paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

“Άγαρμπη” παρέμβαση σε περιοχή Natura στον Αχέροντα προκαλεί ανησυχία (βίντεο – Φωτό)

Ο μυθικός Αχέροντας στην Γλυκή με τον περιβάλλοντα χώρο του είναι το κατεξοχήν “τουριστικό κόσμημα” της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια η νόσος των πλατάνων έγινε ένα τεράστιο πρόβλημα για την περιοχή. Είναι ένα πρόβλημα που θέλει ειδικό τρόπο αντιμετώπισης.

Οι πλημμύρες πάλι δημιούργησαν κάποια προβλήματα στον χώρο, ιδιαίτερα προς τις φημισμένες πηγές.

Και πλέον, η “άγαρμπη” παρέμβαση από την πλευρά της περιφέρειας για αυτά τα προβλήματα έρχεται να δημιουργήσει μια εικόνα που είναι απογοητευτική.

Βαριά οχήματα μπήκαν σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Natura 2000 – εκεί που επιβάλλεται η προσεκτική εργασία – δημιουργώντας ένα τοπίο που φέρνει ανησυχία όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους επαγγελματίες.

Μάλιστα ο τουριστικός σύλλογος της Γλυκής έθεσε το πρόβλημα στους υπεύθυνους αντιδημάρχους του δήμου Σουλίου ώστε να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για αποκατάσταση της αποκαρδιωτικής εικόνας.

Το θέαμα αυτή την στιγμή είναι πραγματικά θλιβερό. Κομμένα δέντρα, λάσπη, ο πλάτανος των άνω των χιλίων ετών πια δεν υπάρχει, βλέπεις την εικόνα και το βαρύ όχημα να εργάζεται σε αυτόν τον χώρο και αναρωτιέσαι πώς αυτός ο χώρος θα γίνει πόλος έλξης για τους τουρίστες, πώς αυτός ο χώρος θα γίνει ένα αποκούμπι ηρεμίας για κάποιους ανθρώπους.

Οι αντιδήμαρχοι Νότης Παππάς και Γιώργος Ντάγκας ήταν στον χώρο για να δουν τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, δεν θέλησαν να κάνουν κάποια δήλωση πριν δρομολογηθούν κάποιες ενέργειες, αλλά φάνηκαν αισιόδοξοι για την συνέχεια. Ότι οι επόμενες παρεμβάσεις θα έρθουν να επουλώσουν τα τραύματα των τωρινών παρεμβάσεων.

Την αισιοδοξία αυτήν δεν φαίνεται να την συμμερίζονται οι επαγγελματίες του χώρου καθώς ο τουριστικός σύλλογος θα στείλει στον περιφερειάρχη ένα αίτημα ώστε να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες με την συμβολή των ειδικών ώστε αρχές Μαΐου να έχει διαμορφωθεί ο χώρος όπως ήταν πριν.

Απόλυτο περιβαλλοντικό έγκλημα

Τις ίδιες ανησυχίες έχουν και οι επιχειρήσεις της κοινοπραξίας, όπως εκφράστηκαν στην κάμερα του paramythianews.gr και periodikostep.gr από τον εκπρόσωπο τους Ηλία Φωτίου.

Μας είπε ο κ. Φωτίου:

“Όπως βλέπετε, δυστυχώς, αυτό το μνημείο ομορφιάς που υπήρχε εδώ στις πηγές του Αχέροντα, και έκανε την Γλυκή και την περιοχή ξεχωριστή σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει πια. Ο άγαρμπος τρόπος της παρέμβασης της περιφέρειας με τεράστια μηχανήματα, και άλλων μέσων για την απομάκρυνση των ξερών κορμών και των άρρωστων κατέληξε σε τραγωδία. Έχει γίνει ένα απόλυτο περιβαλλοντικό έγκλημα με το αποτέλεσμα που βλέπετε. Αν δεν παρέμβει συνδυαστικά η περιφέρεια και ο δήμος με κάποιους ειδικούς, δυστυχώς το αποτέλεσμα και η εικόνα που θα έχει η Γλυκή για την έναρξη της σεζόν θα είναι αποκαρδιωτική. Ελπίζω να δράσουμε γρήγορα”

Άμεση παρέμβαση της περιφέρειας

Το αίτημα του τουριστικού συλλόγου:

Στις πηγές του Αχέροντα λόγω των πλημμυρών και των εργασιών της περιφέρειας έχει συντελεστεί ένα ανοσιούργημα. Οι πηγές του μυθικού ποταμού Αχέροντα με το πλατανόδασος, μοναδικό τοπίο ομορφιάς παγκόσμιου φήμης που υπόκεινται στο Νατούρα 2000 στο οποίο κάθε παρέμβαση ή παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται μετά από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος αφού πρώτα κατατεθεί σχέδιο δράσης από υπεύθυνη επιτροπή και πρωτίστως με επιβλέποντα ειδικό επιστήμονα με τεράστια πείρα πάνω στο ζήτημα που αφορούν οικοσυστήματα Νατούρα. Αντί αυτού έχουμε την μετατροπή του χώρου σε κρανίου τόπο αφού έχει αφαιρεθεί κάθε ίχνος πανίδας και πρασίνου, έχει υποστεί φοβερές αλλοιώσεις και το θέαμα που παρουσιάζει σήμερα είναι αποκαρδιωτικό.

Ο σύλλογος επαγγελματιών τουρισμού εκφράζει την βαθιά του ανησυχία και απογοήτευση για τις εργασίες που συντελούνται στον χώρο των πηγών του Αχέροντα υπό την επίβλεψη της περιφέρειας. Ενώ ο σκοπός της δράσης ήταν η προσεκτική κοπή και απομάκρυνση των νεκρών πλατάνων, τα ρέματα και οι πηγές έχουν μπαζωθεί και ισοπεδωθεί. Αυτή τη στιγμή στον ευαίσθητο αυτό χώρο επιχειρεί ένα τεράστιο ερπυστριοφόρο που στις μετακινήσεις του καταστρέφει τα πάντα.

Καλούμε επειγόντος την υπεύθυνη των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας να επισκεφθεί τον χώρο και να ενημερώσει τους επαγγελματίες και τους κατοίκους για την μελέτη της δράσης και τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν στον χώρο.

Γι΄ αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που αν δεν αποκατασταθεί αμέσως και είναι πολύ αμφίβολο να επανέλθει στην πρότερη φυσική ομορφιά, θα υπάρξει διεθνής κατακραυγή από όλους τους επισκέπτες που μαγεύτηκαν από την μυθικότητα και την ομορφιά των πηγών συνυφασμένο με την Αχερουσία λίμνη και τις πύλες του Άδη.

Το έχουν μεταλαμπαδεύσει σε όλο τον κόσμο.

Που αντί σαν χώρα να φτιάχνουμε θεματικά πάρκα με την ανάδειξη της ιστορίας μας, της παράδοσης και της ομορφιάς του τόπου μας, διότι αυτό το οικοσύστημα των πηγών του Αχέροντα είναι μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, το νερό να έρχεται από τα έγκατα της γης και να ξεβράζεται αιώνες τώρα, εμείς να προσπαθούμε να το εξαφανίσουμε και να το μετατρέψουμε σε χωράφια για πικνικ.

Προέχει η άμεση συνεργασία Δήμου και περιφέρειας ώστε με την βοήθεια ειδικών να γίνει η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου των πηγών στην προηγούμενη φυσική τους μορφή. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να έχουν αποτέλεσμα ως τις αρχές Μαΐου, έναρξη της τουριστικής σεζόν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: