paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Κύριε πρωθυπουργέ, 

Επισκέπτεστε  τη Θεσπρωτία και την Ηγουμενίτσα όπου εμείς οι Θεσπρωτοί δεν έχουμε ξεχάσει ούτε έχουμε αποδεχθεί μία από τις πρώτες αποφάσεις που πήρατε, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων σας, να καταργήσετε τις τριανταεπτά πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα, μεταξύ αυτών και  το νεοϊδρυθέν  με το νόμο 4559/2018  από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Πανεπιστημιακό Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας και να αφήσετε την Θεσπρωτία μόνη στην Ήπειρο, χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα.

Θα επισκεφθείτε το Λιμάνι μας και θα ενημερωθείτε ενδεχομένως για την πορεία των έργων της 3ης φάσης,  που ήταν σχεδόν απενταγμένα και μετά από πολύμηνες προσπάθειες και ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  εντάχθηκε η χρηματοδότησή τους, ύψους 49 εκατ. ευρώ, στη νέα τότε προγραμματική περίοδο και τα έργα βαίνουν  πλέον στην ολοκλήρωσή τους. Περαιώθηκε επίσης η κατασκευή του κτηρίου Τ3  που με ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε στο πρόγραμμα interreg Ελλάδας – Ιταλίας, γιατί ήταν επίσης από την προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ  απενταγμένο από τα έργα της Β φάσης.  Θα έχετε επομένως εικόνα  όλου του Λιμανιού, ενός μεγάλου έργου αξίας 150 περίπου εκατ. ευρώ, που εσείς και η Κυβέρνησή σας επιλέξατε να το πουλήσετε αντί πινακίου φακής. 

Κύριε πρωθυπουργέ, η λωρίδα γης όλης σχεδόν της Θεσπρωτίας που βρέχεται από τη θάλασσα, η λεγόμενη Χερσαία Ζώνη Λιμένα δεν ανήκει στους παράκτιους Δήμους της Θεσπρωτίας όπως ευλόγως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο υπάγεται ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ ΑΕ). Το από πολλών ετών αίτημα παραχώρησης  της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος, από τον ΟΛΗΓ πρώτα και το ΤΑΙΠΕΔ στη συνέχεια,  στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών είναι συνεχές και τον προηγούμενο χρόνο κάτοικοι και φορείς προέβησαν σε κινητοποιήσεις που περιλάμβαναν  και το κλείσιμο του λιμανιού.  Οι υποσχέσεις του υπουργού σας κ. Πλακιωτάκη ότι  η απόδοσή της  είναι θέμα ολίγων μηνών, επανειλημμένα διαψεύδονται.  Ελπίζουμε να είστε σε θέση να ανακοινώσετε  πλέον την παραχώρηση της Χ.Ζ. στους δύο δήμους, για να την αξιοποιήσουν προς όφελος των δημοτών τους, των κατοίκων της  Θεσπρωτίας  και της Ηπείρου γενικότερα. 

Η σύνδεση του Λιμένα με τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στη θέση Μαυρομάτι, με παράκαμψη της Ηγουμενίτσας μέσω περιφερειακής οδού, ήταν επιλογή και απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη με 4,6 εκατ. ευρώ και την ανάθεσε στην  «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ» η οποία την έχει ήδη ολοκληρώσει. Απομένει σε εσάς  κ. πρωθυπουργέ  να εξαγγείλετε την ένταξη της χρηματοδότησης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Προχθές  οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών πραγματοποίησαν τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας εκφράζοντας την αγωνία τους για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο που λειτουργεί, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, «με το φιλότιμο του προσωπικού,  το οποίο  εργάζεται ξεπερνώντας τις αντοχές του».  Εφημερεύουν για χρόνια χωρίς ακτινολόγο, χωρίς αναισθησιολόγο, χωρίς οφθαλμίατρο, χωρίς μικροβιολόγο, χωρίς φαρμακοποιό. Υπάρχουν 21  κενές οργανικές θέσεις,  ο δε Μαγνητικός Τομογράφος  που αγοράστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανενεργός λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, γιατρών, χειριστών, νοσηλευτών. Τα δύο ασθενοφόρα αφαιρέθηκαν προ διετίας από το Νοσοκομείο και παραχωρήθηκαν στο ΕΚΑΒ!  Επί ενάμιση χρόνο λειτουργεί Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας(ΜΑΦ) στο νοσοκομείο, με το υφιστάμενο προσωπικό, επιβαρύνοντας τη λειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων του Νοσοκομείου, χωρίς καν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.  Ταυτόχρονα στήθηκαν και λειτουργούν Μονάδα Λοιμωδών, τα Επείγοντα και κλινική υπόπτων περιστατικών covid-19, όλα με ελλιπές προσωπικό.  Πρέπει να δώσετε λύση στο πρόβλημα με άμεση πρόσληψη των ιατρών όλων των ειδικοτήτων, του απαραίτητου τεχνικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και ασθενοφόρων,  για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Θεσπρωτία. 

Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε και τους καλλιεργητές  εσπεριδοειδών στον κάμπο Ραγίου-Κεστρίνης, Σαγιάδας-Ασπροκκλησίου και Γλυκής -Ποταμιάς οι περισσότεροι των οποίων αποκλείστηκαν και δεν έλαβαν την πενιχρή  αποζημίωση  των 70 ευρώ ανά στρέμμα για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω covid, ούτε κάποια αποζημίωση εξ αιτίας του παγετού και της ακαρπίας την περασμένη χρονιά.  Να συνομιλήσετε επίσης με τους προέδρους των περισσότερων ΤΟΕΒ του νομού, που έχουν περιέλθει στα όρια της χρεωκοπίας, γιατί οι οργανισμοί των αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη προς τη ΔΕΗ που οφείλεται στη λειτουργία των αντλιοστασίων!  Όσο  δε για τον Τουρισμό σας πληροφορούμε ότι, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζονται από την Κυβέρνησή σας, η τουριστική κίνηση στο νομό μας είναι μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά 20% έως 40% μεσοσταθμικά.

Κύριε Πρωθυπουργέ, επισκέπτεστε έναν νομό της Ελλάδας που ελλείψει αναπτυξιακής  πολιτικής και επενδύσεων, παρουσιάζει αυξημένη  ανεργία, η οποία  πλήττει κυρίως τους νέους μας  που αναγκάζονται να ξενιτευτούν, όταν οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αυξημένα προσόντα, γνωρίζουν  άριστα ξένες γλώσσες, κατέχουν περισσότερους του ενός τίτλους σπουδών και θα μπορούσαν να προσφέρουν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους στον τόπο καταγωγής τους και να συμβάλουν στην ανάπτυξή του. Όσοι δεν επιλέγουν να εγκαταλείψουν  τον τόπο τους, βιώνουν τις συνέπειες της δικής σας πολιτικής που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τις αυξήσεις των τιμών  στο ηλεκτρικό και στα καύσιμα, για τις αυξήσεις των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, για τις αυξήσεις των τιμών των ενοικίων που κάνουν τη ζωή των νέων ακόμα δυσκολότερη, για τον καλπάζοντα πληθωρισμό  που μειώνει ραγδαία την αγοραστική δύναμη του εισοδήματός τους.  Καθώς θα κινηθείτε μπροστά από τα καταστήματα, θα ακούσετε τους επαγγελματίες να σας λένε, ότι δεν μπορούν  να πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, ότι αντί για τα 600 ευρώ του pouer pass που τους υποσχεθήκατε, πήραν 30 ή 60 ή 100 ευρώ κατά μέσο όρο και ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Την ίδια στιγμή,  η αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας υπερβαίνει τα δύο δις ευρώ εξαιτίας της πολιτικής σας επιλογής να στηρίζετε αυτό το καρτέλ, χωρίς να φορολογείτε τα κέρδη τους.

Η δική σας πολιτική, κύριε Μητσοτάκη είναι υπεύθυνη για τη ραγδαία φτωχοποίηση της  Ελληνικής κοινωνίας και είναι  ώρα η πατρίδα μας να απαλλαγεί από τη διακυβέρνησή σας, ήρθε η ώρα για προοδευτική διακυβέρνηση, ήρθε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.  

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: