paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά απαντήσεις από τον κ. Νταή αλλά και από Λώλο και Μπέζα

Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας

                ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Για πάνω από δύο μήνες συζητείται το ενδεχόμενο της καθαίρεσης ενός αριθμού εκλεγμένων Δ.Σ και Τ.Σ. στον δήμο Ηγουμενίτσας λόγω χρεών προς τον δήμο. Ο αριθμός των, το ποσό των χρεών και πολύ περισσότερο τα ονόματα παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. Αποτέλεσμα οι φήμες να οργιάζουν (https://www.thespro.gr/2024/05/blog-post.html). Ο δήμαρχος σε ερώτηση που του έγινε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. μετά την απαρίθμηση μιας σειράς νόμων και επικαλούμενος «προσωπικά δεδομένα» αρνήθηκε να απαντήσει. Ωστόσο τα ερωτήματα ήταν συγκεκριμένα. Υπάρχει θέμα η όχι; Πόσους και όχι ποιους αφορά. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα η όχι; Να προσθέσουμε και εμείς .Είναι δυνατόν να υπάρχει λίστα χρεωστών και ο δήμαρχος να την αγνοεί; Τότε ποιος κάνει κουμάντο στον δήμο;

Είναι δυνατό υπό καθαίρεση σύμβουλοι να συμμετέχουν στην διοίκηση και στην λήψη αποφάσεων που αφορούν τον λαό και τον δήμο;    

Οι διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας είναι σαφέστατες όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Όσοι χρωστούν στο δήμο δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι. Όσον αφορά πρόσφατα εκλεγμένους που αποδειχθεί ότι χρωστούν στον δήμο, τότε εκπίπτουν αυτόματα από τα αξιώματα τους. Πράγμα άλλωστε που έχει γίνει σε διάφορους δήμους, και στην περιοχή μας. Δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα αφού επρόκειτο για εσωτερικό πρόβλημα των παρατάξεων που δεν αλλάζει τους συσχετισμούς, άρα και την πολιτική κατεύθυνση του Δ.Σ.

Ωστόσο το δημοσίευμα του πρώην , πλέον, Γενικού Γραμματέα του δήμου Σωτ. Γιάκη: “Η οσμή σκανδάλου που διαχέεται από το Δημαρχιακό Μέγαρο είναι έντονη” (https://www.thesprotikoiantilaloi.gr/2024/05/blog-post_23.html) ήλθε να ταράξει τα νερά, να επαληθεύσει τις φήμες και να μιλήσει για μεθόδευση συγκάλυψης του γεγονότος.

Ακολούθησε το δημοσίευμα :Οι… έκπτωτοι, ο Γραμματέας, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλα -αυτοδιοικητικά – σενάρια, επιστημονικής (;;; ) φαντασίας…(https://vdella.com/%ce%bf%ce%b9-%ce%ad%ce%ba%cf%80%cf%84%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b9-%ce%bf-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ad%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b5/)

Αν ισχύουν τα όσα δημοσιεύονται τότε υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στο οποίο τόσο ο Δήμαρχος κ. Νταής όσο και οι επικεφαλείς πρέπει να τοποθετηθούν ανοικτά , καθαρά και χωρίς νομικίστικες ασάφειες:

  • Στα έγραφα που δημοσιεύονται φαίνεται ότι πράγματι υπάρχει λίστα εκλεγμένων με χρέη στη ΔΕΥΑΗ, αφού ζητείται η ανάκληση της από τους ενδιαφερόμενους!! Μπορείτε να μας εξηγήσετε αν συμφωνείτε και γιατί με αυτήν την ανάκληση ; Είναι σωστό και δίκαιο όταν τα λαϊκά στρώματα χαρατσώνονται άγρια από τον δήμο να υπάρχουν δημοτικοί άρχοντες (αυτοί που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις) που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους; Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για επιχειρηματίες.
  • Είναι δυνατόν να επικαλούνται εκλεγμένοι ότι δεν γνώριζαν ότι χρωστούν στον δήμο, όταν στην πλειοψηφία τους ήταν μέλη σε προηγούμενα συμβούλια και όφειλαν να γνωρίζουν την διαδικασία; Και καλά αυτοί δεν γνώριζαν οι επικεφαλείς των συνδυασμών γιατί δεν τους συμβούλεψαν τι να κάνουν προεκλογικά; Και οι τρείς τους γνωρίζουν πολύ καλά τους νόμους.  
  • Ζητούν από την ΔΕΥΑΗ να τους στείλει ειδικό κιτάπι που να δείχνει και να αποδεικνύει τα χρέη τους. Αλήθεια αυτή είναι η συνηθισμένη διαδικασία; Για φανταστείτε να εφαρμοστεί αυτό για όλους τους δημότες. Είναι σωστό να υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά;

Όσον αφορά το γενικό γραμματέα του δήμου. Ο νόμος καθορίζει ότι διορίζεται από τον εκάστοτε δήμαρχο. Όλοι οι δήμαρχοι τοποθετούν σε αυτή την θέση άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης τους ,μια και είναι οι άμεσοι καθημερινοί τους συνεργάτες στην διοίκηση του δήμου. Άρα ο κ. Σωτ. Γιάκης ήταν προσωπική επιλογή του κ. Νταή. Δική του επιλογή είναι και η απόλυση του. Για αυτό και όταν ο κ. Νταής στην συνεδρίαση του Δ.Σ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην “διαύγεια” να ψάξουν να δουν τι τρέχει με τον Γ.Γ., απλά γελάσαμε με το επιχείρημα που διάλεξε για να αποφύγει την απάντηση. Γιατί απόλυση του Γ.Γ. πάντα είναι  πολιτική απόφαση.

Ωστόσο όταν ο λόγος της απόλυσης του Γενικού Γραμματέα είναι  η άρνηση του να παρανομήσει, αυτό δεν μπορεί να  είναι θέμα μόνο του κ. Νταή. Ο κ. Γιάκης ισχυρίζεται ότι απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να υπογράψει την ανάκληση της λίστας χρεωστών που έχει σταλεί στην αποκεντρωμένη,(ανάκληση που θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην καθαιρεθούν οι εκλεγμένοι χρεώστες). Αν ισχύει αυτό τότε πρόκειται για γενικότερο πρόβλημα της λειτουργίας του δήμου. Είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα που μας αφορά όλους. Για αυτό ο κ. Νταής έχει την υποχρέωση να μας απαντήσει με σαφήνεια, όχι όπως στο Δ.Σ που στην ουσία προσπάθησε να υποτιμήσει την νοημοσύνη μας, αν ισχύουν αυτά που γράφει ο κ. Γιάκης.

Να μας απαντήσει αν η δημοτική αρχή κάνει προσπάθεια να ανακληθεί από την αποκεντρωμένη η λίστα των χρεωστών εκλεγμένων Δ.Σ. και Τ.Σ.;

Ισχύει ότι ο κ. Γιάκης αρνήθηκε να υπογράψει την ανάκληση;

Τι ενέργειες έκανε η δημοτική αρχή μετά την άρνηση του;   

Τέλος επειδή έχει γραφτεί στο (https://www.socialthesppress.gr/2024/05/02/dimos-igoumenitsas-teleftaia-strofi-gia-to-thema-ton-ofeilon-apo-symvoulous/) ότι η προσπάθεια ανάκλησης της λίστας χρεωστών γίνεται από εκλεγμένους τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας από κοινού, καλούμε τους επικεφαλείς των παρατάξεων της μειοψηφίας κ. Λώλο και κ. Μπέζα να τοποθετηθούν δημόσια για αυτό το θέμα.

Το ίδιο νομίζουμε ότι πρέπει να κάνουν και οι εκλεγμένοι που τους αφορά το θέμα. Αν έχουν υπογράψει τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν για ανάκληση της λίστας, γιατί δεν υπερασπίζονται τον εαυτόν τους δημόσια;

Αλήθεια πιστεύουν ότι αν παραμείνουν (παράνομα με νομικίστικες “τρικλοποδιές”)  στο δημοτικό συμβούλιο και στα τοπικά συμβούλια όσοι χρωστούν, ενώ θα έπρεπε να καθαιρεθούν, (ήδη ένας Τ.Σ. καθαιρέθηκε όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος), θα είναι προς το καλό του δήμου, της πόλης και των δημοτών;; Ποιόν βοηθάει άραγε αυτό;

Εμείς θα επαναλάβουμε άλλη μια φοράότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είμαστε πάντα εδώ παρόντες να αποκαλύπτουμε την αλήθεια, να  ενημερώνουμε τους δημότες μας και να οργανώνουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.  

Θα επανέλθουμε

Ηγουμενίτσα 7/05/2024

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: