paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Γόγολος: οι ερωτήσεις και οι θέσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στης 29 Νοεμβρίου 2021, η Δημοτική Παράταξη  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ενημερώνει τους συμπολίτες για τις ενέργειές της κατά τη συνεδρίαση: 

  1. Θέσαμε τις παρακάτω επίκαιρες ερωτήσεις, οι οποίες προέρχονται από έκτακτες καταστάσεις που δημιουργούνται στην περιοχή, ή αποτελούν ερωτήματα συμπολιτών μας ή  διαπιστωμένες παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής 

Α.  Το Δημοτικό Κατάστημα του Δημοτικής Ενότητας Συβότων στην Πλαταριά, υπολειτουργεί με διάφορα προσχήματα. Αποτέλεσμα, να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της περιοχής. 

Παρακαλούμε να εξεταστεί το θέμα από τον  αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γκόλια .    

Β.  Η ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας www.igoumenitsa.gr  δεν τιμά  κανέναν για την εικόνα της. 

Με επιστολή του συμπατριώτη μας, που κατοικεί στο εξωτερικό, μας καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα, αν και υπάρχει η σχετική ένδειξη στο αρχικό Profile της ιστοσελίδας.    

Επιπλέον οι ίδιοι διαπιστώσαμε, ότι σημαντικές επιτροπές όπως αυτή της Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών  π.χ.  για τις πλημμύρες απαρτίζονται από πρόσωπα που δεν βρίσκονται εν υπηρεσία ή δεν κατέχουν τις ιδιότητες που τους προσάπτονται, π.χ. κ. Γκιόκας Λεωνίδας, κ. Ντίνης Φώτιος, κα Σκούρα, κ. Μάζης κλπ     

Τα δε σχέδια δράσης που έχουν αναρτηθεί, είναι υπό διαβούλευση και αφορούν το έτος 2018 

Ευτυχώς που δεν χρειάστηκε να συνεδριάσει  να αντιμετωπίσει  έκτακτες ανάγκες το Συντονιστικό Όργανο  που δεν υπάρχει και να εφαρμόσει σχέδια τους 2018.  

Η ανάρτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα αναφέρεται στη διαβούλευση του έτους 2020.

Ακόμη η ανάρτηση για τον Προϋπολογισμό, αναφέρεται σταματά στο 2020  (δύο χρόνια πίσω)

Επισημάναμε και άλλες αναρτήσεις που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, όπως  Free Wifi,  ύπαρξη δημοτικής  βιβλιοθήκης για τους πολίτες, δωρεάν δεκατιανό σε μαθητές  των δημοτικών σχολείων κλπ

Τέλος επισημαίνουμε την παράλειψη της υποχρέωσης εκ του Ν. 3852/2010 άρθρο 61.παρ.4 για ανάρτηση της περιουσιακής κατάστασης του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων κλπ στην ιστοσελίδα του Δήμου για κάθε έτος που κατέχουν την ιδιότητα αυτή.  Υπάρχει λόγος ;

κ. Δήμαρχε γιατί υπάρχει η εγκατάλειψη αυτή στον ιστότοπο του Δήμου μας; 

Ποιος έχει την ευθύνη γι αυτό; Υπάρχουν ευθύνες;  Θα αποδοθούν ;

Γ.  Το πνεύμα των  Χριστουγέννων δεν έφθασε ακόμη στην Ηγουμενίτσα. Ούτε για τις επιχειρήσεις, ούτε για  τα παιδιά. Δεν υπάρχει ούτε στολισμός, ούτε φωτισμός  για της έλευση των εορτών.  Άλλες πόλεις δίπλα μας έχουν ξεκινήσει 50 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. 

Βλέπουμε ως παράδειγμα τον Δήμο Ιωαννιτών ότι από της αρχές του Οκτωβρίου είναι σε εορταστική περίοδο, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να βρίσκονται συχνά στην αγορά των Ιωαννίνων. 

  1. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. 

  Θέμα 1ο 

Η θέση της Δημοτικής μας παράταξης είναι ξεκάθαρη ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη των Δήμων. Η εμμονή της Περιφέρειας στη διαχείρισή τους, ας αναζητηθεί στα πρόσωπα που ασκούν εξουσία, τα πολιτικά γραφεία που τους υποστηρίζουν και τις «σκοτεινές» διαδρομές των αποφάσεων που συντηρούν την υφιστάμενη κατάσταση, με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι κάτοικοι του Δήμου Ηγουμενίτσας, την  αυξημένη σε κόστος μεταφορά των απορριμμάτων.   

  Θέμα  2ο

   Ως Δημοτική Παράταξη, καταθέσαμε για 3η συνεχόμενη χρονιά πρόταση Τεχνικού Προγράμματος με  αναπτυξιακή προοπτική για τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα (βασικοί πυλώνες ανάπτυξης για το Δήμο μας)  και δίκαιη κατανομή των έργων ανάλογα με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά  και τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων

 Το κάναμε με ευθύνη και στο δικαίωμα που μας δίνει ο νομοθέτης (ν. Κλεισθένη)  και φυσικά με την έγκριση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. 

Σημειώνουμε εδώ δύο παράδοξα που χρήζουν ερμηνείας από τους πολίτες  

   Α. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρτίνης  αγνόησε ή αγνοούσε εξ αρχής, την ύπαρξη του εγκεκριμένου Τεχνικού Προγράμματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που είχε κατατεθεί από την παράταξή μας και χρειάστηκαν διευκρινήσεις για να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.  

Δεν του καταλογίζουμε καμία πρόθεση για την παράλειψη αυτή. Ούτε κρίνουμε τον τρόπο που διευθύνει την κάθε συζήτηση στις συνεδριάσεις. Έχουμε εμπεδώσει πλέον, την πλήρη ενσωμάτωση του στη συντηρητική πλειοψηφία της υπάρχουσας Δημοτικής Αρχής, η οποία βεβαίως τον έχει ανταμείψει για αυτό, ορίζοντάς τον ως τον μακροβιότερο πρόεδρο  επ’ αμοιβή,  του Δημ. Συμβουλίου  στο Δήμο Ηγουμενίτσας. 

   Β. Ο ν. 4555/2018 (Κλεισθένης )  ο οποίος νομοθετήθηκε  κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει τη δυνατότητα υποβολής σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για να διαφανεί και μια  «άλλη οπτική» για το Τεχνικό Πρόγραμμα κάθε Δήμου. Επιπλέον, η τυχούσα αντίθετη άποψη της κάθε δημοτικής παράταξης  προς το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής  να μη εξαντλείται σε ένα ΟΧΙ κατά την  ψηφοφορία που συνήθως γίνεται.   Με απλά λόγια, οι υπεύθυνες Δημοτικές  Παρατάξεις να  λένε ΟΧΙ  στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, το σπουδαιότερο   αναπτυξιακό εργαλείο,  γιατί δεν κρίνεται ως αξιότερο αυτού που οι ίδιες έχουν υποβάλλει. 

Η απορία μας συνίσταται στην στάση της Δημοτικής Παράταξης «Αλλαγή Πορείας»,  που εκφράζεται από  τις  απόψεις του  ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση, (ο επικεφαλής της παράταξης κ. Δημητρίου είναι γραμματέας της τοπικής οργάνωσης στο νομό Θεσπρωτίας)  

Τρία (3) χρόνια τώρα δεν συντάσσει Τεχνικό Πρόγραμμα για το Δήμο Ηγουμενίτσας…

Ερωτήματα :

Ακυρώνει στην πράξη το νομοθέτημα  (Κλεισθένης) του ΣΥΡΙΖΑ ;

Δεν έχει η Δημοτική Παράταξη τον απαιτούμενο χρόνο ή  τους συνεργάτες για τη για να  συντάξουν ένα Τεχνικό Πρόγραμμα;

Αρκεί ένα απλό ΟΧΙ ; 

 Υ.Γ. Στην χθεσινή συνεδρίαση βέβαια έγινε  υπέρβαση.

 Υπήρχαν τρία (3)  ΟΧΙ. 

Ένα  ΟΧΙ προς το την πρόταση της Δημοτικής  Αρχής.

Ένα ακόμη ΟΧΙ προς την πρόταση της δικής μας παράταξης.

Ένα τρίτο ΟΧΙ στην πράξη  νομοθετικών πρωτοβουλιών  του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση.

 Φαινόμενα των καιρών …

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: