paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Αλκιβιάδης Λάμπρου: Η ιχθυοκαλλιέργεια έχει πολύ μεγάλη δυναμική

Η συνέντευξη του Αλκιβιάδη Λάμπρου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”

Σε μια δύσκολη περίοδο πολλαπλών κρίσεων η «πολιτική» συνομίλησε με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη σε θέματα ιχθυοκαλλιεργειών Άλκη Λάμπρου πάνω στα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Ο τομέας της ιχθυοκαλλιέργειας σε τι κατάσταση είναι;

Πράγματι η πολλαπλή κρίση σίγουρα έχει «ακουμπήσει» και την ιχθυοκαλλιέργεια, είναι κάτι που η περιφέρεια γνωρίζει και είναι δίπλα τους. Έχω κάνει αρκετές συναντήσεις με τον κλάδο, είναι πρωταρχικό και για μένα αλλά και για τον περιφερειάρχη να λύνουμε τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα.

Η ιχθυοκαλλιέργεια έχει πολύ μεγάλη δυναμική και στηρίζει την τοπική οικονομία.

Στην πολλαπλή κρίση που αναφερθήκατε είναι και αυτή της πανδημίας. Τον τελευταίο καιρό και στην Ήπειρο ακολουθούμε την γενικότερη πορεία και υπάρχουν περισσότερα κρούσματα σε καθημερινή βάση. Τι λέτε για αυτό; Έχουν γίνει λάθη;

Θα απαντήσω ευθέως. Φυσικά και έχουν γίνει και λάθη. Μην ξεχνάτε ότι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, των αποστάσεων, των μασκών…

Αυτή η χαλαρότητα βοήθησε στην διασπορά του ιού, στο επίπεδο των εμβολιασμών στην Θεσπρωτία ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά αλλά στην συνέχεια κάπου κολλήσαμε, το ίδιο έγινε και στους άλλους νομούς.

Είναι, πιστεύω, απαραίτητο να εμβολιαστούμε όλοι γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε πολύ τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε βαριά και θα έχουμε μείωση του ιικού φορτίου.

Έχουμε μεγάλο αριθμό όμως αντιεμβολιαστών. Για αυτούς τι λέτε;

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Είναι αυτοί που έχουν λογικές φοβίες, αυτοί που έχουν προβλήματα υγείας και αυτοί που δημιουργούν σενάρια συνωμοσιολογίας.

Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε στους πολίτες που φοβούνται τις επιστημονικές εξηγήσεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχουν να φοβούνται κάτι. Όσοι έχουν πρόβλημα υγείας αυτοί θα το συζητήσουν με τον γιατρό τους και αυτός θα τους πει τι να κάνουν.

Η επόμενη κρίση είναι της ακρίβειας. Πιστεύεται ότι είναι παροδική ή θα είναι για καιρό μαζί μας; Και θα τα καταφέρουν οι πολίτες;

Είμαστε σε μια κρίση παγκόσμια, συνήθως όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Η κρίση αυτή που είναι κατά βάση ενεργειακή, πραγματικά δημιουργεί προβλήματα και προβληματισμό. Όπως είδαμε η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε μέτρα για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αύξηση το επίδομα θέρμανσης, και, δίνει στους πιο ευάλωτους που παίρνουν το ΚΕΑ επιπλέον χρήματα τον Δεκέμβριο. Παράλληλα δίνει και ένα επίδομα στα ΑΜΕΑ, στους συνταξιούχους και στους ήρωες της πανδημίας, στο προσωπικό της υγείας.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και θα κάνει τις επεμβάσεις που χρειάζονται.

Το έργο της περιφέρειας πως το κρίνετε;

Ο κ. περιφερειάρχης έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι νοιάζεται για την Ήπειρο, για κάθε γωνιά της και για αυτό και έχει τόσο μεγάλη εκλογική αποδοχή. Εκτός από τα μεγάλα προγράμματα η περιφέρεια δίνει μεγάλη σημασία και στα έργα της καθημερινότητας για να κάνει την ζωή των πολιτών καλύτερη και ασφαλέστερη. Βλέπουμε βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, κόμβους για πιο ασφαλή κίνηση σε σημεία επικίνδυνα, ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα. Αλλά συμβάλλει και στην εξωστρέφεια, στον ποιοτικό τουρισμό και στις εξαγωγές ηπειρώτικων προϊόντων.

Ο Δεκέμβρης ήταν ο μήνας του συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο όμως αναβλήθηκε. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

Το συνέδριο κάθε κόμματος είναι μια κορυφαία στιγμή του όπου επανατοποθετούνται οι πολιτικές και οι σχεδιασμοί για το μέλλον.

Η συγκυρία όμως τώρα είναι αποτρεπτική για τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις. Μάλιστα όταν έχουμε μπροστά μας μια καινούρια μετάλλαξη του ιού που αναγκάζει τις χώρες σε όλον τον πλανήτη να παίρνουν νέα μέτρα προφύλαξης.

Πιστεύω ότι ήταν μια πολύ σωστή απόφαση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη ώστε το συνέδριο μας να γίνει σε μια πιο κατάλληλη εποχή.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: