paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Νίκος Γώγος: με διαχείριση της μιζέριας δεν μπορεί ο δήμος να προχωρήσει (βίντεο)

Συνέντευξη του Νίκου Γώγου στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ, φύλλο Οκτωβρίου 2021

Νίκος Γώγος: με διαχείριση της μιζέριας δεν μπορεί ο δήμος να προχωρήσει

Βρισκόμαστε στο μέσον της θητείας της δημοτικής αρχής και η «Πολιτική» με αφορμή αυτό το ορόσημο συνομίλησε με τον επικεφαλής  της «Δύναμης Ελπίδας», Νίκο Γώγο.

Κύριε Γώγο, περάσαμε ήδη το μέσο της δημοτικής θητείας. Πως κρίνετε την δημοτική αρχή του δήμου Σουλίου;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η διοίκηση του δήμου, εκλέχτηκε για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και από αυτό θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Εμείς από την πλευρά μας ως αντιπολίτευση είμαστε για να κάνουμε εποικοδομητικές προστάσεις και φυσικά να ελέγχουμε την διοίκηση.

Εμείς λοιπόν ως παράταξη ελπίζουμε να καταφέρουμε να καθιερώσουμε νέα ήθη και έθιμα στο δήμο μας εισάγοντας τον όρο «δημιουργική αντιπολίτευση» εντάσσοντάς τον στο  λεξικό μας.

Σε όλα αυτά όμως υπάρχουν λεπτές γραμμές που όταν κάποιος τις υπερβεί, στην συνέχεια και δίκιο να έχει, το έχει χάσει εξ’ αρχής. Εμείς αυτές τις λεπτές γραμμές τουλάχιστον όσο μπορούμε προσπαθούμε να μην τις υπερβούμε.

Ως αντιπολίτευση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στο δρόμο του ορθολογισμού και των προτάσεων. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμουμε στα καθημερινά θέματα αλλά και στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αναπτυξιακών έργων όπως απαιτεί η κάθε εποχή αρκεί και ο Δήμαρχος να δείξει ότι το θέλει.

Κατά την γνώμη σας ο δήμος Σουλίου εκμεταλλεύεται επαρκώς το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»;

Προσπαθούμε να αναθεωρήσουμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, βλέπε τον αποχαιρετισμό στο ΕΣΠΑ όπως το ξέραμε και το καλωσόρισμα στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 με την έναρξη του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Αναλύοντας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» παρόλο που παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες, ωστόσο δίνει την ευκαιρία η τοπική αυτοδιοίκηση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα.

Κοιτάξτε να δείτε και αυτό θέλω να το γράψετε με κεφαλαία γράμματα αυτό το άγιο δισκοπότηρο που λέγεται χρηματοδοτήσεις έχει δύο άξονες. Για αυτούς τους δύο άξονες εφιστώ την προσοχή του δημάρχου για τους οποίους και θα κριθεί. Πρώτος και πάρα πολύ βασικός είναι η επαφή με την κεντρική διοίκηση και τι εννοούμε όταν λέμε κεντρική διοίκηση, η καθημερινή όχληση του δημάρχου πρωτίστως προς τον κύριο περιφερειάρχη και η τακτική όχληση στα αντίστοιχα υπουργεία. Δεύτερος άξονας είναι η πληρότητα και η ταχύτητα των φακέλων και αναφέρομαι στα υπό ένταξη έργα. Φυσικά αυτοί οι δύο άξονες καθορίζουν κατά ένα τεράστιο ποσοστό την επιτυχία κατάθεσης του φακέλου και την ένταξη των έργων σε πρόγραμμα.

Μια επιτροπή παρακολούθησης των διαφόρων προγραμμάτων σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου που θα δώσουν νέα πνοή στα έργα του έχει ανάγκη ο Δήμος θα ήταν ότι καλύτερο.

Ελπίζουμε ο Δήμαρχος να ακολουθήσει το δρόμο της λογικής και της σύγκλισης καθώς δεν έχουμε χρόνο για άλλες χαμένες ευκαιρίες.

Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή στη δημοτική αρχή και στο δήμαρχο.

Τι πιστεύετε για την αποτελεσματικότητα και την λειτουργία του δήμου Σουλίου;

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής, προφανώς και δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα ότι φταίει η πανδημία, η γραφειοκρατία, η δυσλειτουργία των υπηρεσιών. Απλώς επισημαίνω ότι λόγω covid δόθηκαν τεράστιες διευκολύνσεις για τη διαχείριση και διακίνηση πόρων, βλέπετε για παράδειγμα προσλήψεις και ανανεώσεις συμβάσεων, απευθείας αναθέσεις. Δεν έχω λάβει στοιχεία για παλαιότερα έτη αλλά είμαι σίγουρος ότι ποτέ ο Δήμος μας δεν απασχολούσε τόσο πολύ έμψυχο δυναμικό.

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία, επισημαίνω την πλήρη απαξίωση του κυρίαρχου οργάνου, του δημοτικού συμβουλίου, εκμεταλλευόμενος των κατάπτυστων αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου.

Βλέπετε να υπάρχει όραμα για αυτόν τον τόπο;

Κοιτάξτε να δείτε κύριε  Μαραζόπουλε, εμείς εδώ δεν είμαστε για να γίνουμε αρεστοί αλλά για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είτε αρέσει σε μερικούς είτε όχι ο Δήμος μας και ιδιαίτερα η Παραμυθιά τα τελευταία χρόνια έχει στερηθεί σημαντικών έργων πνοής και ανάπτυξης για τον τόπο, προφανώς λόγω κακών χειρισμών και ολιγωρίας των εκάστοτε δημοτικών αρχών. Δυστυχώς όμως ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και τα παθήματα ας μας γίνουν μαθήματα και επιτέλους ας αποφασίσει ο δήμαρχος ποιο είναι το όραμα του, τι σκέφτεται για τούτον τον τόπο και το πλέον βασικό, τους στόχους που έχει για την ανάπτυξη του τόπου.

Ότι αναφέρω στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρω και σε εσάς με διαχείριση της μιζέριας δεν μπορεί δυστυχώς ο δήμος να προχωρήσει. Κάτι ακόμη πολύ βασικό. Τι είναι αυτό βλέπω τα τελευταία χρόνια κάνω μία παρένθεση εδώ κύριε Μαραζόπουλε δεν θέλω να κατηγορήσω την υπάρχουσα δημοτική αρχή για όλα τα δεινά του τόπου αλλά προσέξτε την τελευταία εικοσαετία τουλάχιστον ο Δήμος μας και πολύ περισσότερο η Παραμυθιά καταρρέει οικονομικά και εμπορικά. Πέραν όλων των υπηρεσιών που έχουνε κλείσει όπως το ΙΚΑ η εφορία η συρρίκνωση των σχολείων και λοιπά, πρόσφατα ασχοληθήκαμε στο δημοτικό σου εμβόλιο με το κλείσιμο των τραπεζών. Συζητήσαμε για να κινητοποιήσεις με σκοπό την διαμαρτυρία μας αλλά αυτά πραγματοποιούνται εν καιρώ και όχι κατόπιν ειλημμένων αποφάσεων. Δυστυχώς, όπως ανέφερα και στο δημοτικό συμβούλιο δεν είμαστε εδώ για να κοροϊδεύουμε τον κόσμο και τι εννοώ μ’ αυτό. Εάν φανταζόμαστε την ανάπτυξη του τόπου μας με την ύπαρξη των δημοσίων υπηρεσιών, τότε κάνουμε τεράστιο λάθος. Δυστυχώς είχαμε εφησυχαστεί εμείς σαν Παραμυθιώτες με το γεγονός του ότι υπήρξαμε οικονομικό εμπορικό πολιτιστικό πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Θεσπρωτίας με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να παραμείνουμε βολεμένοι σε αυτό. Έρχεται η δεκαετία του 80 και του 90, με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ευημερούν και συγχρόνως συντηρούν τον εμπορικό κόσμο. Πάλι εμείς δεν προβλέψαμε το μέλλον και δεν ακολουθήσαμε τις εξελίξεις. Πάλι εμείς βολευτήκαμε με τις υπάρχουσες καταστάσεις και τώρα τι κάνουμε φωνάζουμε για το κλείσιμο των υπηρεσιών. Εγώ προσωπικά διαφωνώ με αυτό το μοντέλο ανάπτυξης έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι δεν έχει προσφέρει απολύτως τίποτα στον τόπο επαναλαμβάνομαι και λέω το εξής ότι ανέφερα και στο δημοτικό συμβούλιο ας καθίσουμε λοιπόν κάτω να δούμε πώς φανταζόμαστε πως θέλουμε, τι θέλουμε να κάνουμε για ετούτον τον έρμο τον τόπο και να θέσουμε τους στόχους.

Υπάρχουν προοπτικές ώστε να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας;

Εδώ δεν είμαστε για να ωραιοποιούμε καταστάσεις πως όλα βαίνουν καλώς τον Δήμο Σουλίου σε σημείο που πολλές φορές να αναρωτιέμαι αν ζούμε στον ίδιο τόπο. Εμένα με θλίβει το γεγονός που βλέπω την πόλη μου την πόλη που μεγάλωσε εμένα την πόλη που μεγάλωσε τα παιδιά μου να καταρρέει.

Ένα ερώτημα που πρέπει να μας προβληματίσει. Έχω παιδιά που σπουδάζουν όταν ήταν μικρά δεν ήθελα με τίποτε να φύγουν από τον τόπο μου. Τώρα αυτό που σκέφτομαι είναι το εξής αν τα παιδιά μου θα γυρίσουν πίσω τελειώνοντας τις σπουδές τους. Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει πόσα από τα παιδιά που φεύγουν αποφοιτούν από το λύκειο της Παραμυθιάς και φεύγουν είτε για σπουδές είτε για αστικά κέντρα είτε για το εξωτερικό επιστρέφουν στο Δήμα μας; Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το ποσοστό των νέων που επιστρέφουν στον τόπο τους δεν ξεπερνά ούτε το 10 %.

Και μία τελευταία ερώτηση. Μία από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε το δημοτικό συμβούλιο ήταν η αύξηση των δημοτικών τελών. Θέλετε να σχολιάσετε κάτι για αυτό;

Ξύνετε πληγές. Δυστυχώς με φέρνετε πίσω, Νοέμβρη – Δεκέμβρη του 19. Αναλάβαμε τον Σεπτέμβρη του 2019 και ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι δεν έχουμε ισοσκελισμένα τα έσοδα – έξοδα όπως επιβάλλει ο νόμος για τα δημοτικά τέλη. Εκμεταλλευόμενοι και τον νόμο με 13 υπέρ και 14 κατά, εμείς περάσαμε αύξηση δημοτικών τελών σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της Ελλάδος που ψήφισαν μείωση των δημοτικών τελών. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ξανά είχε ψηφίσει αύξηση των δημοτικών τελών, το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο το 2015.

Δυστυχώς, σε εκείνη την θυελλώδη συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο, σαν αντιπολίτευση, ουσιαστικά είχαμε έρθει σε ρήξη, και ένα πράγμα που σε μένα και την παράταξη μας έχει στοιχίσει, πως πέρασε αυτή η αύξηση των δημοτικών τελών.

Δυστυχώς και πάλι, οι συνδημότες μας δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι γίνεται και τώρα που βλέπουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς, συνειδητοποιούν την συγκεκριμένη αύξηση.

Τώρα, βλέποντας τι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, ακολουθώντας το διεθνές κλίμα, έχουμε τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα. Η απορία μου είναι: Θα τις απορροφήσει, με την αρωγή του κεντρικού κράτους, τις αυξήσεις αυτές του ρεύματος η δημοτική αρχή ή έχουμε θέμα ξανά για αύξηση των δημοτικών τελών;

Και μία δεύτερη απορία για ένα θέμα που δεν έχει έρθει ακόμα στην επιφάνεια και πιστεύω ότι σύντομα θα την αντιμετωπίσουμε είναι η αύξηση των δημοτικών τελών για τα σκουπίδια. Εκεί μακάρι να είμαστε, το εύχομαι, είχαμε ενημέρωση από τον δήμαρχο, οφείλω να ομολογήσω ότι είμαστε καλυμμένοι προς το παρόν. Επιτρέψτε μου εδώ να διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου για το τι μέλλει γενέσθαι με την αύξηση των δημοτικών τελών.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: