paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Η Βασιλική Τσώτου απαντά σε συνέντευξη της για την ανεξαρτητοποίηση της και τον δήμο Ηγουμενίτσας

Η πρώην αντιδήμαρχος Βασιλική Τσώτου προ ημερών ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του δημάρχου Ηγουμενίτσας, έχοντας θητεύσει και ως αντιδήμαρχος. Για την ανεξαρτητοποίηση της έβγαλε ανακοίνωση στην οποία και απάντησε η δημοτική παράταξη.

Το periodikostep.gr μίλησε με την κ. Τσώτου ώστε να μας διευκρινίσει τους λόγους που ανεξαρτητοποιήθηκε αλλά και για να απαντήσει στην κριτική της δημοτικής παράταξης του δημάρχου αλλά και γιατί δεν παραδίδει την έδρα της όπως την κάλεσε η ίδια δημοτική παράταξη.

κ. Τσώτου, πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθήκατε από τη Δημοτική Παράταξη του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Λώλου. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή;

Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία, μέσω της έγκριτης ενημερωτικής σας ιστοσελίδας, να απευθυνθώ στους πολίτες του Δήμου Ηγουμενίτσας και να αποκαταστήσω την πραγματικότητα, της οποίας επιχειρείται μια προσπάθεια διαστρέβλωσης τις τελευταίες ημέρες. Όπως ανέφερα και στην ανακοίνωσή μου πήρα την πολιτική απόφαση να ανεξαρτητοποιηθώ διότι διαφώνησα με πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόζονται. Επίσης, επειδή διαπίστωσα  απόκλιση μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και των μετεκλογικών επιλογών της Δημοτικής Αρχής.

Ως αντίδραση στην απόφασή σας αυτή, η Δημοτική Παράταξη του κ. Δημάρχου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής υλοποιούνται κανονικά, ότι ουδέποτε υπήρξε διαφωνία με τις προτάσεις που υποβάλλατε και σας καλεί μάλιστα να παραιτηθείτε από τη θέση του μέλους του ΔΣ, παραδίδοντας ουσιαστικά την έδρα στον συνδυασμό. Τι απαντάτε σε αυτά;

Καταρχάς η ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν φέρει την υπογραφή του κ. Δημάρχου, αλλά φαίνεται ότι προέρχεται από το συνδυασμό «Δύναμη Προοπτικής». Εκτιμώ όμως, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν έχει την νομιμοποίηση του συνόλου των στελεχών του συνδυασμού «Δύναμη Προοπτικής» καθότι δεν ενημερώθηκαν τα μέλη που τον απαρτίζουν, σύμφωνα με δήλωσή τους. Επομένως ο κ. Λώλος δεν είχε το πολιτικό σθένος να υπογράψει μία ανακοίνωση που εκφράζει τον ίδιο, αλλά οχυρώθηκε πίσω από άλλους. Στα επιμέρους ζητήματα της ανακοίνωσης απαντώ πως δεν αυτοχρίστηκα Εκπρόσωπος των δημοτών. Είμαι εκλεγμένη Δημοτικός Σύμβουλος και αυτοδίκαια εκπροσωπώ τους πολίτες του Δήμου. Δεν προσβάλλω κανένα συμπολίτη απεναντίας τους τιμώ. Ενημέρωσα πολλές φορές τον κ. Δήμαρχο, στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας και επικοινωνίας που είχε με τους Αντιδημάρχους και τους Συμβούλους της πλειοψηφίας, για διάφορες παθογένειες και εσωτερικά προβλήματα η επίλυση των οποίων μετατίθονταν σε μελλοντικό και αόριστο χρόνο. Τέλος οφείλω να ενημερώσω τους πολίτες ότι παραιτήθηκα από όλες τις θέσεις ευθύνης, στις οποίες με όρισε ή με πρότεινε ο κ. Δήμαρχος και εξελέγην κατόπιν ψηφοφορίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ακόμα και σε εκείνες των οποίων η θητεία έληγε με τη λήξη της Δημοτικής Περιόδου. Τη θέση της Δημοτικού Συμβούλου όμως μου την έδωσαν οι πολίτες του Δήμου Ηγουμενίτσας με την ψήφο τους και αυτούς και μόνο εκπροσωπώ. Δεν μου χαρίστηκε ούτε τοποθετήθηκα από τον κ. Λώλο.  Επομένως δεν τίθεται κανένα ζήτημα παραίτησης.

Στην ίδια ανακοίνωση υπάρχουν 2 αιχμές εις βάρος σας. Η μία φράση είναι «Προσβάλλει απροκάλυπτα τους συναδέλφους της παράταξής της» και η δεύτερη είναι «θα είναι παρούσα με όλα τα υγιή τμήματα της τοπικής κοινωνίας». Τι απαντάτε σε αυτές τις αιχμές;

Στην πρώτη περίπτωση θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αντίδρασή μου απευθύνεται αποκλειστικά στις επιλογές και τις ενέργειες του κ. Δημάρχου, οι οποίες έχουν απομονώσει την πλειονότητα των μελών της παράταξης, από τις ανοικτές διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων, που θα έπρεπε να έχουν καθιερωθεί. Το περιβάλλον αυτό, μόνο υγιές δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, αναφέρθηκα ότι απαιτείται η συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις όπως αυτές που δημιουργούν οι πρακτικές της Δημοτικής Αρχής.  

  1. Ποιες ήταν οι προτάσεις σας, που δεν έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από την πλευρά του κ. Δημάρχου; 
  • Έγινε προσπάθεια-πρόταση  συγκέντρωσης όλων των κοινωνικών δομών σε ένα κτίριο (ΠΡΩΗΝ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ) με στόχο αφενός την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αφετέρου την εξοικονόμηση πόρων καθότι όπως γνωρίζετε η Διεύθυνση της Υπηρεσίας Πρόνοιας στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο.
  • Παρουσιάστηκε σχέδιο διαρθρωτικής αλλαγής στις δομές που ασχολούνται με την τρίτη ηλικία, ώστε να λειτουργούν υπό την ευθύνη ενός ενιαίου κέντρου λήψης αποφάσεων και να αποφευχθεί η διάσπαση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμου και Νομικού Προσώπου, κάτι που επέφερε προβλήματα συντονισμού.
  • Σε θέματα ψηφιακής πολιτικής πρότεινα την αναβάθμιση της κοινωνικής υπηρεσίας με πρόταση για την δημιουργία μιας ενιαίας δια-λειτουργικής βάσης δεδομένων για την συνολική εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου Ηγουμενίτσας αναφορικά με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα η πρόταση αφορούσε: 

Α) Την ψηφιακή καταγραφή επωφελούμενων κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας 

Β) Την ψηφιοποίηση δημοτικών αποθηκών (Παντοπωλείου, Φαρμακείου)

Γ) Τη δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου εκπαιδευτικού υλικού

Το συγκεκριμένο project είχε κοστολογηθεί και είχε προταθεί συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. Είχα προτείνει ως αρμόδια Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής τη συνεργασία μου με το γραφείο Προγραμματισμού για την υλοποίησή του, ωστόσο ο κ. Λώλος με παρέπεμψε σε συγκεκριμένο επιστημονικό συνεργάτη για την πιθανή υλοποίησή του, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η πρόταση.

Μία τελευταία ερώτηση κ. Τσώτου. Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για το μέλλον του Δήμου Ηγουμενίτσας;  

Η αναπτυξιακή στρατηγική του Δήμου Ηγουμενίτσας όπως την οραματίζομαι δεν μπορεί να είναι στατική αλλά δυναμική. Με αυτή την έννοια, ο Δήμος οφείλει να αξιοποιεί τα μοναδικά  φυσικά χαρακτηριστικά του και να δημιουργεί, μέσω κατάλληλα επιλεγμένων πολιτικών, νέα πλεονεκτήματα. Η αναπτυξιακή στρατηγική οφείλει να είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες να ενθαρρύνει και να ενσωματώνει την τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα υπάρχει ουσιαστική ανάγκη αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα προκειμένου ο Δήμος να έχει:

  • Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών
  • Κοινωνική προσφορά μέσω των υπαρχουσών δομών αλλά και τη δημιουργία νέων 
  • Παροχή ποιοτικής ψυχαγωγίας μέσω ανάδειξης του πολιτισμού
  • Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης
  • Πέρασμα του Δήμου στην Ψηφιακή εποχή

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: