paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Άρθρο: Όχι άλλη ευκαιρία στους… ειδικούς των χαμένων ευκαιριών

Του Παναγιώτη Νταή (δημοτικός σύμβουλος δήμου Ηγουμενίτσας)

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ …ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ 

Όταν τέτοια εποχή το περασμένο έτος, είχε ανακοινωθεί …πανηγυρικά το περιεχόμενο του Προγράμματος Ελλάδα 2.0 για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είχαμε επισημάνει ότι η Θεσπρωτία έμεινε εκτός, αφού δεν υπήρχε κανένα ονοματισμένο έργο τοπικού ενδιαφέροντος. Είχαμε τονίσει όμως την ίδια στιγμή, ότι από τις λεγόμενες οριζόντιες δράσεις, θα δοθεί η ευκαιρία στην Περιφέρεια, τους Δήμους, αλλά και σε άλλους τοπικούς δημόσιους φορείς, να διεκδικήσουν την ένταξη έργων. Το τονίσαμε για να κρατήσουμε σε εγρήγορση τους τοπικούς φορείς, ενόψει των ευκαιριών που θα έρχονταν. 

Τον περασμένο Οκτώβρη σε νέο άρθρο είχαμε επισημάνει ότι στις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων και δράσεων των Δήμων, την αμέσως προσεχή χρονική περίοδο, από προγράμματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021 – 2027, το «Αντώνης Τρίτσης» κ.α. Επειδή, διατηρούσαμε – βάσιμες όπως αποδείχθηκε – αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ανακοινώσεις αυτές υπέπεσαν στην αντίληψη της Δημοτικής Αρχής, είχαμε αναλύσει τις δυνατότητες αυτές στο προαναφερόμενο άρθρο, μήπως ευαισθητοποιηθούν και ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι, άμεσα και έγκαιρα, ώστε να καταστρώσουν την αναγκαία στρατηγική και να ωριμάσουν τα έργα και τις δράσεις. 

Δυστυχώς οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες, καθώς η πρώτη και άκρως σημαντική ευκαιρία που παρουσιάστηκε και αφορούσε στη χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης, παρεμβάσεων σε δημόσιους χώρους και κτηριακό απόθεμα  χάθηκε, αφού ο Δήμος δεν κατέθεσε καμία πρόταση, κάτι που βεβαίως δεν ισχύει για την πλειονότητα των Δήμων της χώρας, που χάραξαν τις στρατηγικές τους και κατέθεσαν προτάσεις, αξιοποιώντας αυτή τη δυνατότητα. 

Χρησιμοποιώντας αθλητικούς όρους, θα χαρακτηρίζαμε την Δημοτική Αρχή ως «χασογκόλη». Η πολιτεία με τις δράσεις της, δημιουργεί τις προϋποθέσεις και δίνει …ασίστ πάσες, για να τις αξιοποιήσουν οι Δήμοι «σκοράροντας». Η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας όμως, χάνει διαρκώς τις σημαντικότερες ευκαιρίες.

Είναι κρίμα γιατί οι πολίτες της έδωσαν τόσες ευκαιρίες, τις οποίες εκμεταλλεύεται μόνο για μικροπολιτικά οφέλη. Απώλεσε και συνεχίζει να χάνει όλες τις μεγάλες ευκαιρίες για την ένταξη της περιοχής στον «Χάρτη της Ανάπτυξης», με την εξασφάλιση  χρηματοδότησης μεγάλων και ουσιαστικών έργων. Καθηλώνει την περιοχή στο περιθώριο με την επιλογή μικρών, αποσπασματικών και συχνά πελατειακών – ρουσφετολογικών παρεμβάσεων. 

Ο αγώνας όπου να είναι ολοκληρώνεται, καθώς διανύουμε το «τελευταίο τέταρτο» κατά τη διάρκεια του οποίου είναι σίγουρο ότι θα χαθούν και άλλες ευκαιρίες από τη Δημοτική Αρχή. Όμως, άλλη ευκαιρία δεν θα δώσει η τοπική κοινωνία σε μια Δημοτική Αρχή που κατάφερε να κάνει τόσο λίγα, σε τόσο πολύ χρόνο και με τόσα χρηματοδοτικά μέσα στη διάθεσή της.   

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: