paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Δήμος Σουλίου: γιατί επιλέχθηκε η λύση ΣΔΙΤ για τον ηλεκτροφωτισμό; (βίντεο)

Η δημοτική αρχή του δήμου Σουλίου επέλεξε μέσω της οικονομικής επιτροπής τον τρόπο της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) για τον ηλεκτροφωτισμό του δήμου, ενός έργου που κοστολογείτε πάνω από 1,6 εκ. ευρώ. Η απόφαση της αυτή δημιούργησε ερωτηματικά στην αντιπολίτευση που χθες το έθεσε στην προ ημερησίας συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, τόσο από τον Νικόλα Κάτσιο όσο και από τον Ηλία Κουτσή.

Τα ερωτηματικά ήταν για τον πιο λόγο επιλέχθηκε η ΣΔΙΤ και όχι για παράδειγμα ο δανεισμός και αν έχουν γίνει μελέτες που θα αποδεικνύουν ότι πράγματι η επιλογή της ΣΔΙΤ ήταν η πιο συμφέρουσα για τους δημότες. Και επισημάνθηκε ότι σε κάθε περίπτωση ο ιδιώτης από αυτήν την ανάθεση θα έχει κέρδος (για πιο άλλο λόγο θα μπορούσε ένας ιδιώτης να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια) και το κέρδος του ιδιώτη μεταφράζεται πολύ απλά σε κόστος για τον δημότη.

Ο αντιδήμαρχος Φάνης Μπέλος αφού εξήγησε λίγο την διαδικασία είπε ότι δεν θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση στους δημότες καθώς προβλέπεται ότι ο ιδιώτης θα πληρώνεται με το ποσό της ενεργειακής εξοικονόμησης. Δηλαδή, με το σημερινό κόστος η επιβάρυνση του δήμου είναι περίπου 350 χιλ. το χρόνο με τους λαμπτήρες led το κόστος θα είναι 80 χιλιάδες. Η διαφορά θα πηγαίνει στον ιδιώτη για 6 χρόνια με όψιον για άλλα 5 που μπορεί να τα αποφασίσει μονομερώς η δημοτική αρχή.

Εδώ να επισημάνουμε ότι είναι διαφορετικό το δεν θα επιβαρυνθεί επιπλέον ο δημότης ό΄πως ισχυρίζεται ο κ. Μπέλος και διαφορετικό ότι το κέρδος του ιδιώτη θα το πληρώσει ο δημότης, γιατί μπορεί (μιλάμε υποθετικά γιατί νομίζω δεν έχει γίνει η ανάλογη μελέτη, αν έχει γίνει μετά χαράς να την δημοσιεύσουμε) που να λέει ότι αν υπήρχε δανεισμός θα έπρεπε ο δήμος να πληρώνει σε δόσεις ανάλογου χρόνου 250 χιλ το χρόνο ή 200 χιλ το χρόνο ή 400 χιλ. το χρόνο. Γιατί αν το κόστος θα ήταν 200 χιλ το χρόνο τότε αυτή θα ήταν η πιο συμφέρουσα λύση. Πάντα μιλάμε υποθετικά γιατί όλα αυτά δεν ήρθαν σε ένα δημοτικό συμβούλιο με μια έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε πραγματικά εικόνα.

Γι΄ αυτό το λόγο υποθέτουμε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επισήμανε ότι η δημοτική αρχή είναι πρέπον να δώσει τις απαντήσεις αυτές που να μην αφήνουν καμία σκιά.

Δύο μικρά αποσπάσματα από την χθεσινή συζήτηση. Κάποια στιγμή ο κ. Ζορκάδης είπε ότι ρώτησε στην οικονομική αρχή αν υπάρχουν τα στοιχεία που ώθησαν την δημοτική αρχή σε αυτήν την απόφαση και η απάντηση που πήρε, όπως είπε, ήταν, “όταν θα είναι έτοιμα θα στα δώσω”. Αν πράγματι ισχύει αυτό τότε μιλάμε για ραντεβού στα τυφλά!!!!

Και το δεύτερο, είναι μια φράση του αντιδημάρχου Φάνη Μπέλου που είπε ότι αν επέλεγαν τον δανεισμό ήταν υποχρεωμένοι να φέρουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να ψηφιστεί με ενισχυμένη πλειοψηφία!!!! Αν η πρόταση ήταν η καλύτερη και πιο συμφέρουσα για τον δήμο ποιος θα αρνιόταν την ψήφο; Γιατί για την αναγκαιότητα του έργου δεν υπήρξαν διαφωνίες. Τόσο υποτίμηση στο δημοτικό συμβούλιο;

Για καλύτερη εικόνα της συζήτησης δείτε το δημοτικό συμβούλιο στο βίντεο που ακολουθεί, η συζήτηση για αυτό το θέμα ξεκινάει στο 9:40

https://www.youtube.com/embed/ko-Fz5Wf9T8

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: