paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

“Εθνική τραγωδία” με 36 νεκρούς σε αδιανόητη σύγκρουση τρένων

Απίστευτη τραγωδία στα Τέμπη όταν συγκρούστηκαν δύο αμαξοστοιχίες, μία επιβατική και μία εμπορευματική, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να υπάρχουν 36 νεκροί.

Το δυστύχημα συνέβη λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης όταν εμπορευματικό τρένο με προορισμό από την Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα συγκρούστηκε μετωπικά με την αμαξοστοιχία Inter City 62 της Hellenic Train, που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό προς τη Θεσσαλονίκη.  Την ώρα της σύγκρουσης στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος, η τραγωδία πιθανότατα οφείλεται σε λάθος στη διαχείριση της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών στον κόμβο της Λάρισας. Αυτό που προκύπτει από τις έως τώρα πληροφορίες, είναι πως η επιβατική αμαξοστοιχία ήταν εκείνη που μπήκε ανάποδα στη γραμμή καθόδου, με αποτέλεσμα να υπάρξει η μετωπική σύγκρουση. Συγκεκριμένα, το επιβατικό τρένο φεύγοντας από τη Λάρισα έπρεπε να παραμείνει στην άνοδο, ωστόσο είχε διακλαδωθεί και βρισκόταν στην κάθοδο προς Αθήνα όπου κινούνταν η εμπορική αμαξοστοιχία.

«Ήταν μετωπική σύγκρουση με υψηλότατες ταχύτητες. Στην περιοχή δεν λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας, τα φωτοσήματα, η τηλεδιοίκηση και έχουμε αυτές τις εικόνες που βλέπετε» είπε στην εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία” του OPEN ο Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (Μηχανοδηγοί).

«Αν δουλεύαν τα συστήματα και τα φωτοσήματα, θα σταματούσαν τα τρένα σε απόσταση μεταξύ τους. Τα συστήματα δεν λειτουργούν και τα τρένα δεν έπρεπε να βρεθούν στην ίδια γραμμή. Δεν μπορεί να το φανταστεί ανθρώπινος νους αυτό που έγινε. Είναι αδιανόητο δυστύχημα»,

Οι επιβάτες ξαφνικά βρέθηκαν ανάμεσα σε συντρίμμια, σπασμένα γυαλιά με τα πρώρα βαγόνια να έχουν γίνει κυριολεκτικά μια άμορφη μάζα από σίδερο και να έχουν πάρει φωτιά. 

Ουρλιάζοντας, οι επιβάτες καλούν τους συνεπιβάτες τους να απομακρυνθούν: «Όλοι έξω, έχει φωτιά!»!

Στα βαγόνια που φλέγονταν επί σχεδόν δύο ώρες σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, είχαν αναπτυχθεί θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 1200 βαθμούς Κελσίου!

Oι επιβάτες που απομακρύνονταν από τα βαγόνια διαφεύγοντας από τρύπες ή παράθυρα των οποίων τα τζάμια είχαν σπάσει, καλούσαν τους συνεπιβάτες τους να φύγουν. «Βγείτε όλοι!» η κραυγή που κατέγραψε ένας από τους επιβάτες.

Για να βεβαιωθούν ότι όλοι όσοι είναι σε θέση να φύγουν έχουν εγκαταλείψει τα βαγόνια, οι επιβάτες φωνάζουν ξανά και ξανά: «Ειναι κανείς μέσα στο τρένο

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων παραμένει σε εξέλιξη.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: