paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Άρθρο: Ο δήμος* στην μικρή μας πόλη (*δήμος Σουλίου)

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ

Του Ηλία Φωτίου

Για την αρχή κάποια νούμερα. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2019 δήλωσαν συμμετοχή 5 παρατάξεις και την πρώτη Κυριακή έλαβαν, Ν. Κάτσιος 29,83 και 8 έδρες, Γ. Καραγιάννης 25,95 και 7 έδρες, Ν. Αθανασίου 22,08 και 6 έδρες, Ν. Γώγος16,06 και 4 έδρες, και Λαϊκή συσπείρωση 6,03 και 2 έδρες. Την δεύτερη Κυριακή Δήμαρχος εξελέγη ο Γ. Καραγιάννης με 54,29%. Για την συγκρότηση Δημοτικής αρχής συνεργάστηκε με την παράταξη του Ν. Αθανασίου έχοντας μαζί 13 έδρες, ενώ η αντιπολίτευση 14. Και ενώ το πνεύμα του εκλογικού νόμου με το οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές προωθούσε τις συνεργασίες ώστε το κάθε θέμα να ψάχνει ξεχωριστά την δική του πλειοψηφία στο συμβούλιο, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ  με πρόσχημα την ακυβερνησία στις αποφάσεις, το ανέτρεψε δίνοντας το δικαίωμα ενισχυμένης αναλογική στην συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής, και στην ποιότητα ζωής. Έτσι οι δυο αυτές βασικές επιτροπές από όπου περνάν όλα τα βασικά θέματα συγκροτήθηκαν στην βάση 5 -2. Αυτή η ουσιώδης αλλαγή μαζί με το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις έγιναν με τηλεδιάσκεψη και περιφοράς συνέβαλλαν ώστε το επίπεδο συμμετοχής και παρεμβάσεων των συμβούλων να μην είναι στο καλύτερο επίπεδο, αφού ψηφίζονταν και αποφάσεις που μειοψηφούσαν. Ήταν φανερό για όποιον παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις πως πολλοί σύμβουλοι είχαν χάσει κάθε ενδιαφέρον.

Ωστόσο τα θέματα και τα προβλήματα τού Δήμου μας ήταν εκεί, και προεκλογικά είχαν αναδειχθεί και χαρτογραφηθεί από το σύνολο των παρατάξεων. Ενδεικτικά, 

 1. Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού στην Παραμυθιά,                                                                             2. Η μη λειτουργία του ΒΙΟΠΑΘΕ  

3 .Δημογραφικό πρόβλημα με γήρανση και μείωση του πληθυσμού, με την μεγαλύτερη σε αυτή του μαθητικού πληθυσμού.  

  4. Προβλήματα στην λειτουργία του ΤΟΕΒ στον κάμπο και ταυτόχρονη μείωση του ζωικού κεφαλαίου στα ορεινά. 

 5. Η άμεση υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος από την ασθένεια των πλατάνων και η άμεση φύτευση άλλων δέντρων. 

   6. Υλοποίηση του σχεδίου για ανάδειξη του ιστορικού κέντρου Παραμυθιάς, που έχει εκπονηθεί από την αρχιτέκτονα Β. Παρόλα.  

Όσο και αν μοιάζει παράδοξο, σχεδόν κανένα από αυτά τα θέματα δεν άνοιξε και δεν συζητήθηκε διεξοδικά.

Στα θετικά στα πεπραγμένα της Δημοτικής αρχής πρέπει να καταλογισθούν,

1. Η προσπάθεια εκπόνησης μελέτης ”Τοπικό Πολεοδομικό σχέδιο όλου του Δήμου Σουλίου” με τεράστια σημασία για την ανάπτυξη του τόπου, 

2.Βελτίωση του κλειστού γυμναστηρίου Παραμυθιάς με το πρόγραμμα Φιλόδημος,  

3. Η καλή λειτουργία του Κοινωνικού παντοπωλείου, με μεγάλη αύξηση των εθελοντικών προσφορών από επιχειρήσεις και κατοίκους, 

4. Η ενίσχυση πολιτιστικών φορέων ΘΕΑΤΟ, ΦΟΠ, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ αξιόλογη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου μας. 

Στα αρνητικά, στα 6 παραπάνω βασικά θέματα που έμειναν εκτός,  θα προσθέταμε την αύξηση, με το καλημέρα, των ανταποδοτικών τελών κατά 60%, τις πολλές απευθείας αναθέσεις, και την μη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Ο Δήμαρχος Γ. Καραγιάννης ξεκίνησε σαν σεμνό ”καλό παιδί,” και ολοκληρώνοντας την θητεία του σίγουρα κερδίζει και τον τίτλο του έντιμου και εργατικού. Η όποια άλλη  κριτική του γίνει σε θέματα οραματισμού, επιτελικότητας πρόσταγμα προτεραιοτήτων, θα πρέπει να συνεκτιμήσει την προηγούμενη απειρία ως προς τα αυτοδιοικητικά. Από τους αντιδημάρχους ξεχωρίζει με διαφορά ο Φ. Μπέλος που έχει κερδίσει, όχι άδικα τον τίτλο του ”Γκρίζου καρδινάλιου” του Δήμου. Είναι αυτός που εισηγήθηκε τα περισσότερα θέματα στο Δ. συμβούλιο και δέχθηκε τις περισσότερες κριτικές, και είναι ίσως και ο μοναδικός που έχει ανά πάσα στιγμή την μεγάλη εικόνα λειτουργίας του Δήμου, και την διαχείριση της καθημερινότητας. Ο μεγάλος του εχθρός, ο εκρηκτικός συγκρουσιακός χαρακτήρας του. Άλλος αντιδήμαρχος που τα πάει καλά είναι ο Γ. Ντάγκας που από όταν ανέλαβε καθήκοντα έφερε σίγουρα έναν άλλον αέρα στον τομέα του, μένει όμως να επιμείνει και στην ουσία των θεμάτων ώστε να έχει πιο πολλά πρακτικά αποτελέσματα. Ο Α. Γκέκας σαν αντιδήμαρχος Δ.Δ Αχέροντα, αθόρυβα και μεθοδικά τα έχει πολύ καλά στην περιοχή, δίνοντας άμεσες πρακτικές λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων.

Από τους αρχηγούς των παρατάξεων ο Ν. Κάτσιος είχε σίγουρα στο Δ.Σ τον ποιο συγκροτημένο και ποιοτικό λόγο, είχε συνεχή παρουσία και έδωσε χώρο και λόγο στους συμβούλους της παράταξης. Στα μείον, δεν ανέδειξε και δεν δημοσιοποίησε τις πολλές ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του ώστε να γίνουν ευρεία γνωστές. Επίσης, λόγο προσόντων, θα μπορούσε να επιβάλει ποιο πολλές φορές την δική του ατζέντα σε θέματα στο ΔΣ. Ο Ν. Γώγος αφότου βρήκε τα πατήματα σαν αρχηγός παράταξης είχε πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις, και σίγουρα τις πιο προωθημένες στα επί συζήτηση θέματα. Στην ουσία δίδαξε, εποικοδομητική αντιπολίτευση. Η ΛΣ σε σχέση με την μικρή της δύναμη, είχε χάριν του Ηλία Κουτσή, δυναμική και μαχητική παρουσία, αλλά πάντα προβλέψιμη.

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου και οι διεργασίες παρασκηνιακά η μη έχουν ήδη ξεκινήσει, υπάρχουν δύο παράμετροι που θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Η μια είναι πως όπως και νάχει οι βουλευτικές εκλογές θα προηγηθούν των δημοτικών, και η άλλη, Δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με 43%. Η πρώτη έχει να κάνει με το θέμα των συμπράξεων και συμμαχιών. Αν έχει επιτευχθεί συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ είναι φυσικό να υπάρχει κοινή κάθοδος και στις Δημοτικές. Αν αντίθετα ναυαγήσει, το θέμα συνεργασιών δυσκολεύει. Η άλλη αφορά το πόσα σχήματα θα κατέβουν. Όπως και νάχει η παράταξη του  Γ. Καραγιάννη θεωρείται δεδομένη από κοινού με αυτή του Ν. Αθανασίου. Ωστόσο εδώ θα προκύψουν δύο θέματα. Το ένα  αφορά τους Γ. Ντάγκα και Ν. Αθανασίου που σαν πρωτοκλασάτα στελέχη της τοπικής ΝΔ θα πρέπει λογικά να λογοδοτήσουν στην παράταξη, και το πολιτικό τους μέλλον σε αυτή θα έχει θέματα. Το άλλο έχει να κάνει με τον προβληματισμό κάποιων στελεχών στον τοπικό Σύριζα, πως στην περίπτωση συνεργασίας με τον τωρινό Δήμαρχο πρέπει να σφιχταγκαλιαστείς και με το σκληρό Δεξιό κομμάτι.

Σίγουρη είναι και η συμμετοχή της παράταξης του Ν. Κάτσιου. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για θέματα ενότητας της Δεξιάς παράταξης στον μικρό μας Δήμο το τοπίο δεν άλλαξε ουσιαστικά αφού ο μικροκομματισμός επικράτησε και πάλι. Έτσι από ότι φαίνεται θα έχει την στήριξη του Πιτούλη αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει αυτή του βουλευτή, Έτσι σαν επικεφαλής είναι αναγκασμένος να ψάξει συμμαχίες σε προσωπικότητες και από άλλους χώρους, μόνο που αυτές πρέπει να έχουν μεγάλο ειδικό βάρος ακόμη και σε βαθμό να αλλάξουν την φυσιογνωμία της παράταξης του. Έμπειρος πολιτικά ο ίδιος γνωρίζει πως είναι καταδικασμένος να παρουσιάσει συνδυασμό νίκης, αφού μια δεύτερη ήττα θα ήταν καταστροφική για την όποια πολιτική καριέρα. Μεγάλο στοίχημα και καθόλου εύκολο εγχείρημα.

Η περίπτωση του Ν. Γώγου  είναι διαφορετική, και πιο εύκολη. Καθώς ο Σύριζα έχει ξεκαθαρίσει πως αυτή την φορά   θα στηρίξει συνδυασμούς που έχουν προοπτική νίκης και στην βάση κεντροαριστερής συγκρότησης δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να κάνει ήρεμα την ερευνά του, αν το πολιτικό κλίμα σηκώνει συμμετοχή και τρίτου συνδυασμού, και τι κατεύθυνση θα πάρουν οι κεντρικές πολιτικές εξελίξεις που έτσι και αλλιώς θα είναι καταλυτικές για τις όποιες διεργασίες και συνεργασίες. Πολύ περισσότερο με την μετατροπή του νομού σε μονοεδρική, όπου η πολιτική πόλωση θα οξυνθεί και στο παιγνίδι των συμμαχιών, λογικό είναι, να μπουν και άλλοι παράμετροι.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: