paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Η Ψυχική Υγεία στην Θεσπρωτία και ο ΣΟΦΨΥ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ στο φύλλο Οκτωβρίου 2021

Της Κωνσταντίνας Τσαμπούκου – Αντιπρόεδρος του ΣΟΦΨΥ Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας & ταμίας του ΚΟΙΣΠΕ «Θύαμις»

Η Ψυχική Υγεία στην Θεσπρωτία και ο ΣΟΦΨΥ

Τι είναι η ψυχική υγεία;  Η ψυχική υγεία είναι η ψυχονοητική και κοινωνική κατάσταση κατά την οποία το άτομο μπορεί να αγαπά, να εργάζεται και να διασκεδάζει λαμβάνοντας ικανοποίηση από αυτά.  Χωρίς ψυχική υγεία δεν υπάρχει υγεία. 

Εκεί που μας κατευθύνει ο ορισμός είναι πως η ψυχική υγεία δεν αφορά μόνο την απουσία νόσου αλλά την δυνατότητα να είναι κανείς λειτουργικός και να νιώθει ικανοποίηση από αυτό.

Η ψυχική υγεία αφορά τους βασικούς τομείς της ζωής μας και ειδικότερα τον τομέα των σχέσεων μας.

Ελλιπής ενημέρωση

Αν και έχουν βελτιωθεί αρκετά τα πράγματα τα τελευταία χρόνια σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε πως είναι ικανοποιητική η υποστήριξη προς τους ψυχικά ασθενείς από την πλευρά της πολιτείας. Δεν υπάρχουν αρκετές δομές (και όσες υπάρχουν είναι υποστελεχωμένες) όπου θα μπορούσε κάποιος να απευθυνθεί για να βρει μια λύση στο πρόβλημα του.

Στην επαρχία τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι είναι στις μεγάλες πόλεις. Δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το τι είναι ψυχική υγεία, για το πως μπορούμε και αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης υπάρχει μια σύγχυση στους ανθρώπους και ως προς τις διαβαθμίσεις των ψυχικών ασθενειών, και ως προς την αντιμετώπιση τους. Αυτή η ελλιπής ενημέρωση και η άγνοια έχει ως αποτέλεσμα τον στιγματισμό των ψυχικά ασθενών και ακολούθως την περιθωριοποίηση τους.

Δομές

 Στην Θεσπρωτία έχουμε ένα κέντρο ψυχικής υγείας στην Ηγουμενίτσα, (υποστελεχωμένο), που δεν έχει καν μόνιμο ψυχίατρο με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο ένα επείγον επεισόδιο να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα μια φορά την εβδομάδα υπάρχει η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας της ΕΠΡΟΨΥ που καλύπτει την Θεσπρωτία.

Και στον τομέα της ψυχικής υγείας υπάρχει και η ανακοίνωση του βουλευτή Θεσπρωτίας για την  ίδρυση και λειτουργία Οικοτροφείου στο οποίο θα διαμένουν ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή άτομα με νοητική υστέρηση. Βέβαια αυτό βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο μιας ανακοίνωσης και θα πρέπει να δούμε και πως θα στελεχωθεί και πως θα λειτουργήσει.

Φτάνουν αυτά ; Η απάντηση είναι όχι.

Σύλλογος ΣΟΦΨΥ

 Για όλους τους παραπάνω λόγους κάποιοι γονείς, αδέρφια και  γενικά άνθρωποι που έχουν τέτοιου είδους προβλήματα στα σπίτια τους φτιάξαμε έναν σύλλογο που προσπαθεί καλύψει αυτό το κενό της πολιτείας σε ενημέρωση, υποστήριξη, εκπαίδευση, αλλά και δομές. Αυτός ο σύλλογος λέγεται ΣΟΦΨΥ.

 Ο σύλλογος ΣΟΦΨΥ προσπαθεί να το καλύψει όλο αυτό το κενό της πολιτείας κάνοντας δράσεις έτσι ώστε να ενημερώσει τον πολίτη για την ψυχική υγεία να βοηθήσει τους ψυχικά ασθενείς καθοδηγώντας τους προς την σωστή κατεύθυνση (δηλαδή να ζητήσουν βοήθεια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υγείας τους).

Ο ΣΟΦΨΥ αν εξαιρέσουμε τα δύο τελευταία χρόνια που λόγω covid 19  δεν ήταν δυνατόν να κάνει κάποιες δράσεις, έχει προσπαθήσει μέσω ψυχοεκπαιδεύσεων που έκανε σε ψυχικά ασθενείς αλλά και στις οικογένειες τους να τους ενημερώσει για το πως θα χειριστούν κάποια θέματα που τους απασχολούν. Αυτά είναι η εργασία, η κοινωνική αγωγή, τα φάρμακα και το στίγμα.

Δημιουργία ΚΟΙΣΠΕ

Επίσης ο ΣΟΦΨΥ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας έχει καταφέρει κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Δημιούργησε ένα κοινωνικό συνεταιρισμό (ΚΟΙΣΠΕ «Θύαμις») με στόχο την εργασία των ψυχικά ασθενών για την επανένταξης τους στην κοινωνία. Αυτή τη εποχή εργάζονται κάποιοι με την καθοδήγηση και την υποστήριξη ειδικών (ψυχιάτρων και ψυχολόγων).

Χρειαζόμαστε χώρο

Μέσα σε αυτά τα χρόνια ζητήσαμε να έχουμε ένα χώρο που είναι αναγκαίος για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες μας και στην Θεσπρωτία. Οι ψυχοεκπαιδεύσεις έγιναν στα Ιωάννινα γιατί δεν υπήρχε χώρος στην Θεσπρωτία για να την στεγάσουμε . Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχουμε για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες μας. Ο σύλλογος χρειάζεται να βρει ένα κατάλληλο χώρο και σίγουρα η βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντική. Η πρώτη επαφή είχε γίνει με το Δήμο Ηγουμενίτσας αλλά προς το παρόν έχει αποβεί άκαρπη. Γι΄ αυτό και τώρα μέσω αυτού του άρθρου απευθυνόμαστε σε όλους τους φορείς της Θεσπρωτίας ζητώντας την βοήθεια τους για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και αυτή την κοινωνική ομάδα των συμπολιτών μας που είναι για πολλά χρόνια στο περιθώριο. 

Επικοινωνία για την Θεσπρωτία: 6971606719

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: