paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Επιστολή του Σωτήριου Γεωργίου: “Ο δρόμος για τους Αγίους Αποστόλους”

Ανακοίνωση από τον Μ.Ε.Σ. Προδρομίου

Κοινοποιούμε την επιστολή που λάβαμε από τον συγχωριανό μας και επίτιμο Πρόεδρο του Μ. Ε . Σ. Π. , Σωτήριο Γεωργίου , το περιεχόμενο της οποίας αποτελεί ιστορική μνήμη και παρακαταθήκη. Τον ευχαριστούμε βαθιά για ακόμη μια φορά.

“Ο δρόμος για τους Αγίους Αποστόλους”

Το πανηγύρι των Αγίων Αποστολών στο Προδρομι (30 Ιουνίου), είναι ένα από τα παλαιότερα ημερήσια πανηγύρια της περιοχής. Από μαρτυρίες γηραιότερων, το πανηγύρι γινόταν και προπολεμικά, αλλά με τον πόλεμο του 1940 σταμάτησε. Γύρω στο 1955 ξεκίνησε να πραγματοποιείται και πάλι. Όμως η μεγάλη μετανάστευση του 1960 προς Βέλγιο και Γερμανία οδήγησε στην προσωρινή διακοπή του πανηγυριού. Φθάνουμε στη δεκαετία του 1970, όπου οι νέοι του χωριού αναβιώνουν το πανηγύρι, που ξαναζωντανεύει με πολλές θυσίες και αγώνα των συντελεστών .

Χωρίς δρόμο μεταφέρουμε τα ηχητικά μηχανήματα του αείμνηστου κλαρινίστα Βασίλη Μώκου, γνωστός ως «Σαλέας» από τη Σέλλιανη, και ότι χρειάζεται για το πανηγύρι με σκοπό να κρατήσουμε ζωντανή τη παράδοση. Το 1983 ιδρύεται ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προδρομίου (Μ. Ε.Σ. Π.) και το πανηγύρι γίνεται οργανωμένα με μεγάλη συμμετοχή ως και σήμερα, αν εξαιρέσουμε τα δυο τελευταία χρόνια της πανδημίας .

Το μεγάλο προβλημα ως σήμερα είναι ο δρόμος, λιγότερο των χιλίων μέτρων , που επιτρέπει μόνο σε αγροτικά οχήματα να ανέβουν διακινδυνεύοντας αυτοκίνητα και ανθρώπους . Για τα ι.χ. επιβατηγά είναι αδύνατη η ανάβαση . Ο χώρος που πραγματοποιείται το πανηγύρι , κάτω από τα βαθυσκιωτα πουρνάρια , συνδυάζεται με το γραφικό εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων και το δροσερό , γάργαρο νερό της πηγής “Μπάρδη”.

Παράλληλα στο περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν κτήματα με ελιές και είναι πολύ δύσκολο για τους ιδιοκτήτες να μεταβούν σε αυτά για τη περιποίηση των ελαιόδεντρων και τη συλλογή του κάπου της ελιάς . Λίγα μέτρα πιο πάνω είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που αγναντεύει και αγκαλιάζει όλο το χωριό και έχει δώσει το όνομα στο χωριό μας. Το σοβαρό προβλημα του δρόμου παραμένει επι δεκαετίες παρά τις υποσχέσεις δημάρχων , νομαρχών και άλλων αιρετών και μη αρχόντων και αρμοδίων φορέων. Είναι καιρός να γίνει κάτι!

Ευχαριστώ τον Μ. Ε. Σ. Π. για τη φιλοξενία στην ιστοσελίδα του και ένα μεγάλο εύγε στα παιδιά για τη προσφορά τους .

“Χρόνια πολλά με υγεία”

Γεωργίου Σωτήριος , επίτιμος Πρόεδρος Μ.Ε.Σ.Π.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: