paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Ενημέρωση για την εναέρια ρίψη εμβολίων

                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΕΡΙΑ ΡΙΨΗ

ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ

Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της «εναέριας ρίψης – διανομής εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας, για την από του στόματος ανοσοποίηση κόκκινων αλεπούδων έναντι του ιού της Λύσσας» από τις 6/6/2023 έως και 9/6/2023, θα πραγματοποιούνται  ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων . Ο εμβολιασμός δε θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν , να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής. 

Για τους λόγους αυτούς :

ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ

Μην ακουμπάτε το εμβόλιο δόλωμα Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης, κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) τότε πρέπει: 

  • Να ενημερώσετε  άμεσα την Τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία προκειμένου να τα διαχειριστεί με ασφάλεια.

Αν χρειαστεί να το απομακρύνετε: ΜΗΝ ΤΟ ΠΙΑΣΕΤΕ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ

  • Να πιάσετε το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και 
  • Να το μεταφέρετε στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή Να το μεταφέρετε και να το αφήσετε σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΟ – ΔΟΛΩΜΑ :

 Πιθανός κίνδυνος έκθεσης στον εξασθενημένο ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια , στόμα).

  • Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο),θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας. 

ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΚΥΛΟΣ (ΚΥΝΗΓΟΥ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ Η ΑΛΛΟΥ ΠΟΛΙΤΗ) ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ:

 ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: