paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Αλκιβιάδης Λάμπρου: Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών έχει προοπτικές και χρειάζεται στήριξη

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “πολιτική” στο φύλλο του Ιουλίου

Αλκιβιάδης Λάμπρου: Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών έχει προοπτικές και χρειάζεται στήριξη

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αλκιβιάδης Λάμπρου  σε θέματα Ιχθυοκαλλιεργειών τον τελευταίο καιρό είχε μια σειρά επαφών με φορείς και επαγγελματίες του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας. Η εφημερίδα «πολιτική» με αφορμή αυτές τις επαφές συνομίλησε με τον κ Λάμπρου.

Εδώ και λίγους μήνες είστε στην θέση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη με αντικείμενο τις ιχθυοκαλλιέργειες. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στον κλάδο;

Ο κλάδος των Ιχθυοκαλλιεργειών είναι ένας δυναμικός παραγωγικός και  αναπτυξιακός κλάδος με σημαντικές δυνατότητες και προοπτική, που όμως, λόγω και του κορονοϊού δοκιμάστηκε αυτή τη περίοδο. Προβλήματα ενίσχυσης σε οικονομική και επιχειρηματική βάση, θέματα υποδομών και προσβάσεων αλλά και επικοινωνίας, μαζί με ενέργειες εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας συνθέτουν τη βεντάλια των προβλημάτων, που απαιτούν επίλυση και στήριξη.

Οι δικές σας προτεραιότητες σε σχέση με τα προβλήματα αυτά ποιες είναι;

Οι προτεραιότητες της Περιφέρειας, που θεσμικά έχω την τιμή να υπηρετώ στον τομέα των Ιχθυοκαλλιεργειών, ταυτίζονται με τις παραπάνω επισημάνσεις. Υπάρχει ήδη μια εμπειρία και στήριξη σε υπηρεσιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Περιφερειάρχη και αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, για μια σειρά ζητημάτων. Από τις μέχρι τώρα συστηματικές επαφές μου τόσο με φορείς και επιχειρηματίες του κλάδου, όσο και υπηρεσιακών παραγόντων αναδεικνύεται η ανάγκη υποστήριξης των υποδομών πρόσβασης στις μονάδες, βελτίωσης των αλιευτικών καταφυγίων, προώθησης των αιτημάτων οικονομικής στήριξης λόγω της πανδημίας και σε συνεργασία πάντα με τα συναρμόδια υπουργεία προώθησης προγραμμάτων κάθε εξειδικευμένης μορφής προς στήριξη του κλάδου και της προώθησης του προϊόντος.   

Στα προβλήματα που τέθηκαν από τους ιχθυοκαλλιεργητές είναι και η ανυπαρξία ιντερνετ στις περιοχές που λειτουργούν. Είναι δυνατόν το 2021 να τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα; Πόσο δύσκολο είναι να λυθεί; Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί;

Το θέμα ψηφιακής στήριξης των Μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας (internet) έχει τεθεί και ήδη προωθήθηκε προς τον Περιφερειάρχη και τα συναρμόδια Υπουργεία, το παρακολουθούμε μέχρι τελικής επίλυσής του, ειδικότερα στην περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας, όπου υπάρχει και δυναμική ανάπτυξη του κλάδου.

Όταν λήξει η θητεία σας τι θα θέλατε να έχει μείνει ως παρακαταθήκη από την δική σας συμβολή;

Φιλοδοξία μου είναι να έχει ολοκληρωθεί ένας σχεδιασμός, με βάση την δημιουργία βάσης δεδομένων και αναγκαίων δράσεων υποστήριξης των Ιχθυοκαλλιεργειών, με παραγωγικό συντονισμό και συνεργασία επιχειρήσεων, μονάδων, υπηρεσίας, περιφέρειας και αρμόδιων υπουργείων.

Υπάρχει μια κριτική προς το πρόσωπο σας ότι κάνετε πολιτική επικοινωνίας και όχι ουσίας. Πως απαντάτε σε αυτήν την κριτική;

Δεκτή κάθε καλοπροαίρετη και εποικοδομητική κριτική. Προσωπικά κινούμαι σε επίπεδο συνεργασίας, προώθησης προβλημάτων, επίλυσης και ανάδειξης κάθε δυνατής θετικής προοπτικής, για τον τομέα ευθύνης μου και όπου αλλού μπορώ να συμβάλλω εποικοδομητικά. Χαρά μου θα είναι κάποιες δυνάμεις αδράνειας, να μετατραπούν σε εποικοδομητική συνεργασία, αυτό χρειαζόμαστε.

Είμαστε σχεδόν δύο χρόνια από την νέα θητεία του συνδυασμού του κ. Καχριμάνη. Πως θα σχολιάζατε την μέχρι τώρα πορεία; Τι περιμένετε για την συνέχεια;

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να τονίσω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κ. Περιφερειάρχη για κάθε γωνιά της Ηπείρου, την πλούσια, θεσμική παρεμβατικότητα, λειτουργία και δράση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των επιτροπών, αλλά και όλων των Αντιπεριφερειαρχών και των υπηρεσιών. Η αμεσότητα της δράσης, η γνώση των θεμάτων, η παρεμβατικότητα σε κεντρικό επίπεδο, η συνεργατικότητα και αποτελεσματικότητα, χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή, στηριγμένη και στη μεγάλη εμπειρία. Στην συνέχεια περιμένω πολύ προσεγμένη διαχείριση των νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων που θα δοθούν στην πατρίδα μας (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, προγράμματα, αυτοτελείς πόροι, νέες αρμοδιότητες κ.λ.π.) ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Είστε ικανοποιημένος από την συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση;

Όσον αφορά την μέχρι τώρα εμπειρία μου θα έλεγα ότι αυτό υφίσταται, αλλά χρειάζεται βελτίωση τόσο από την πλευρά της αυτοδιοίκησης με ικανή τεκμηρίωση, όσο και της κεντρικής διοίκησης με απόδοση και στήριξη αναγκαίων υποδομών, προσωπικού, αρμοδιοτήτων και προγραμμάτων ώστε να βελτιωθούν σε τελική ανάλυση οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς.

Η θέση σας για το θέμα της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας ποια είναι;

Η θέση μου και έχει εκφραστεί ήδη και σε πολιτικό επίπεδο, είναι σαφής και ξεκάθαρη. Εκτός των χώρων του κύριου λιμένα της Ηγουμενίτσας που πρέπει να αποδοθούν για την λειτουργία του και την ανάπτυξη του, με ανταποδοτικά τέλη προς την Αυτοδιοίκηση όλοι οι άλλοι χώροι να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το λαό.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: