paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Δήμος Σουλίου προς εργαζόμενους: Σας αγαπάμε αλλά δεν τολμάμε

Πραγματοποιήθηκε χθες το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στον δήμο Σουλίου με μοναδικό θέμα αυτό των εργαζόμενων που εργάζονται με συμβάσεις μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ και ανανεώνονται συνεχώς εδώ και δέκα χρόνια και οι οποίοι διεκδικούν δικαστικά την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου καθώς καλύπτουν “πάγιες και διαρκείς” ανάγκες.

Αυτό το “πάγιες και διαρκείς” ανάγκες ήταν και το σημείο που τελικά το δημοτικό συμβούλιο δεν πήρε ομόφωνη απόφαση στήριξης των εργαζόμενων. Έτσι υπήρχε η εισήγηση της αντιπολίτευσης που στηρίχθηκε σε αυτό που ζήτησαν οι εργαζόμενοι ως απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και όπου υπήρχε και η φράση “πάγιες και διαρκείς ανάγκες” η οποία ψηφίστηκε από όλη την αντιπολίτευση και η εισήγηση του δημάρχου που με καλολογικά στοιχεία προσπαθούσε να περιγράψει την φράση αλλά που άφηνε μια δημιουργική ασάφεια για να την χειριστούν κατά το δοκούν οι δικηγόροι και των εργαζόμενων και του δήμου.

Ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης ουσιαστικά προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στην ουσία του θέματος και στον τύπο μιας αντεργατικής νομοθεσίας που “επιβάλλει” στους δημάρχους να κινούνται ενάντια στους εργαζόμενους που διεκδικούν συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Παρόλο που η αντιπολίτευση είπε ότι σε περίπτωση που η αναφορά στην απόφαση των “διαρκών και πάγιων αναγκών” δημιουργούσε θέμα για τον δήμαρχο θα τον στήριζε, και , παρόλο που όλοι αναγνώρισαν ότι η απόφαση ήταν μια πολιτική απόφαση και όχι νομική, ο δήμαρχος δεν πήρε την πολιτική απόφαση να μπει στο κείμενο η επίμαχη φράση.

Φυσικά, έχοντας την πλειοψηφία των συμβούλων, ψηφίστηκε η εισήγηση του, η οποία στηρίχθηκε στις συμβουλές της νομικής υπηρεσίας.

Στο θέμα πήραν θέση και οι συνδικαλιστές, ο πρόεδρος των εργαζόμενων ΟΤΑ Θεσπρωτίας κ. Υφαντής ο οποίος εκτός των άλλων σημείωσε ότι πότε μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια συνέπεια σε δημάρχους που υιοθέτησαν αυτήν την φράση καθώς και η κ. Καπνίση που επιβεβαίωσε τον κ. Υφαντή.

Ο δήμαρχος πέρα από το να αναγνωρίσει το έργο των εργαζόμενων χωρίς όμως να περιλάβει την φράση πρότεινε να πιεστεί η κυβέρνηση και μέσω της ΚΕΔΕ να προχωρήσει στην λύση του προβλήματος με παρόμοιο τρόπο όπως έγινε στο “Βοήθεια στο σπίτι”, δηλαδή προκήρυξη με μεγάλη μοριοδότηση.

Η αντιπολίτευση για ακόμα πιο δυνατή στήριξη των εργαζόμενων, πέρα από την επίμαχη φράση (που δεν είναι τυχαία φράση αλλά η φράση κλειδί, κάτι που ο δήμαρχος έκανε ότι δεν καταλαβαίνει επιμένοντας στην αόριστη περιγραφή της) πρότεινε το δημοτικό συμβούλιο να δώσει εντολή στην νομική εκπρόσωπο να υποστηρίξει ουσιαστικά την θέση των εργαζόμενων.

Η αντιπολίτευση για να υπάρξει ομοφωνία δέχθηκε να προστεθούν στην αρχική δική της εισήγηση οι παρατηρήσεις του δημάρχου και να μην μπει τελικά στο κείμενο η προηγούμενη πρόταση τους για την νομική εκπρόσωπο.

Τελικώς όταν ρωτήθηκε ευθαρσώς ο δήμαρχος αν θα δεχθεί την φράση απάντησε επίσης ευθαρσώς όχι και το δημοτικό συμβούλιο έληξε.

Δείτε όλο το δημοτικό συμβούλιο στο βίντεο που ακολουθεί:

Φωτογραφίες Δείτε ΕΔΩ

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: