paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Άρθρο Π. Νταή: Οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ να αποτελέσουν μείζον πολιτικό γεγονός

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΜΕΙΖΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ που θα διεξαχθούν στις αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό πολιτικό γεγονός. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να συντρέξουν δύο προϋποθέσεις: Η μια είναι ποσοτική και αφορά στον αριθμό αυτών που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Η δεύτερη είναι ποιοτική και αφορά στο επίπεδο του πολιτικού λόγου που θα αναπτυχθεί κατά την προεκλογική περίοδο.

Εκτιμούμε ότι υπάρχουν οι βάσεις για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων αυτών, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο είναι σαφώς καλύτερη από ανάλογες καταστάσεις του παρελθόντος, όταν το Κίνημα έβγαινε τραυματισμένο από εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτή η θετική εξέλιξη πιστώνεται απόλυτα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η οποία επέτυχε την επανένωση των βασικών δυνάμεων του χώρου και τον διπλασιασμό των ποσοστών μεταξύ 2015 και 2019 και άφησε πίσω της μια απολύτως επιτυχημένη και πολύ σημαντική παρακαταθήκη. 

Στη μάχη της διαδοχής, υπάρχουν έξι αξιόλογες υποψηφιότητες: 

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός, με διεθνή αναγνώριση, στη διάρκεια της θητείας του οποίου αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της χώρας και δρομολογήθηκαν σημαντικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, μέσα σε ένα πολύπλοκο μάλιστα πολιτικό περιβάλλον. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, «φιναλίστ» στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2017, με πολυετή και επιτυχημένη θητεία στην ευρωβουλή και με τη δυνατότητα να μεταφέρει στην εγχώρια πολιτική σκηνή τις σύγχρονες τάσεις της σοσιαλδημοκρατίας. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα σε όσες θέσεις ευθύνης ανέλαβε κατά την μακρά και ευδόκιμη πολιτική και υπουργική του σταδιοδρομία. 

Ο Χάρης Καστανίδης, με σταθερή πορεία, αποτελεσματική παρουσία σε υπουργικά καθήκοντα, σαφή πολιτικό δημοκρατικό και προοδευτικό λόγο και μεγάλη προσφορά στην παράταξη.

Ο Παύλος Γερουλάνος, με επιτυχημένη θητεία ως Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, άνθρωπος με εμπειρίες από τους χώρους της αυτοδιοίκησης και του επιχειρείν. 

Ο Παύλος Χρηστίδης, ο νεότερος εκ των υποψηφίων, με νέες ιδέες, αλλά και την εμπειρία που απέκτησε ως εκπρόσωπος Τύπου τα τελευταία χρόνια.

Και οι έξι υποψήφιοι μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην διεξαγωγή μιας προεκλογικής συζήτησης με ουσιαστικό περιεχόμενο, σοβαρό πολιτικό λόγο, ευπρέπεια, ψυχραιμία, μετριοπάθεια και σεβασμό σε όλες τις απόψεις. Μιας προεκλογικής περιόδου που θα χαρακτηριστεί από την υποβολή και διαβούλευση συγκεκριμένων, ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων για την ανάπτυξη της χώρας με προοδευτική κατεύθυνση, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ.

Η έτερη προϋπόθεση αφορά όλους μας. Τους υποψηφίους και τα επιτελεία τους, τα στελέχη του κινήματος, τις οργανώσεις, τα απλά μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους. Όσο πιο πολλοί ψηφίσουμε στις εκλογές, τόσο πιο δυνατό θα βγει το ΚΙΝΑΛ. Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΙΝΑΛ, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο νέος του αρχηγός, όποιος και αν είναι αυτός. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Και γι΄ αυτό την αθρόα συμμετοχή τη χρωστάμε στους εαυτούς μας, στο κίνημα, στη χώρα αλλά και στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά.

Τέλος, η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο στενό πλαίσιο για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους για να καταδειχθεί ο σοβαρός πολιτικός λόγος του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος είναι όχι μόνο χρήσιμος αλλά και απολύτως απαραίτητος απέναντι στις ανούσιες υπερβολές και τις μεγαλοστομίες, στις οποίες αναγκαστικά καταφεύγουν οι δύο «μονομάχοι» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αν επιτευχθεί αυτό, τότε είναι σίγουρο ότι το ΚΙΝΑΛ θα επανέλθει και πάλι σε πλήρως πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, με την προϋπόθεση βεβαίως να παραμείνει ενωμένο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών του Δεκεμβρίου. Αυτό αποτελεί όχι απλώς ένα διαδικαστικό προαπαιτούμενο, αλλά αίτημα της βάσης του Κινήματος, η οποία δεν πρόκειται να επιτρέψει και να ανεχτεί «παιγνίδια» τεχνητής πόλωσης και τελικά διάσπασης. 

Γιατί σε τελική ανάλυση στις εκλογές αυτές δεν συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι και διακριτές ιδεολογίες. Αναμετρώνται με όρους πολιτικούς και όχι προσωπικούς, έξι άξιοι υποψήφιοι για να αναλάβουν την ηγεσία της μιας, ενιαίας και αδιαίρετης δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης της χώρας. Στην αναμέτρηση αυτή δεν χωράνε πολώσεις, προσωπικές συγκρούσεις και πολιτικές, αλλά μόνο ιδέες για την διαμόρφωση ισχυρού πολιτικού σοσιαλδημοκρατικού λόγου, καθώς και για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε να αυξηθεί η πολιτική και εκλογική επιρροή του ΚΙΝΑΛ. 

Και αυτά θα πρέπει να είναι και τα μόνα κριτήρια που θα καθορίσουν την ψήφο και την επιλογή μας. 

Παναγιώτης Β. Νταής

Μέλος Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του ΚΙΝΑΛ

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: