίνεσης του λαού στη συνέχιση των αντιλαϊκών τους σχεδιασμών.

Η «Πράσινη Ανάπτυξη» των ΑΠΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης που χρηματοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι τα κοινά προγραμματικά σημεία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που μαρτυρούν τη στρατηγική τους σύμπλευση υπέρ της διασφάλισης των κερδών στα «πράσινα αρπακτικά».

Να γιατί ο λαός της περιοχής καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξει σε πολιτικές δυνάμεις που τώρα μπορεί να λένε όχι τοπικά, αλλά στήριξαν και στηρίζουν την «πράσινη ανάπτυξη» και την απελευθέρωση της Ενέργειας είτε ως κυβερνήσεις είτε ως «αντιπολιτευόμενες» δυνάμεις.

Η δε διαδικασία της διαβούλευσης μόνο ως υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί αφού εκ των πραγμάτων αποκλείει από τη διαδικασία τους κατοίκους για να διατυπώσουν τη γνώμη τους, καθώς επίσης η όποια απόφαση του ΔΣ είναι απλά γνωμοδοτική και δεν επιδρά ουσιαστικά στην αδειοδότηση της εγκατάστασης ΑΠΕ.

Όσο για το ψευδοεπιχείρημα της προστασίας του περιβάλλοντος, στο οποίο επιχειρείται να προσανατολισθεί η συγκεκριμένη «διαβούλευση», η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει, αν αναλογιστούμε το παράδειγμα της Εύβοιας. Αλλά και χωρίς αυτό τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων «επιβάλλουν» την πάσης φύσεως ρύπανση, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κόστος που περιορίζει το κέρδος. Το κέρδος είναι αυτό που επιβάλλει αυξημένους λογαριασμούς και επιβάρυνση του κόστους παραγωγής των αγροτοκτηνοτρόφων τους οποίους μαζί με τα προβλήματα του ΤΟΕΒ στον κάμπο της Παραμυθιάς (εξέλιξη συνδεδεμένη με το νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης του νερού), πάνε τώρα να τους φορτώσουν και με εμπόδια στην εδαφική ομαλότητα που αναπόφευκτα αυτές οι εγκαταστάσεις φέρνουν.

Το ΚΚΕ δεν είναι γενικά και αόριστα ενάντια στις ΑΠΕ, όμως είναι ενάντια στην άναρχη ανάπτυξή τους στα χέρια των καπιταλιστικών ομίλων που γίνεται με κριτήριο την αύξηση των κερδών τους αδιαφορώντας για το περιβάλλον και άλλους κλάδους της αγροτικής τοπικής οικονομίας. Το ΚΚΕ παλεύει για να γίνει η Ενέργεια αυτό που πρέπει να είναι: κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Θα παλέψει για να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση, της ήδη ερημοποιημένης περιοχής και του Δήμου Σουλίου, με ανεμογεννήτριες.

Γι’ αυτό καλούμε το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση. Καμία εμπιστοσύνη σε σωτήρες γιατί σωτήρες δεν υπάρχουν. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Και γι’ αυτό είναι ανάγκη οι μαζικοί φορείς, τα εργατικά σωματεία, οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι να πούνε ένα βροντερό όχι στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή μας. Να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα για τη σωτηρία του τόπου μας.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα πρωτοστατήσουν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τους εκλεγμένους συμβούλους της

«ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» αλλά κυρίως έξω από αυτό στον αγώνα ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας και της δήθεν πράσινης ανάπτυξης που εκτοξεύει την ενεργειακή φτώχεια απαιτώντας:

•Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο Σουλίου.

•Να μην καταστραφεί περιβαλλοντικά ο τόπος μας και η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή για τα κέρδη των «πράσινων αρπακτικών».

•Κατάργηση των πράσινων τελών ΑΠΕ και του χρηματιστηρίου ενέργειας.

•Μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά.

•Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.

•Αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα για την Ενέργεια που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αξιοποιώντας όλες τις εγχώριες ενεργειακές πηγές και όχι τα κέρδη των ομίλων.

Απάντηση δίνουμε και στις εκλογές που θα γίνουν στις 25 Ιουνίου δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο το ΚΚΕ γιατί μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική λύση για την υπεράσπιση των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων, για ακόμη πιο δυναμική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση. Είναι εντολή για μαχητική αντιπαράθεση με τα «πράσινα αρπακτικά», τους επιχειρηματικούς ομίλους και τον δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη τους.

ΦΘΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: