paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Ανακοίνωση ΚΚΕ(μ-λ) για τη ρήτρα αναπροσαρμογής 

Ανακοίνωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής 

Με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Παρασκευή 24/6 το βράδυ, η κυβέρνηση προχωράει στο «πάγωμα» για ένα χρονικό διάστημα ( από 1 Αυγούστου 2022 έως 1 Ιουλίου 2023) στην επιβολή της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα από τους παραγωγούς – παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Από την άλλη δίνει την δυνατότητα στις εταιρείες να αλλάζουν χρεώσεις κάθε μήνα με την μοναδική υποχρέωση να το ανακοινώνουν στις ιστοσελίδες τους δύο μήνες πριν. Και στον λαό το «δικαίωμα» να αλλάζει πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος «αζημίως», χωρίς δηλαδή να πληρώνει αποζημίωση για αλλαγή συμβολαίου πριν από την λήξη του. Με αυτή την μέθοδο η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα πέσουν κατά πολύ και θα φθάσουν στα επίπεδα του περσινού φθινοπώρου.

Μετά την αύξηση- κοροϊδία στον κατώτατο μισθό που τον καταβρόχθισε η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, τα επιδόματα –χαρτζιλίκια για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, την λαθροχειρία με την επιστροφή «έως 600 ευρώ» από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σήμερα η κυβέρνηση έρχεται με το «πάγωμα» της ληστρική ρήτρας αναπροσαρμογής να παίξει ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ της κοροϊδίας προς τον λαό και της συγκάλυψης της αντιλαϊκής επίθεσης.

Η κυβέρνηση δεν καταργεί την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής που επέβαλλαν με άμεσο και έμμεσο τρόπο όλες οι εταιρείες παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φορτώνοντας όλες τις αυξήσεις τόσο του κόστους παραγωγής όσο και των τιμών που διαμόρφωνε το «χρηματιστήριο ενέργειας» στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Την «παγώνει» για ένα χρονικό διάστημα με την δυνατότητα του υπουργού να παρατείνει αλλά και να μειώνει το χρονικό διάστημα, προφανώς ανάλογα με τα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης κεφαλαιοκρατίας που παράγουν και διαχειρίζονται την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Καθώς αυτό δεν αποτελεί μόνο ένα προϊόν – εμπόρευμα για την καπιταλιστική οικονομία αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα σημαντικό παραγωγικό «εργαλείο» για την βιομηχανία , το εμπόριο και τις υπηρεσίες, του οποίου η αύξηση του κόστους θίγει σοβαρά την κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση σε αντιστάθμισμα του «παγώματος» δίνει στις εταιρείες παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος το ελεύθερο να αυξάνουν τις τιμές κάθε μήνα με μοναδική τους υποχρέωση να ενημερώνουν το κοινό δύο μήνες πριν με ανάρτηση των νέων τιμών στις ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο. Έτσι ώστε ο λαός να «ενημερώνεται» και να αλλάζει πάροχο όποτε θέλει «αζημίως». Εδώ η κοροϊδία γίνεται αστικό παραμύθι ότι ο ανταγωνισμός δίνει «επιλογές» φθηνότερων τιμών όταν στο ράλι της ακρίβειας και στην ηλεκτρική ενέργεια οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις παροχής λειτούργησαν και λειτουργούν ως καρτέλ, με την διαμόρφωση κοινών τιμολογίων. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την επιδότηση των εταιρειών παροχής μέσω του « Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης» ενός μηχανισμού που πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα είτε μέσω των λογαριασμών ρεύματος είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό και διατηρεί ανέπαφο το «ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας» που λειτουργεί από τον Μάρτη του 2020, αποτελεί «απόγονο» του μηχανισμού «δημοπρασίας ρεύματος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα η λειτουργία του διαμορφώνει τις ληστρικές τιμές ρεύματος που φορτώνεται στις πλάτες του ο εργαζόμενος λαός.

Η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα όπως και η ακρίβεια συνολικά δεν θα σταματήσει από τις κυβερνητικές τροπολογίες και παραπλανητικές μεθοδεύσεις καθώς αποτελεί κομμάτι της συνολικής επίθεσης προς τα λαϊκά στρώματα για να φορτώσει τα βάρη της κρίσης του καπιταλιστικού – ιμπεριαλιστικού συστήματος στις πλάτες τους. Στην χώρα μας αυτή η επίθεση πολλαπλασιάζεται και γιγαντώνεται από την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές που αποσπούν μεγάλο μέρος από την λεηλασία των εργαζόμενων και του πλούτου της ενώ το μερτικό της παίρνει και η ντόπια κεφαλαιοκρατία.

Για τον εργαζόμενο λαό ο μοναδικός δρόμος που ανοίγεται μπροστά του για να ζήσει ανθρώπινα είναι η οργάνωση και ο αγώνας. Η αντίσταση και η διεκδίκηση ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου – ιμπεριαλιστών. Κόντρα σε κάθε είδους ξαναζεσταμένες αυταπάτες κυβερνητικής διαχείρισης, κόντρα στην μοιρολατρία.

Δεν απλώνουμε το χέρι μας για επιδόματα – κοροϊδία, σηκώνουμε την γροθιά μας και απαιτούμε:

Πάρτε πίσω όλες τις αυξήσεις στο ρεύμα.
Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ηλεκτρικό, άμεση επανασύνδεση όσων διακόπηκαν.
Κάτω η πολιτική της ακρίβειας και της φτώχειας.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: